«Генетичні варіації у людини» і вплив на засвоєння та обмін харчових речовин

1 грудня 2019 року
     «Людство завжди прагнуло розгадати таємницю довголіття та вічної молодості. Середньовічні алхіміки годинами шукали філософський камінь, а лікарі змішували різні трави та зілля, сподіваючись отримати бажаний еліксир молодості. Незважаючи на те, що сучасна індустрія здоров'я та краси пропонує нам багато варіантів для уповільнення старіння, важко визначити, що насправді є ефективним, а що ні».

     Нова Концепція підготовки магістрів на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК передбачає тісну співпрацю з радою роботодавців, передовими науковими установами, лабораторіями, компаніями, тощо. Нещодавно, 27.11.2019 відбулось виїздне лабораторне заняття магістрів спеціальності 181 «Харчові технології» за освітньою програмою «Нутріціологія», в генетичній лабораторії DIAGEN.

     Гостинно зустрів і проводив зустріч Олександр Коляда, співзасновник і науковий директор генетичної лабораторії DIAGEN - який входить до числа 30 найкращих молодих вчених України, спеціалізується на генетиці людини, маркерах старіння, молекулярній біології та епігенетиці. Олександр знає не тільки про процес старіння з наукової точки зору, але й про те, як жити довго та зберегти молодість і красу протягом багатьох років, про роль генів у процесах старіння, фізіологічні маркери віку, дієту MIND та чи є дієвими програми детокс та антіейдж.

     В лабораторії DIAGEN учасники мали можливість ознайомитися з найсучаснішими методиками і обладнанням, використовуваними в Україні для різних генетичних досліджень, дізнатись про цікаві наукові розробки в галузі молекулярної генетики та діагностики. На базі лабораторії проводяться дослідження в області нутрігенетики і нутрі-геноміки, в тому числі складання генетичного паспорта харчування. З цією метою на базі лабораторії використовуються: станція автоматичного виділення ДНК, ПЛР в реальному часі, піросеквеніровання повного циклу, глибокий біоінформатичний аналіз.

     Протягом заняття в лабораторії DIAGEN викладачі і магістри ознайомились з методами полімеразної ланцюгової реакції та загально-клінічними методами. Учасникам була надана інформація щодо особливостей методів пробопідготовки, виділення нуклеїнових кислот, процесу ампліфікації, що використовуються в ПЛР лабораторії для виявлення патогенних агентів (мікробні патогени, ОРВІ, глистні та протозойні інвазії, гострі кишкові інфекції, виявлення захворювань, що переносяться кліщами та інші), а також визначення поліморфізмів окремих генів людини.

     У лабораторії загального клінічного аналізу була отримана інформація щодо особливостей імуно-ферментного аналізу та інших методів. Також розглянуто, методи детекції, що використовуються в ПЛР (електрофорез, метод аналізу за кінцевою точкою та в реальному часі).

     До того ж, була отримана цікава інформація відносно можливостей використання піросеквенування та секвенування нового покоління (NGS) в лабораторії, а також перспективи використання сучасних методів в найближчому майбутньому. З практичної точки зору були розглянуті теми: "Генетичні варіації у людини" та "Вплив генетичних варіацій на засвоєння та обмін харчових речовин".

     Учасники виїздного заняття здобули знання, щодо особливостей поведінки та правил роботи в молекулярній лабораторії.

     На наступний день, 28.11.2019 року, пан Олександр Коляда і Інна Близнюк («ЛАЙТДЖИН») завітали з візитом на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, де ознайомились з лабораторіями, планами і концепцією підготовки фахівців, стратегією розвитку факультету.

 

     Враховуючи, що на факультеті успішно проходить підготовка магістрів спец. 181 «Харчові технології» за освітньою програмою «Нутріціологія» та ліцензована нова спеціальність 229 «Громадське здоров’я» (галузь знань 22 «Охорона здоров’я») запланована тісна співпраця з науковцями НУБіП України зі створення наукового Центру і лабораторій на базі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook