Яскраві та насичені Дні науки у НУБіП України!

19 листопада 2019 року
     «Дні науки» − науково-популярний волонтерський проект, що об’єднав мережу горизонтальних наукових зв’язків по всій Україні. За 6 років у цьому заході вже прийняло участь декілька сотень науковців, викладачів та популяризаторів науки. Цей проект має велику підтримку серед активних громадян не лише у місті Київ, а й Житомирі, Запоріжжі та Івано-Франківську. Показово, що кожного року список міст-учасників розширюється. Тому не дивно, що проект «Дні науки» вже вкотре був проведений на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України. Викладачі, молоді вчені, аспіранти та студенти намагалися показати, що наука може бути веселою, захоплюючою, а головне, доступною навіть наймолодшому досліднику!

      Традиційно, Дні науки проходять у багатьох установах Києва та інших міст України, завжди збираючи бажаючих долучитися до такого свята! Тому, ні невеликий дощик, ні туман не завадив дітлахам з батьками, школярам та навіть уже студентам 9 листопада 2019 року завітати до Національного університету біоресурсів і природокористування України. Цьогоріч, свято проводилося у навчальному корпусі № 1 на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства. Доцент кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Наталія Нестерова, а також старший науковий співробітник Олена Паренюк та провідний науковий співробітник Катерина Шаванова є постійними організаторами Днів науки, а от студенти та викладачі ННІ лісового і садово-паркового господарства приєдналися вперше! 
      Так, таємниці мікроклонального розмноження або як виростити рослину у пробірці поділилися студенти 4 курсу Анастасія Скуба та Марина Чайка та асистент кафедри біотехнології та біорізноманіття Віталіна Богославець. Значний інтерес викликали мікроскопічні препарати рослин та генетична трансформація, яку показали студентка 2 курсу Наталія Кисіль та студент 1 курсу Арсен Герасименко, який для найменших відвідувачів підготував сюрприз − біохімічні фокуси із спалахами, вогняними змійками і кольоровими «танцюючими пляшечками». Студентка Софія Куцина продемонструвала унікальну колекцію метеликів кафедри ентомології, більшість експонатів якої була зібрана співробітниками кафедри та її завідувачем Ярославом Лікарем особисто. 

   
 

      «Радіація − це не страшно»! Саме такими словами зустрічали відвідувачів старший викладач кафедри радіобіології та радіоекології Володимир Іллєнко і студенти 5 курсу Віктор Арутюнов та Андрій Мельніченко. Вони навчили користуватися дозиметрами та показали секрети як швидко надягти захисний одяг у разі небезпечної ситуації, а Богдан Сіненко продемонстрував справжній штучний артефакт із підвищеною радіоактивністю. 
(фото8,9)

      Зовсім поруч розмістилася експозиція «Світ під мікроскопом», яку забезпечила доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Світлана Білоус.

 

      Насправді жваво і емоційно проходив майстер-клас із аранжування, організований завідувачем кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Оленою Колесніченко та старшим викладачем Олександрою Страшок. Разом із дипломниками кафедри вони показали які вигадливі та красиві речі можна створити із рослинного матеріалу, шишок та ягід! Бажаючих спробувати виявилося надзвичайно багато: черга зберігалася до самого кінця заходу! 

      Не менш цікавою була і лекції: «Лісова скарбниця» доцента кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Ганни Лобченко та «Комп’ютерна біологія або як втекти із лабораторії» наукового співробітника Дарії Самофалової. Запланований час на лекції вже скінчився, а слухачі продовжували задавати питання навіть у коридорі! 
        Сильний туман не став перешкодою для бажаючих відвідати екскурсію до Ботанічного саду, яку провели особисто завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Андрій Білоус та аспіранти кафедри Роман Задорожнюк і Максим Мацала разом з доцентом кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Марією Шевчук та старшим викладачем Марією Дубчак.

    Усіх неабияк зацікавили експонати музею лісових птахів і звірів, яких показав завідувач лабораторії кафедри лісівництва Сергій Шевченко.
      Програма заходу була настільки насиченою та різноплановою, що тримала ажіотаж серед відвідувачів протягом усіх 6 годин, і усі пообіцяли повернутися наступного року за новими відкриттями у науковому світі! 

Наталія Нестерова,
доцент кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики
Світлана Білоус,
доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook