Студент факультету аграрного менеджменту Різван Касумов: Для мене спортивна боротьба як шахи. Якщо не думатимеш наперед – нічого не вийде

15 жовтня 2019 року
м. Київ, НУБіП України
     Другокурсник факультету аграрного менеджменту Різван Касумов вже заявив про себе у світі спортивної боротьби: чемпіон України, Європи, триразовий призер чемпіонату світу. Про спорт, вибір університету і фаху – наша розмова.

 

— Ви – успішний спортсмен. Чи потрібна вища освіта?

     – Обов’язково! По-перше, вік спортсмена недовгий. По-друге, я багато поїздив світом, спілкувався з дуже різними людьми і впевнився: хочу відкрити свою справу. А для цього потрібні знання. І щоб здобути їх мій рідний факультет аграрного менеджменту – найкраще місце. Адже, аби бути успішним підприємцем потрібно мати гарні управлінські навички і, звісно, бути креативним. Тож, обравши університет за порадою рідних, жодного разу про це рішення не пошкодував.

— Як давно займаєтесь боротьбою?

     – Розпочав пізно: у 15 років. За національністю я чеченець і досить довго не спілкувався зі своїми земляками, аж поки батько не порадив відвідати спортзал, де викладає один з них – Тадаєв Апті. Спочатку займався як всі – тричі на тиждень для себе, підтримував форму. А далі це переросло у щоденні тренування. Тоді якраз приїхав зі США чемпіон світу Максим Рувінський і ми з тренером увійшли до його команди. Вже через півтора року я виграв чемпіонат України і увійшов до складу збірної нашої країни. Тепер тренуюся двічі на день. Трішки збавляю темп тільки після великих змагань – щоб відновитися.

— Найважча ваша перемога.

     – Це було у Харкові, коли змагався у абсолютній ваговій категорії. Тобто участь беруть спортсмени будь якої ваги. Проти мене (а я важу 74 кілограми) був суперник у 110. Я тоді програвав 9:0, і за останні дві хвилини виграв 14:9 по балам. Це була найважча моя перемога.

— А як ставитесь до поразок?

     – Програш в Україні для мене завжди стрес: вважаю, що не маю на це права. А от на міжнародних змаганнях ставлюся до невдачі спокійніше, хоча, правду кажучи, програвав не часто: з десяти змагань лише у двох. Слід завжди пам’ятати: нема тих, хто не програвав. Навіть у найбільш видатних спортсменів бували поразки. Потрібно просто вміти виносити з них урок.

— До речі, про видатних спортсменів. Ким захоплюєтесь?

     – Рафаелем Мендесом – він видатний спортсмен та інноватор. За значимістю вважаю його у боротьбі як Мухаммед Алі в боксі.

— У боротьбі можливі інновації?

     – Звісно. Для мене боротьба як шахи. Головне – прорахувати наступний крок суперника. Якщо не думатимеш наперед – нічого не вийде. Тут не тільки м’язи і витривалість, тут потрібен інтелект.

— Традиційне питання – які найближчі плани?

     – Готуюся до чемпіонату Європи, який пройде в Римі, а потім і світу – в Баку.
     Хочу ще додати: без підтримки моїх рідних, з якими я завжди на зв’язку (і не тільки з батьками, а й іншими родичами), уроків моїх тренерів і спаринг-партнерів та розуміння, яке зустрів у НУБіП, досягти цього всього не вдалося б.

Розмовляла Ірина Білоус
 

 

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook