ЧИ ПОТРІІБНО СКАСОВУВАТИ БЕЗОПЛАТНУ ПРИВАТИЗАЦІЮ ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ?

16 жовтня 2019 року
факультет землевпорядкування

     Черговий Всеукраїнський науково-практичний семінар «Безоплатна приватизація земель в Україні: скасувати не можна реформувати» відбувся на факультеті землевпорядкування НУБіП України, за підтримки ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та Асоціації «Земельна спілка України». Головною метою проведення якого, стало питання скасування системи безоплатної приватизації земель, яка уже давно перетворилася в неприховане джерело корупції, та збагачує тих, хто розпоряджається дефіцитним товаром - землею.

    З вітальним словом до учасників семінару звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Свій виступ він розпочав з важливої для факультету землевпорядкування події - встановлення перманентної GNSS-станція (чим нині можуть похвалитися лише три виші України). А це виводить НУБіП на інший рівень вирішення задач геодезії, землевпорядкування, точного землеробства, агробізнесу, лісовпорядкування, транспортних технологій та ін. Відбулася ця подія завдяки роботодавцям факультету землевпорядкування, зокрема Андрію Меньку (ТОВ "ЕЛНАВ"), Михайлу Туряниці (ПрАТ «Systems Solutions») та міжнародній компанії CHC NAVIGATION, яку представляє Рашид Бурхлалль – її регіональний директор у країнах Східної Європи, Середнього Сходу та Африки. Також він наголосив на важливості та актуальності даної теми, оскільки існуючі у чинному законодавстві норми щодо можливості громадян безоплатно одержати в приватну власність земельні ділянки із земель державної та комунальної власності сьогодні перетворилися на корупційний механізм розбазарювання земель.

    Потому до слова запросили Рашида Бурхлалля, який високо оцінив потенціал фахової підготовки студентів і викладачів факультету. Та пообіцяв подальшу підтримку. Перше, це надавати для освітнього процесу від компанії CHC NAVIGATION геодезичне обладнання, періодично замінюючи його на все новіше. Друге, студенти факультету землевпорядкування тестуватимуть останні моделі геодезичних приладів та обладнання. І третє, він зауважив, що встановлена на даху 6-го навчального корпусу перманентна станція стане в нагоді не лише студентам. Це плюс до скарбнички і виробничників.
    З вітальним словом до учасників звернувся проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України Сергій Кваша. Він подякував від імені адміністрації університету компанії CHC NAVIGATION в особі Рашида Бурхлалля. Оскільки, взаємодія освіти і науки та підприємництва є дуже важливим процесом. Щодо теми семінару, то він зазначив, що українське суспільство обурене тим, що відбувається сьогодні навколо процесу приватизації земель. Потенційно кожен українець може безкоштовно приватизувати земельну ділянку, проте в реальному житті використовують цю норму далеко не всі. Глобальна ціль земельної реформи - це добробут населення. Подібні обговорення проблем дають змогу виявити недоліки і вносити правки в законопроекти. На завершення він побажав плідної роботи та «гарячої» дискусії.

    У своєму виступі очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець зазначив, що на практиці процес безоплатної приватизації земель в основному супроводжується корупцією. Такий стан справ не є прийнятним, і ситуація потребує кардинальних змін. Тому потрібно запропонувати способи вирішення існуючих проблем.
    Андрій Кошиль, Президент Асоціації «Земельна спілка України», підтримав думку співорганізатора семінару про важливість піднятого питання та наголосив, що механізм безоплатної приватизації земель – проблемне джерело корупції. Доки не буде скасована безоплатна приватизація земель, корупцію подолати не можливо. Разом з тим, він зазначив, що скасування цієї норми не повинно стосуватися пільгових категорій, зокрема учасників АТО.

    Потому до слова було запрошено головного юридичного радника проекту проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Павла Кулинич. На його глибоке переконання, ми маємо завершити епоху безоплатної приватизації, але це порушує ст.22 Конституції України. Кількість земель державної власності істотно зменшилась і не може бути об’єктом права безоплатної приватизації. Якщо на початку реформи вихід земельних ділянок з державної власності відбувався без проблем, то з часом неприватизованої землі стає все менше. Потрібно внести зміни в Земельний кодекс України щодо безоплатної приватизації земель, не порушуючи норм Конституції України. Незабезпеченим верствам, АТОвцям надавати грошову компенсацію.

    Наступним до слова було запрошено завідувача кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрія Мартина. Свою доповідь він побудував у вигляді порівняння тих норм безоплатної приватизації земель, які діють сьогодні, та тих, які повинні бути.
Чинним законодавством передбачено, що громадяни України мають право на одержання будь-де в Україні 5 земельних ділянок, а якщо ти фермер, то ще +1 ділянка:
 від 1 га до 8 га (в середньому 4 га по Україні) для ведення фермерського господарства;
 до 2 га для особистого селянського господарства;
 до 0,25 га в селі, до 0,15 га в смт, до 0,10 га в містах для будівництва жилого будинку;
 до 0,12 га для садівництва;
 до 0,10 га для дачного будівництва;
     Разом з тим, право на безоплатне одержання землі є дуже умовним, адже воно не забезпечене ні правовими механізмами примусової реалізації, ні достатньою кількістю земель. Переважного права чи першочергового порядку одержання землі не забезпечено, навіть в учасників АТО. Не має нікого реєстру або контролю скільки разів і де громадянин одержав землю.

    На думку експерта, в майбутньому варто лише частково залишити безоплатну приватизацію земель, а частково монетизувати (пільговий викуп землі).
     Безоплатна приватизація має залишитися тільки для громадян України, які:
 мають у власності на цій землі жилий або дачний або садовий будинок;
 одержали землю в користування до 2002 року;
 одержують землю при приватизації державних і комунальних сільгосппідприємств.
     Слід надати право на викуп землі на пільгових умовах:
 соціальній сфера села (вчителі, лікарі, медики, фармацевти, працівники культури, наукових установ, які працюють в сільській місцевості, та пенсіонери з них, що проживають в селі);
 постраждалим внаслідок ЧАЕС;
 ветеранам війни;
 учасникам АТО;
 особам з інвалідністю внаслідок АТО та Революції Гідності;
 сім‘ям загиблих в АТО та Революції Гідності.
    Необхідно предбачити умови викупу та умови грошової компенсації. Так, пільговий викуп землі повинен здійснюватися на таких умовах: за експертною грошовою оцінкою, зі знижкою у 50% та розстроченням платежу до 7 років, експертна грошова оцінка ділянки не має перевищувати 400 000 грн. Крім того, на землі викуплені на пільгових умовах накладаються обмеження у їх використанні – 7-річна заборона продавати, змінювати цільове призначення, передавати землю в користування третім особам (дані вносяться в ДЗК та Реєстр прав, що унеможливлює зловживання та не потребує додаткового контролю з боку держави). Грошова компенсація повинна становити 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб за 1 ділянку – 30 000 грн. (max 120 000 грн., якщо відмова від 4-ох ділянок). Розміри земельних ділянок, що одержуються, повинні бути наступні: для ОСГ- до 0,60 га; для будівництва жилого будинку - до 0,25 га в селі, до 0,15 га в смт, до 0,10 га в містах; для садівництва - до 0,12 га; для дачного будівництва - до 0,10 га.
     Крім того, землі лісогосподарського призначення та водного фонду не можуть передаватися безоплатно у власність, можуть або орендуватись або придбаватись. Земельні ділянки можуть надаватися в користування (оренда, емфітевзис) без проведення земельних торгів, але на них встановлюється обмеження - заборона на термін договору на передачу в користування земельної ділянки третім особам. Землі, які перебувають у користуванні (оренда, емфітевзис, постійне користування) можуть бути приватизовані їх користувачами виключно, якщо вони були надані їм до 2002 року. Земельні ділянки для сінокосіння та випасання худоби передаються в оренду виключно на аукціонах. Також передбачено можливість віднесення таких земель органами влади до земель загального користування для подальшого створення на них громадських сіножатей і пасовищ. Житлово-будівельним та гаражно-будівельним кооперативам земельні ділянки не можуть передаватися безоплатно у власність, можуть або надаватись в оренду або продаватись.

    До активного обговорення долучився Анатолій Мірошниченко, завідувач кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На його думку дуже важливо реформувати механізм так званої безоплатної приватизації, яка є безоплатною лише на папері, а насправді супроводжується численними зловживаннями. Існування системи безоплатної приватизації землі в такому вигляді, який вона має сьогодні, не можливе. Безоплатна приватизація земельних ділянок (ст.ст.118, 121 та ін. Земельного кодексу України) давно вже не є такою, натомість, вона часто слугує лише джерелом збагачення корумпованих чиновників. Право на приватизацію земельних ділянок має бути монетизовано у фіксовані «знижки» на придбання державних та комунальних земель. Виключення слід зробити щодо земельних ділянок, які розташовані під приватними садибними, садовими будинками та гаражами. На погляд експерта, вони повинні бути передані власникам такого майна безпосередньо в силу закону. Крім того, щодо безоплатної приватизації земель експерт навів як приклад досвід Польщі, де забужанським переселенцям компенсували вартість за майно, яке вони залишили на території Західної України.


    Експерт у сфері правового регулювання земельних відносин, консультант Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Біленко в своєму виступі зосередив свою увагу на вже давно безоплатнаї приватизація відверто провокуює корупцію. Норми Земельного кодексу розраховані лише на «обраних». Раніше чи пізніше їх треба скасовувати. Земля має продаватися чесно як будь яке майно. Також він повідомив, що уже було декілька спроб парламенту щодо корегування системи безоплатної приватизації земель (2004 р. та 2017 р.), але на жаль вони не закінчилися успіхом. Від скасування «безоплатної» приватизації незахищені верстви населення, які хочуть обробляти землю, нічого не втратять, якщо їм буде надано пільгові умови придбання. Учасникам АТО та їх родинам, а також іншим незахищеним категоріям населення потрібно надати змогу отримати винагороду у грошовій формі.

     Також, до жвавої дискусії долучилися голова правління голова Ради Асоціації «Земельна спілка України» Микола Калюжний, завідувач кафедри земельного кадастру НУБіП України Віктор Заяць, директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Земінформ» Павло Матвєєв, директор Товариства з обмеженою відповідальністю "Кайлас А" Андрій Галайда та ін.

 Семінар транслювався у прямому ефірі в соціальній мережі Facebook (відеозапис доступний за адресою: https://www.facebook.com/afzukr/videos/548675869294287/).

Людмила Гунько
доцент кафедри землевпорядного проектування
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook