Стажування викладача кафедри статистики та економічного аналізу Воляк Лесі Романівни в Варшавському університеті наук про життя (SGGW) у рамках програми UNESCO

4 листопада 2019 року

Одним із основних пріоритетів розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування України є розширення міжнародного співробітництва з провідними вищими навчальними закладами світу, яке сприяє підвищенню конкурентоспроможності нашого університету. Вагомим напрямом реалізації цього завдання є стажування науково-педагогічних працівників університету.

Протягом жовтня відбулося стажування к.е.н., старшого викладача кафедри статистики та економічного аналізу Воляк Лесі Романівни у Варшавському університеті наук про життя (SGGW), м. Варшава, Польща в рамках участі у проекті Польського національного комітету у справах ЮНЕСКО. Стажування відбулося на факультеті економічних наук під керівництвом доктора кафедри економіки та організації підприємств Маріуша Мацейчака та координатора програми ЮНЕСКО, професора Агати Малак-Равліковської.

Програма стажування на тему «Розвиток сільськогосподарських підприємств в умовах зміни клімату» включала проведення наукових досліджень з актуальних питань аналізу та прогнозування сценаріїв зміни клімату та їх вплив на традиційне та органічне сільськогосподарське виробництво.

Окрім наукових інтересів, в програму стажування було включено набуття практичного досвіду, щодо педагогічної та освітньої діяльності польських колег.

За час перебування, згідно програми UNESCO, викладач мала можливість зустрітися, активно співпрацювати та обмінюватися досвідом з багатьма науковцями, зокрема:

-               проф., доктором, заступником декана з міжнародних науково-дослідних проектів Агатою Малак-Равліковською (Agata Malak-Rawlikowska);

-               директором Інституту економіки та фінансів Ярославом Голебєвським (Jaroslaw Golebiewski),

-               деканом економічного факультету Якубом Крацюком (Jakub Kraciuk),

-            завідувачем відділення денної аспірантури Юстиною Франк-Домбровською (Justyna Franc-Dąbrowska);

-    завідувачем кафедри економіки та організації підприємств, проф. Генріком Руновським (Henryk Runowski),

-               доктором кафедри економіки та організації підприємств Маріушем Мацейчаком (Mariusz Maciejczak),

-       доктором кафедри економіки сільського господарства та міжнародних економічних відносин Павелом Кобусом (Paweł Kobus),

-               доктором кафедри комп’ютерних наук, факультет комп’ютерних наук та математики Пьотром Яловецьким (Piotr Jałowiecki);

-               доктором кафедри фінансів Сергієм Заболотним;

-          проф., доктором Інституту економічних наук Польської Академії Наук Тадеушем Бажко (Tadeusz Baczko);

-           к.техн.наук, доцентом Тарасом Гуцолом (проректор з науково-педагогічної і виховної роботи Подільського державного аграрно-технічного університету, Кам’янець-Подільський, Україна);

-                к.е.н., доцентом Олегом Кучером (заступник декана економічного факультету Подільського державного аграрно-технічного університету, Кам’янець-Подільський, Україна).                                            

  

 

Викладач дізналася про структуру WULS-SGGW, його освітню, наукову та дослідницьку діяльність.  Зокрема, Леся Воляк мала унікальну нагоду відвідати свято інавгурації факультету економічних наук «Inauguracja Roku Akademickiego 2019/2020» 2 жовтня 2019 року у Кришталевій залі Варшавського університету наук про життя.

З метою набуття практичного досвіду читання дисциплін, студентам економічних спеціальностей, польськими колегами, викладач відвідала лекції та практичні заняття з дисциплін «Математична статистика», «Фінансовий аналіз в MS Excel» та «Прогнозування та моделювання». 

Під час перебування в Університеті Воляк Л.Р. відвідала засідання кафедри економіки та організації підприємств де ознайомилася з системою оцінювання наукової діяльності в польських університетах.

Під час Програми Воляк Л.Р. відвідала Головну бібліотеку університету імені Владислава Грабського (Wladyslaw Grabsky Main Library), дізналася про інформаційне забезпечення закладу та про наявні послуги, які доступні користувачам сільськогосподарської спільноти.

Воляк Л.Р. побувала на захисті дисертації «Професійна діяльність інвалідів Мазовецького воєводства», 22 жовтня 2019 р. Також прийняти участь у науково-практичних конференціях та семінарах, зокрема:

·      конференція "Польська та російська економіка перед викликами промислової революції 4.0", Наукова конференція економістів Польської академії наук та Російської академії наук 16-17 жовтня 2019 року, Варшава;

·      семінар «Точне землеробство - можливості застосування» лекція проф. Юліан Кшижановський, 18 жовтня 2019 року, Варшавський університет наук про життя;

·      семінар «Традиції та виклики наук про управління» лекція проф. Агата Остін, 22 жовтня 2019 року, Центр управління інноваціями та трансферу технологій Варшавського технологічного університету.

У результаті стажування було досягнуто домовленості з викладачами Варшавського університету наук про життя про наукову співпрацю.

 Стажування у Варшавському університеті наук про життя було надзвичайно інформативним та корисним для майбутньої науково-дослідної та науково-педагогічної діяльності 

Отриманий досвід є важливим і цікавим не тільки в професійній сфері. Завдяки організаторам програми, викладачі мали незабутні можливості відкрити для себе природну та культурну красу Варшави, краще зрозуміти стиль життя, польські традиції і світосприйняття.

Координатор програми Агата Малак-Равліковська та науковий консультант Маріуш Мацейчак дали високу оцінку проведеній науковій роботі Леся Воляк в рамках програми стажування, висловили зацікавленість у зміцненні співпраці з НУБіП України.

 

 

 

 

Леся Воляк

к.е.н., старший викладач кафедри

статистики та економічного аналізу

 

  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook