Науково-практичний семінар «Застосування принципів наближеного до природи лісівництва в соснових лісах Полісся України: сучасний стан та перспективи»

21 жовтня 2019 року
с. Пісківка, Бородянський р-н, Київська обл.

21 жовтня 2019 р. кафедрою лісівництва навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) було проведено виїзний науково-практичний семінар на базі ДП «Тетерівський лісгосп» Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства«Застосування принципів наближеного до природи лісівництва в соснових лісах Полісся України: сучасний стан та перспективи».

Фото 1. Учасники науково-практичного семінару

ДП «Тетерівський лісгосп» веде свою діяльність на загальній площі 35,7 тис. га. Структура підприємства включає: 8 лісництв, нижній склад деревини, транспортний цех, ремонтно-механічний цех, пожежно-сторожеву охорону. На підприємстві працює близько 300 чоловік. Основні лісоутворюючі породи: сосна звичайна – 89 %, дуб звичайний – 3 %, береза повисла – 5 %, вільха чорна – 3 %.

Основною метою наукового-практичного семінару було ознайомити студентів, які навчаються за спеціальністю лісове господарство із сучасними напрямками ведення лісового господарства та провести наукову дискусію серед учасників семінару щодо особливостей проведення лісівничих заходів.

Фото 2. Студенти, учасники семінару на лісонасінневій плантації

Діяльність підприємства базується на екологічно орієнтованих принципах сталого ведення лісового господарства та лісокористування. Так, варто відзначити, що саме це підприємство є одним із перших в Україні де застосовуються несуцільні рубки головного користування в соснових лісах, що відповідає сучасним вимогам світової спільноти щодо ведення наближеного до природи лісівництва. Перехід до складних способів рубок головного користування (несуцільних рубок) є досить складним завданням, що підтверджується незначною кількістю таких рубок у лісах України. Частка несуцільних рубок головного користування у ДП «Тетерівський лісгосп», під час яких створюються умови для формування природних деревостанів становить близько 17 %.

Під час семінару, його учасники мали змогу ознайомитися із основними видами робіт, які виконуються на підприємстві, починаючи від створення насіннєвих плантацій, збору насіння, вирощування садивного матеріалу до проведення рубок формування і оздоровлення лісів та рубок головного користування.

Фото 3. Доповідь головного лісничого ДП "Тетерівський лісгосп" про стійкість лісових насаджень проти шкідників і хвороб

У ДП "Тетерівський лісгосп" спеціалісти лісового господарства спільно з інженерами компанії UOSlab спроектували і ввести в експлуатацію комплекс по переробці шишок і очистці та переробці насіння – можна переглянути відео за посиланням.

Фото 4. Демонстрація лісонасінневого комплексу

Друга частина семінару була присвячена практичній частині безпосередньо у лісі. Учасники семінару побували на рубках догляду та рубках головного користування й мали змогу ознайомитися із передовим досвідом проведення цих заходів. Опираючись на багаторічний досвід спеціалісти-лісівники підприємства постійно удосконалюють технологію проведення лісогосподарських заходів, так за умов відсутності збуту тонкомірної деревини отриманої під час рубок догляду на підприємстві практикується залишення зрубаної частини деревостану на ділянках для їх подальшого перегнивання. Вогневі методи очистки лісосік застосовуються лише на суцільних рубках головного користування. Варто зазначити, що залишення зрубаної деревини на ділянці підвищує пожежну небезпеку у таких насадженнях, а отже необхідне узгодження таких підходів із заходами з охорони лісів від пожеж.

Фото 5. Демонстрація ділянки після першого прийому рівномірно-поступової рубки

В ДП «Тетерівський лісгосп» встановлено сучасну систему виявлення лісових пожеж на найвищому рівні організовано систему реагування на виявлені місця загорання. Система відеонагляду покриває всю територію лісів підприємства та працює цілодобово упродовж всього року. Показником ефективності такої системи є відсутність пожеж в лісах підприємства упродовж останніх 5 років (всі займання виявляються миттєво й пожежа ліквідовується вже на початкових етапах її розвитку).

Фото 6. Система виявлення лісових пожеж

Як вже було зазначено на підприємстві широко практикуються екологічно-орієнтовані методи ведення лісового господарства, що відповідає принципам наближеного до природи ведення лісового господарства, тому набутий працівниками підприємства досвід із проведення несуцільних рубок головного користування із подальшим формуванням природних насаджень у сосняках Полісся доцільно переймати й іншим лісогосподарським підприємствам Поліської зони.

Фото 7. Результати застосування рівномірно-поступової рубки в соснових насадженнях

Фото 8. Результати застосування рівномірно-поступової рубки в соснових насадженнях

Фото 9. Результати застосування рівномірно-поступової рубки в соснових насадженнях

Фото 10. Результати застосування рівномірно-поступової рубки в соснових насадженнях

Олександр Сошенський, доцент кафедри
лісівництва НУБіП України


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook