НАЦІОНАЛЬНА ТЕХНІЧНА РОБОЧА ГРУПА GLOBALG.A.P. НА ЧОЛІ З ФАХІВЦЕМ З НУБІП ПОЧАЛА СВОЮ РОБОТУ В УКРАЇНІ

4 жовтня 2019 року
Конференц-хол Перемога-спейс за адресою м. Київ, бульвар Шевченка, 62

4 жовтня 2019 року розпочала свою роботу Національна Технічна Робоча Група GLOBALG.A.P. в Україні. Члени кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, доценти Юлія Слива і Наталя Мєдвєдєва на чолі із завідувачем кафедри професором Владиславом Сухенком були запрошені на перше засідання Національної Технічної Робочої Групи GLOBALG.A.P. в Україні та у відповідності до порядку денного прийняли участь у його роботі.


GLOBALG.AP - це програма забезпечення фермерських господарств, яка переводить вимоги споживачів в належну сільськогосподарську практику. В даний час це найпоширеніша в світі схема сертифікації фермерських господарств. Більшість європейських покупців сільськогосподарської продукції в даний час вимагають свідоцтва про сертифікацію GLOBALG.A.P. в якості обов'язкової умови для ведення бізнесу та виходу продукції на міжнародний ринок.

ТОВ «Центр Розвитку Якості», як діючий Асоційований член GLOBALG.A.P., призначений Приймаючою стороною Національної Технічної Робочої Групи GLOBALG.A.P. в Україні. «Наш центр має значний досвід консультування з впровадження стандартів у різних країнах. – Валентина Березан, генеральний директор Центру розвитку якості, - Ми розуміємо, що впроваджуючи зміни і адаптовуючи законодавче поле держави до міжнародних норм, ми гарантуємо конкурентоздатність української аграрної галузі, і якість життя споживачів.»

«Така велика країна, як Україна, має великий потенціал для експорту сільськогосподарської продукції, - говорить Едіте Страдзіна, аккаунт-менеджер GLOBALG.A.P. – реалізувати його можна тільки впровадивши найкращі світові практики та інновації і довівши всьому світові, що українська продукція відповідає найкращим світовим стандартам. Впроваджуючи стандарти, фермер забезпечує високу якість і гарантує сталість процесів виробництва.» 

     В подальшому учасники засіданні у відповідності до Порядку денного установчого засідання Національної Технічної Робочої Групи GLOBALG.A.P. в Україні вибрали голову та секретаря. Приємно було те, що головою, за рекомендацією професора Владислава Сухенка, який звернув особливу увагу на можливості НУБіП України, лабораторну базу університету, наявність висококваліфікованих фахівців, дослідних господарств, лабораторії УЛЯБП, а також фаховості претендента вибрали доцента кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів і природокористування України, кандидата технічних наук, аудитора ISO 22000, спеціаліста зі стандартів GLOBALG.A.P. Юлію Сливу. Секретарем Національної Технічної Робочої Групи GLOBALG.A.P. в Україні обрано фахівця з сертифікації Центру розвитку якості Валентину Фролову. З чим їх вітаємо, та зичимо успіхів у не легкій амбітній справі входження GLOBALG.A.P. на терени України!

Після обрання голова НТРГ GLOBALG.A.P. в Україні Юлія Слива зосередила свою увагу на затвердженні робочого плану засідання НТРГ, за який одноголосно проголосували члени новоствореного комітету з уточненням від представника USAID, щоб засідання проводити раз у квартал - ця поправка була прийнята. Також головою окреслені напрямки діяльності комітету, статус і процедури розгляду документів, організація і формування зацікавлених сторін, прогнозування щодо фінансування комітету та правила організації навчання консультантів з впровадження стандартів GLOBALG.A.P. у фермерських господарствах та підприємствах України.

    На останок членами НТРГ GLOBALG.A.P. в Україні затверджене Технічне завдання з основними напрямками діяльності і обов’язками, процесами прийняття рішень тощо. 

До кінця жовтня 2019 р. НТРГ збирає пропозиції для доопрацювання плану діяльності на наступний рік. Засідання Робочої групи відбуватимуться раз на квартал. Наступне засідання заплановане на січень 2020 року. 


 

ВІТАЄМО ЧЛЕНІВ НОВОСТВОРЕНОГО НТРГ GLOBALG.A.P. ТА ЗИЧИМО ПЛІДНОЇ ПРАЦІ НА БЛАГО ПРОЦВІТАННЯ УКРАЇНИ!

 

Владислав Сухенко,

завідувач кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

GLOBALG.A.P. — одна з найвідоміших у світі систем управління якістю і безпечністю харчових продуктів у сільському господарстві і найбільш розповсюджена схема сертифікації належних сільськогосподарських практик на рівні первинного виробництва. GLOBALG.A.P. 15 років тому започаткували європейські мережі роздрібної торгівлі. На той час вміст пестицидів у продукції, яку реалізовували в супермаркетах, ніхто не контролював. Це негативно впливало на здоров’я покупців і  репутацію торговельних закладів. Тому для виробників були запроваджені єдині стандарти й однакові правила виробництва та постачання продуктів у супермаркети Європи.

Перші сертифіковані на відповідність вимогам GLOBALG.A.P. господарства з’явилися 2003 року. Із 2004-го це явище стало масовим, а з 2006-го набуло міжнародного характеру. Нині на відповідність вимогам GLOBALG.A.P. сертифіковано понад 200 тис. виробників, у 135 країнах світу. Лідерами з кількості сертифікованих господарств є Іспанія, Італія та Нідерланди.  

***

ТОВ «Центр Розвитку Якості» - це компанія, завданням якої є сприяння підприємствам усіх форм власності в підвищенні ефективності діяльності в досягненні максимальних економічних результатів. Місією компанії є популяризація та впровадження в життя міжнародного досвіду зі стандартизації систем менеджменту через проведення консалтингових робіт з побудови та впровадження систем менеджменту та підвищення  кваліфікації персоналу на підприємствах, відповідно до вимог міжнародних стандартів.

***

Проект «Підтримка аграрного і сільського розвитку» – це проект USAID, що реалізується компанією Кімонікс і ставить за мету сприяння всеохоплюючому і стійкому економічному зростанню шляхом розвитку аграрного сектора і створення більш привабливих умов проживання в сільській місцевості України. Проект триватиме до липня 2020 року. Докладніша інформація про проект: https://www.facebook.com/usaid.ards. 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook