Спеціалісти навчально-дослідних господарств взяли участь у семінарі-навчанні в ТОВ «Агрофірма Колос»

20 грудня 2019 року
     Рік, що минає, виявився складним для навчально-дослідних господарств НУБіП України, не тільки в плані економічному, але й через складність погодних умов, що внесли свої корективи у технологічні процеси у рослинництві та й тваринництві також. Тому обмін досвідом з колегами, сільгоспвиробниками, актуальний для відпрацювання кращих технологічних рішень в нинішніх умовах.

     За ініціативою першого проректора Ігоря Ібатулліна відбувся семінар-навчання з питань удосконалення технологій у рослинництві та тваринництві у ТОВ «Агрофірма Колос» Сквирського району Київської області, керівником якого є Леонід Центило, що також є директором Центру практичного навчання НУБіП Ураїни, членом Ради роботодавців НУБіП України та головою Ради роботодавців агробіологічного факультету. Від Університету на семінарі були присутні директори та головні спеціалісти НДГ: директор «Великоснітнського НДГ ім.. О.В.Музиченка» Микола Журавель разом з головним агрономом Федором Воробеєм, головним зоотехніком Дмитром Тарнавським та головним економістом Оленою Шкуратівською, директори «Агрономічної дослідної станції» Юрій Росамаха та НДГ «Ворзель» Геннадій Білуха, директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін з головним агрономом Наталією Берендою, заступник директора Ніжинського агротехнічного інституту Дмитро Пунтус та головний агроном Ілля Царук. Очолював команду НУБіП начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський.

     Леонід Центило звернув увагу присутніх на три основних моменти у технологічних питаннях в сучасних умовах – якісне генетично вирівняне насіння, якісні засоби захисту рослин, включаючи регулятори росту, висока якість виконання технологічних операцій. Він наголосив, що на ресурсах нині зекономити не можна, тому для підвищення економічної ефективності залишається тільки підвищувати урожайність, а для цього на перше місце виходять питання якості ресурсів та реалізації технологій. Проаналізувавши разом з присутніми структуру посівних площ в НДГ, Леонід Центило підкреслив, що головними комерційними культурами є кукурудза та озима пшениця, технології вирощування яких треба приділити найвищу увагу. Були обговорені питання щодо підбору найкращих сортів та гібридів цих культур, схеми підживлення, кращі попередники, ефективні способи підготовки ґрунту і т.ін. Одними з ключових моментів економії ресурсів можуть бути зменшення норми висіву та застосування техніки з меншими витратами палива.

     Також були розглянуті питання поліпшення технологій у тваринництві. Леонід Центило розповів, як «Агрофірма Колос» формує кормову базу, схему управління стадом та застосування програмного забезпечення, контроль за здоров’ям тварин.

     Всі обговорювані питання викликали жваву дискусію, було задано багато практичних питань, обговорені спільні проблеми. Всі учасники семінару визнали надзвичайну користь таких зустрічей.

І.Артемчук,
ст. науковий співробітник НДЧ

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook