Цьогоріч Україна відзначає 86-ті роковини пам'яті жертв Голодомору

23 листопада 2019 року
День пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр. цьогоріч вшановують 23 листопада 2019 р.

     День пам'яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. Варто нагадати, що в ХХ ст. українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид проти українського народу, який здійснював тоталітарний комуністичний режим СРСР. Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі та переселення на Далекий Схід.

     Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців (1932-33 рр.), – це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася, починаючи з 1928 р. Дослідники Голодомору вважають, що Великий Голод було використано для придушення прагнення українців до незалежності, знищення соціально-економічної бази української національної ідеї та задля знищення української нації як такої
     На цьому наголосив український науковець, дослідник історії України XX ст., д.і.н., проф. Владислав Верстюк та додав, що «факт Голодомору був однією з найстрашніших таємниць СРСР. Фактично про Голод було заборонено говорити аж до кінця 1987 р., коли під тиском світової громадськості, широких дій Конгресу США перший секретар ЦК Компартії України Щербицький змушений був визнати факт самого Голоду»

     «Щохвилини від штучного голоду помирало 26 людей. Зникали не лише сім’ї, а й цілі села. Згідно з соцопитуванням 2018 р., 79% українців вважають Голодомор геноцидом — злочином радянської влади проти українського народу», — ідеться в повідомленні на сайті музею Голодомору.
     Нині в Україні Голодомор 1932-1933 рр. розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР

     У листопаді 2006 р. Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу. Зі 195 країн світу актом геноциду Голодомор 1932-1933 рр. в Україні на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.

 День пам'яті жертв Голодомору-2019: заходи

     Заходи до Дня пам'яті жертв голодоморів пройдуть по всій Україні та у багатьох країнах світу. У Києві відбудуться жалобні заходи на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору». На території України буде приспущено Державний прапор та обмежено проведення заходів розважального характеру.

     О 16:00 стартує акція «ЗАПАЛИ СВІЧКУ» та хвилина мовчання. НЕ ЗАЛИШАЙ ЦЬОГО ДНЯ СВОЄ ВІКНО ПОРОЖНІМ! Навіть мерехтіння маленької свічки здатне повністю змінити оточуючий світ – зробити його кращим, світлішим, добрішим. Вогонь символізує нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів. Він зігріє душі загиблих. Це – знак нашої пам’яті!

     У Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» відбудуться лекції та перегляд документального фільму. До 30 листопада триватиме виставка-реквієм «Не згасне в серці пам’яті свіча» у Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія». До 29 листопада у Державному архіві Києва відбуватиметься виставка архівних документів «До Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні». Також у листопаді у комунальних кінотеатрах мережі КП «Київкінофільм» будуть організовані покази документально-хронікальних фільмів: української драми режисера Олеся Янчука «Голод-33» (1991 р.) за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь» та документальної стрічки режисерки, письменниці та журналістки Ганни Гін «Жорна» (2008 р.).

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook