На факультеті ветеринарної медицини НУБіП України успішно пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Репродуктологія тварин – виклики сьогодення»

25 вересня 2019 року

На факультеті ветеринарної медицини НУБіП України 19–20 вересня 2019 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Репродуктологія тварин – виклики сьогодення», присвячена 70-річчю від дня народження доктора ветеринарних наук, професора Віталія Йосиповича Любецького.

Упродовж року співробітники кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, за підтримки деканату факультету та керівництва університету, провели значні організаційні заходи для запрошення іноземних та вітчизняних фахівців і науковців, публікації монографії про життя і науково-педагогічну діяльність професора Віталія Йосиповича Любецького, збірника матеріалів конференції тощо.
Упродовж 2 днів понад 150 учасників прийняли активну участь у роботі конференції: це фахівці і науковці з Канади, Польщі, виробничники, завідувачі та наукові співробітники кафедр акушерства усіх ветеринарних факультетів України, завідувачі кафедр та співробітники факультету ветеринарної медицини, однокурсники і друзі професора Любецького В.Й., студенти факультету НУБіП України.


Особливу вдячність за допомогу у реалізації цього масштабного проекту організатори висловлюють спонсорам: ТОВ «BAYER» ,ТОВ «Сімекс Альянс Україна», ТОВ «МЕД ЕКСІМ», ТзОВ УПСП «Західна ветеринарна компанія», ТОВ «Ветлікар Україна», ТОВ «Сева Санте Анімаль Україна», ТОВ «Центр Ветеринарної Діагностики», ТОВ «Українська Молочна Компанія», ГК «Укрлендфармінг», ТОВ «Золоті луки», Beef Cattleman School, СТОВ «Мрія Куп'янськ», СТОВ «Надія».
З вітальним словом до учасників звернулися завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України Олександр Вальчук, начальник науково-дослідної частини НУБіП України професор Володимир Отченашко, декан ФВМ, академік НААН України, професор Микола Цвіліховський та екс-голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв.


Перший день конференції був присвячений, в першу чергу, висвітленню ролі та наукової спадщини професора В.Й. Любецького. На початку виступив учень професора Любецького В.Й., доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Сергій Деркач, який детально висвітлив життєвий та творчий шлях свого Вчителя. Також поділилися своїми думками та спогадами колеги і друзі професора: завідувач кафедри акушерства і хірургії Житомирського НАЕУ професор Григорій Калиновський, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НААН, народний депутат України другого скликання Валентин Яблонський.


Друге питання порядку денного, а саме – актуальні проблеми відтворення у скотарстві, викликало особливий інтерес і дискусію учасників. На спільному майданчику висловили свої думки Марк Карсон, керівник програми генетичних рішень (Гуельф, Канада) («Управління репродукцією стада для забезпечення максимальної рентабельності та найвищого генетичного рівня»), засновник української школи м’ясного скотарства (Beef Cattleman School) Морару Іон Габрієлович («Статистичний метод аналізу причин абортів, ранніх післяотельних ускладнень та їх наслідків для репродуктивного здоров`я корів»), завідувачі кафедр акушерства: Білоцерківського НАУ – Світлана Власенко («Ключові аспекти репродуктивного здоров’я корів»), Сумського НАУ професор – Аполінарій Краєвський («Біохімічний профіль крові корів, залежно від періоду репродуктивного циклу»), Харківської ЗВА доцент Сергій Федоренко («Ефективність терапії корів за гонадопатій з використанням препаратів, які містять нанобіоматеріали»), доцент НУБіП України Олександр Вальчук («Використання спеціалізованих інструментів підтримки прийняття рішень для управління молочними фермами»), а також Подільського ДАТУ, Дніпропетровського ДАЕУ та ін.

Особливо цікавою і змістовною була доповідь Андрія Турчика («Кетоз та післяродові захворювання: як розірвати замкнуте коло»), який представляв ТОВ «Байєр» – беззмінного і надійного партнера кафедри та факультету ветеринарної медицини НУБіП України.


Другий день конференції був повністю присвячений проблемам репродукції дрібних домашніх та екзотичних тварин.
З доповідями та в дискусіях виступили професор Michał Dzięcioł (Вроцлавський природничий Університет, Польща) («Семіохімічна комунікація домашніх тварин у контексті репродуктивної поведінки»), докторант Natalia Krasowska («Можливості використання обраних ультрасонографічних методів для моніторингу статевого циклу сук»), професор, завідувач кафедри акушерства Лвівського НУВМБ ім. С.З Гжицького – Василь Стефаник («Застосування біотехнологічних методів у відтворенні котячих»), Тарас Воронов («Розповсюдженність венеричної трансмісивної саркоми серед псів міста Дніпро»), Анна Кушнір («Ультразвуковий моніторинг післяродового періоду у сук»), Дмитро Мандрикін, ТОВ «Сева Санте Анімаль Україна» («Феромони, корекція поведінки, антистрес для собак і котів»). Завершився другий день роботи конференції виступом доцента кафедри акушерства НУБіП України Віктора Лакатоша («Використання інформаційних технологій для підвищення ефективності програм розведення собак»).


За результатами виступів, дискусій та обговорень, проведених упродовж 2-х днів, учасники конференції прийняли рішення конференції, спрямоване на розв’язання основних проблем сьогодення у репродукції продуктивних та дрібних домашніх тварин, та узгодили подальшу роботу в цьому важливому для країни напрямі.

Олександр Вальчук,

 завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook