Мотивація студентів до навчання та профорієнтаційна робота – у фокусі ректорату

22 жовтня 2019 року
 
    22 жовтня 2019 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату. Участь в ньому взяли й завідувачі кафедрами. Їх запросили не випадково, адже центральним питанням стала мотивація студентів до навчання. Ректор зазначив, що у серпні вчена рада університету прийняла рішення ґрунтовно дослідити це питання, вивчити наявний досвід. За цей період були проведені фокус-групи, опитування, аналіз і узагальнення результатів. Але про все за порядком.

     Ситуацію з наповненням і використанням електронних навчальних курсів представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Наявність електронних навчальних комплексів обумовлено не тільки вимогами часу – це яскраво демонструє опитування студентів: від 60% до 92% використовують їх в навчанні, а і є необхідністю при проведенні акредитації. Разом з тим загалом в університеті атестовано 51% електронних навчальних курсів, при тому, що створено 84%. Найліпше цю роботу зробили факультети юридичний, тваринництва та водних біоресурсів, а замикають цей умовний рейтинг факультети захисту рослин, біотехнологій та екології та механіко-технологічний. Ректорат прийняв рішення до кінця року створити електронні навчальні курси на абсолютно всі дисципліни, 80% з них – атестувати.

     Про мотивацію студентів до навчання, результати анкетування доповіла начальник навчального відділу Оксана Зазимко. Найбільшим стимулом до відвідування занять студенти вказали бажання опанувати знання 37% та вважають це своїм обов’язком 26%. Разом з тим молодь виказали і основні причини, через які доводиться пропускати заняття – робота, відсутність коштів на проживання, самостійне вивчення матеріалу, застаріле обладнання і недостатній, на їхню думку, рівень викладання. Є й частка тих, хто помилився з вибором професії, що може пояснюватися недосконалістю системи широкого конкурсу при вступі. Підбиваючи підсумки, Оксана Зазимко зазначила: потрібно максимально відповідально ставитися до своїх посадових обов’язків як викладача, бути дисциплінованим і вимогливим до себе та до студентів, постійно бути в тренді знань, які з’являються з конкретної дисципліни. Нова якість роботи має бути в навчально-методичних рад факультетів та ННІ, завдання яких давати відповіді на ці питання.

     Проект правил прийому до університету на 2020 рік презентувала відповідальний секретар приймальної комісії Лариса Коропець. Головними відмінностями порівняно з минулим роком стали запровадження здачі ЗНО з англійської мови при вступі до магістратури на всі спеціальності, крім аграрних, педагогічних та військових, ЗНО з української та математики при вступі на економічні спеціальності на базі диплома молодшого спеціаліста, випускники шкіл зможуть подати до 5 заяв.

     Програму Дня відкритих дверей, які пройдуть 31 жовтня для випускників коледжів, що не входять до структури університету, та 1 листопада для випускників шкіл Київщини представив директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський. Вона розміщена на офіційному сайті університету.

 

     Продовжила тему профорієнтаційної роботи завідувач підготовчими курсами Оксана Багацька. Маємо 119 слухачів, але набір ще продовжується. 86 з них обрали 3-4 предмети. Найбільша кількість бажаючих вступати на факультети ветеринарної медицини, гуманітарно-педагогічний та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Ректор Станіслав Ніколаєнко доручив розробити курс підготовки до фахового вступного випробування для випускників коледжів. Про залучення абітурієнтів на підготовчі курси доповіли декани факультетів конструювання і дизайну Зиновій Ружило, землевпорядкування Тарас Євсюков, тваринництва та водних біоресурсів Вадим Кондратюк.

     За інформацією заступника начальника планово-фінансового відділу Тетяни Костюк ректорат розглянув питання надання дозволу на передачу майна в оренду. 

     Учений секретар Оксана Барановська представила графік звітів ректора та керівників структурних підрозділів за 2019 рік. Конференцію трудового колективу заплановано провести 27 грудня 2019 року.

  

  

 

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету. 

Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook