Пошук резервів якості освітнього і наукових процесів: розпочалися традиційні співбесіди з керівниками підрозділів

13 січня 2020 року
     Традиційно на початку року ректор університету Станіслав Ніколаєнко проводить співбесіди з керівниками підрозділів.

     Розпочинаючи рік, ми підбиваємо підсумки року попереднього, зазначив очільник університету. Але головна мета – почути, як керівництво підрозділів бачить майбутнє своїх колективів і на що робитиме ставку в найближчому майбутньому.
     Першою про перспективи свого колективу говорила декан факультету харчових технологій і управління продукцією АПК Лариса Баль-Прилипко. Розпочала вона з започаткування нової спеціальності громадське здоров’я, готувати студентів за якою планують вже з початку нового навчального року. Такої спеціальності в Україні немає, адже всі виші, які наразі готують за нею – медичного спрямування, а от з точки зору харчових технологій НУБіП буде першим. Серед перспективних напрямів – запустити розділ біотехнології. А поєднання біотехнологій зі здоровим харчуванням – напрям майбутнього, і фахівці з нього будуть дуже затребувані.

     Станіслав Ніколаєнко поцікавився приміщеннями для розміщення нових кафедр, які з’являться з початком підготовки за заявленою спеціальністю, кадровим забезпеченням, а також висловив занепокоєння стосовно забезпечення навчання на факультеті атестованими електронними курсами, яке наразі становить 66%. І ще – яка потрібна лабораторія для підготовки за напрямом нутриціологія?
     Відповідь: хоча б одна для початку – технології здорового харчування.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша звернув увагу на якісну підготовку студентів заочної форми навчання.
     Перший проректор Ігор Ібатуллін, оцінивши роботу колективу в основному позитивно, спинився на більш якісній підготовці наукових проектів та покращенні наповнення спецфонду (поки що це всього 20 копійок на 1 гривню). Схоже питання – заробіток госпрозрахункових підрозділів факультету підняв і проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук.

     Говорячи про роботу ННІ лісового та садово-паркового господарства, його директор Петро Лакида зауважив: колектив пережив значну реструктуризацію – 12 кафедр об’єднали в 6 та оцінив ці зміни позитивно. За своїми спеціальностями ННІ лишається лідером за набором студентів по Україні. Проблеми ж напряму пов’язані з лісовою галуззю, яка переживає не кращі часи. Опитування показує: молодь особливо не бажає здобувати освіту у лісівництві, це торкнулося і аспірантури. Тож інститут буде активно займатися реформуванням лісової галузі та покращенням її іміджу. Фінансування по науці було цілком пристойним – 4,5 млн. грн., і є цікаві проєкти на рік 2020, в т.ч. й міжнародні. У наступному році ННІ відзначає 180 років і колектив вже готується до великої міжнародної конференції.

  

     Станіслав Ніколаєнко відзначив гарну роботу колективу та наголосив на необхідності появи нових проектів з меблевих технологій, садово-паркового мистецтва тощо. Сергій Кваша звернув увагу на доцільність розділення окремих освітніх програм та більшої кількості прикладних тем для магістратури. Ігор Ібатуллін нагадав: йде акредитація, по спецфонду на 1 грн. заробили всього 27 коп., необхідно комерціоналізувати проєкти. Вадим Ткачук відзначив гарну госпрозрахункову роботу та звернув увагу на поки що не розкритий потенціал мисливського господарства.

  

     Серед планів на 2020 рік директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський відзначив підготовку наукових кадрів, але на жаль не всі викладачі поки що працюють рівнонапружено, спинився на наборі студентів, гарних результатах на Всеукраїнських студентських олімпіадах, співпраці з роботодавцями (її результат – нове обладнання у ННІ на майже 2 млн. грн.), аналізі програми енергозбереження, завдяки якій вдалося навести в цій царині порядок по всьому університетові. На часі – залучення сюди ще й наукової складової.

     Принагідно ректор відмітив: діяльність кафедр хімії, фізики, математики (дві з яких працюють у складі ННІ) буде у зоні посиленої уваги ректорату – з точки зору підтримки і посилення підготовки. А також наголосив на необхідності популяризації інституту.
     Сергій Кваша поцікавився причинами відрахування студентів (серед яких в основному низька підготовка абітурієнтів, тому в наступному році з першокурсниками в ННІ планують проводити додаткові заняття з перших місяців навчання). Повторюваність дисциплін, на яку нарікають магістри, – питання, яке турбує Ігоря Ібатулліна. Нарощення надходження коштів до спецфонду, зокрема монетизація співпраці з бізнесом – ще один аспект роботи інституту, на який звернув увагу начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. А Вадим Ткачук відзначив невиконання плану госпрозрахункових надходжень та необхідність запуску магістерської програми «Альтернативна енергетика» англійською мовою.

  

     У 2019 році ННІ неперервної освіти і туризму підготував більше 3 тисяч осіб за програмами підвищення кваліфікації, проліцензував 2 нові спеціальності, що позначилося на наповненні спецфонду: на 1 грн. заробили 1,8, відзначила директор Марія Кулаєць. До перспектив: розглядаються 10 комерційних проєктів, серед яких підготовка фермерів по всій Україні. І, звісно, робота зі збільшення набору студентів на всі спеціальності. Інститут потребує зміцнення матеріально-технічної бази, зокрема обладнання ще однієї комп’ютеризованої лабораторії.

     Ректор університету звернув увагу на акредитацію спеціальностей, перший проректор наголосив на потребі посилення наукової складової (зокрема у ННІ неперервної освіти і туризму потрібно докорінно змінити роботу), проректор з навчальної і виховної роботи торкнувся приваблення вступників на спеціальність «Туризм», а директор благодійного фонду «Голосіївська ініціатива 2020» Євген Томін відзначив гарну роботу колективу ННІ.

  

     Декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович розпочав з профорієнтаційної роботи, яка у 2019 році була проведена більш якісно і відповідно збільшився контингент абітурієнтів і їхній середній бал, тобто прийшли більш мотивовані студенти. Особлива увага приділялася матеріально-технічній базі, без якої підготувати інженера неможливо. Цю роботу буде продовжено. Посилилася публікаційна активність викладачів, покращилося і кадрове забезпечення факультету. Серед завдань – покращення умов проживання студентів у гуртожитку, продовження профорієнтаційної роботи у школах, впровадження елементів дуальної освіти та інше.

     Які плани щодо розширення баз навчання? – питання Станіслава Ніколаєнка. На яке декан перерахував великі компанії, такі як КУН, та визнав, що господарств, з якими ведеться така робота, поки що мало. Цю роботу будуть нарощувати, в т.ч. і з університетським НДГ «Великоснітинське».
     Виникає питання і стосовно стану атестації електронних навчальних ресурсів – всього 19%. На часі і відкриття магістерських програм англійською мовою викладання, зауважив ректор.

  

     Ігор Ібатуллін наголосив на необхідності якісної підготовки наукових проектів. Крім того, опитування студентів показало наявність повторюваних дисциплін (до 30%). У Вадима Ткачука викликає занепокоєння госпрозрахункова робота.

     У цьому році факультет конструювання та дизайну вперше перетнув цифру у 600 студентів, відзначив декан Зіновій Ружило. Колектив забезпечений кадрами, покращилася наукова робота (поки що це 2 проєкти, у планах – ще 2), два госпрозрахункові підрозділи принесли 100 тис. грн., покращуються умови проживання студентів у гуртожитках. Серед досягнень і 1-ше місце у «Пісенних баталіях» та перемога в університетській спартакіаді. Щодо планів: посилення профорієнтаційної роботи, відкриття аспірантури і магістерської програми з будівництва, а також двох програм англійською мовою для іноземців, посилення матеріально-технічної бази – відкриття кількох лабораторій.

  

     Ректор підняв питання атестації електронних навчальних курсів, повноцінного використання 5-го навчального корпусу і його модернізації. Ректорат надасть необхідну підтримку. Перший проректор звернув увагу на підготовку аспірантів, проектор з навчальної і виховної роботи – актуальність тематики випускних робіт магістрів і бакалаврів.

     Декан юридичного факультету Олена Яра спинилася на розвиткові підрозділу, зокрема необхідності напрацювання його впізнаваності заради того, щоб витримувати високу конкуренцією. Тут дуже допомагають родзинки факультету. Так, успішно працює Юридична клініка, яка надає послуги конкретним людям. Факультет займає лідируючі позиції з підготовки електронних курсів, так само одні з кращих і умови проживання в гуртожитках. Серед вузьких місць – високий прохідний бал, тому посилено працюємо зі школярами. Стосовно магістратури: працюють курси з підготовки. Перспективи: підготовка до 20-річчя факультету, більш дієва співпраця з бізнесом, глибше вивчення мотивації студента до навчання.

     Сергій Кваша поцікавився впізнаваністю нашого юридичного факультету з-поміж 107 вишів, які готують правника. Ігор Ібатуллін підняв питання бюджетного фінансування по кафедрах та надходжень до спецфонду.
     Чи експериментували з поділом студентів на групи за рівнем підготовки? – питання Станіслава Ніколаєнка. Відповідь: такий експеримент був. На жаль, без видимих результатів.

  

     2019-й ми ознаменували, як рік гуртожитку (вклали 4,2 млн.грн.), зазначив декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Багато сил і коштів вклали і в поліпшення матеріально-технічної бази, значно зросла публікаційна активність викладачів, успішно провели вступну кампанію і середній бал вступника виріс до 175. До магістратури йдуть випускники інших вишів. Колектив підтримали роботодавці, які проводили різноманітні майстер-класи, круглі столи. Потребує посилення профорієнтаційна робота. На жаль, нерівнонапружено працюють окремі кафедри, зокрема стосовно атестації електронних курсів і підготовки аспірантів. Стратегічні плани: довести показник публікаційної активності до 75%, створити нову лабораторію, придбати сучасний лазерний сканер (який зможуть використовувати і будівельники та лісники), співпраця з військовими (підготовка військових топографів) та багато іншого.

     Станіслав Ніколаєнко наголосив на потребі посилення профорієнтаційної роботи, Сергій Кваша поцікавився вибором дисциплін студентами, активностями кафедр, Ігор Ібатуллін відзначив нерівнонапружену роботу кафедр, Вадим Ткачук відзначив гарну госпрозрахункову діяльність та запропонував її розширити.

     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова спинилася на кадровому забезпеченні, науковій роботі, публікаційній активності, профорієнтації, якості освіти (її оцінюють за допомогою опитування серед студентів), 94% випускників працевлаштовані, факультет наближається до співвідношення 50 на 50 – держзамовлення і контракт, облаштували три навчальні лабораторії, велика робота проведена у гуртожитку. Плани і завдання: ліцензувати спеціальність «Інформаційні системи і технології», прийняти другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з кібернетики і традиційно – міжнародну олімпіаду з програмування, створити кіберполігон плюс ще одну нову лабораторію хмарних технологій, а також створити платформу для спілкування між нашими випускниками.

  

     На факультеті 12 сумісників – потрібно займатися кадрами, нерівномірно працюють за науковими проєктами і потрібно посилити показники за спецфондом, зауважив перший проректор. Проректор з навчальної і наукової роботи запропонував активізувати напрям кіберспорту, адже він дуже перспективна як форма профорієнтації.

     Станіслав Ніколаєнко наголосив: потрібно координувати роботу кількох факультетів, приміром об’єднувати ІТ з біотехнологіями і просувати свої цікаві речі та ідеї.

Ірина Білоус
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook