Від теорії до практики або як майбутні соціальні працівники отримують стійкі навички

6 листопада 2019 року

Ера цифрових технологій змушує викладачів шукати нові форми отримання студентами знань, тобто кінцевою метою навчання повинна стати результативність. Перетворення знань в стійкі навички – процес трудомісткий, оскільки їх розділяють уміння, які, як відомо, потребують закріплення на практиці. І тут на допомогу викладачеві приходять фахівці-практики. Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є давнім надійним другом, партнером і помічником гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України. Методисти, наркологи, психологи, психіатри, коучі, волонтери – це неповний список фахівців, які проводять тренінги зі студентами спеціальності «Соціальна робота».

Цікавим і плідним цього разу було  виїздне практичне заняття для студентів четвертого курсу спеціальності «Соціальна робота» з навчальної дисципліни «Інформаційні ресурси забезпечення соціально-педагогічної діяльності». Розкривши структуру Центру, Ганна Миколаївна Шабатіна поставила студентам проблемні питання. Приємно було спостерігати жваву дискусію та обізнаність студентів з проблем надання соціальної допомоги різним групам клієнтів. Студенти згадали всі категорії клієнтів, окрім торгівлі людьми… Так, саме починаючи з 2016 року Київ (аеропорт Бориспіль) став «перевалочним пунктом» для торгівлі людьми. Тому Ганна Миколаївна більш детально зупинилась на цьому аспекті роботі. Не менш цікавими і бадьорими стали для студентів тренінги. Так, тренінг «Вдягни людину», надав можливість побути студентам в ролі соціального працівника. За одну хвилину необхідно було написати інструкцію районному соціальному працівнику як вдягнути на людину курточку. При цьому постійно працівника відволікали іншими завданнями.

Проведення ж рольової гри «Вмотивуй клієнта» спонукало студентів застосувати весь арсенал наявних знань, навести переконливі аргументи, довести необхідність працювати клієнту за правилами соціального працівника. Головною в цій грі виступала мотивація. Запам’яталась студентам і робота психологів з неповнолітніми вагітними дівчатами.

Непомітно проминуло дві години занять. Поставлена мета була досягнута, а вправи, дискусії, запитання ще довго лунали після його завершення.

Світлана Вархоляк, старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації, свої враження від практичного заняття висловила так: «Для студентів другого курсу таке заняття було вельми пізнавальним, адже дисципліна «Організація роботи з різними соціальними групами» прямо пов’язана з діяльністю Центра і студенти мали змогу зануритися у майбутню професійну діяльність а також підібрати місце виробничої практики».

Яке ж враження справило виїзне заняття на студентів? Вікторія Мацола, так про це згадує: «Чи не щодня життя підкидає нам нові виклики і дуже важливо уміти з гідністю їх приймати. Саме професія соціального спрямування, зокрема спеціальність «Соціальна робота», покликані допомагати людям вирішувати різного роду життєві проблеми: залежності, конфліктні ситуації в сім’ї, раннє материнство тощо. Опанувати теоретичні засади такої професії дуже і дуже важливо для майбутнього фахівця, але стати справжнім професіоналом можна тільки опанувавши практичний інструментарій. Тренінги, зустрічі та виїзні практичні заняття – одні з найкращих способів набуття практичних навичок для студентів. Надзвичайно приємно, коли викладачі університету це розуміють та активно залучають молодь до такого типу занять.

У понеділок, 4 листопада у стінах Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для майбутніх фахівців соціальної сфери було проведено таке заняття. Ганна Миколаївна Шабатіна окреслила коло проблем, які вирішує Центр. Цікавою стала групова вправа на визначення умотивованості клієнтів. Хто був уважним, той запам’ятав, що центр надає послуги на безоплатній основі. Це були ключові слова. І тут головним було саме переконати, вмотивувати клієнта, щоб він за допомогою фахівців почав долати труднощі. Загалом кілька годин заняття пролетіло непомітно.

Організатор і координатор виїзних занять
від гуманітарно-педагогічного факультету
професор кафедри управління та освітніх технологій
Ніна Тверезовська

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook