Студенти ІІІ курсу факультету ветеринарної медицини відвідали провідне господарство молочного напряму «Кищенці»

20 червня 2019, 12:27

15 червня 2019 року студенти факультету ветеринарної медицини під керівництвом к.вет.н. доцента кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Мазура Валерія Миколайовича, асистента Масаловича Юрія Степановича та аспіранта Саліженка Максима Ігоровича відвідали провідне господарство молочного напряму «Кищенці», яке знаходиться у с. Добра, Маньківського району, Черкаської області.
Екскурсію по фермі провів лікар господарства – Лях Іван розповівши про особливості роботи ветеринарного лікаря на даному підприємстві, особливості ведення обліку тварин, профілактики інфекційних та інвазійних захворювань та організації роботи в цілому.


Студенти також цікавились веденням акушерської та гінекологічної диспансеризації, лікуванням і профілактикою найбільш поширених захворювань корів, доїнням по типу «Карусель», виявленням тільності, осіменінням корів і нетелей, продуктивністю, годівлею та утримуванням.
Це не таємниця, що чималу роль відіграють збалансована годівля, активний моціон та умови утримання. Високопродуктивні корови голштинської породи дають 35-40 л молока/добу. У господарстві «Кищенці» стійлове безприв’язне утримання, постійний доступ до групових напувалок, можливість активно рухатись. Контроль за даними показниками постійно здійснюється комп’ютером, що зчитує інформацію з індивідуальних чіпів кожної особини. На чіпі містяться: дані про рухову активність (важливо для виявлення охоти і визначення оптимального часу осіменіння), румінацію (скорочення рубця характеризують апетит і роботу шлунково-кишкового тракту) та ін. А при наявності на телефоні автоматизованої програми Uniform Agri, до бази якої занесені усе поголів’я ВРХ, можна дізнатися всю інформацію про тварину за її внутрішньогосподарським або державним ідентифікаційним номером або скануванням чіпу.
Тварини розділені за фізіологічно-технологічними періодами та віковими групами: лактуючі корови (з 16-17 дні після отелення і до запуску), сухостійні корови (від запуску до 7-10 днів отелення), глибокотільні корови родильного відділення (7-10 днів до і 16-18 днів після отелення), нетелі, телиці на осіменіння, молодняк 0-2, 2-4 і 4-6 міс. Окремо розміщуються неплідні корови.
Штучне осіменіння телиць у віці 14 місяців, а корів – на 2-3 статевому циклі після останнього отелення проводиться ректо-цервікальним методом із використанням сексованої сперми фірми Alta Genetics. На тільність перевіряють через 28-32 дні за допомогою американських тестів фірми Idexx.
Студенти були вражені новітнім методом утилізації гною: він збирається у велику цистерну, там перемішується і сепарується на дві фракції – рідку і тверду. Перша використовується як біодобриво для рослин, а друга – пастеризується, висушується і використовується в якості підстилки для тварин (окрім новонароджених телят і нетелей).
У 2018 році офіційно відкрито доїльний зал типу «Карусель» на 80 місць. 
Загалом доїння триває 4,5 години і його обслуговує 4 особи: перша - миє і висушує вим’я, друга – зціджує перші цівки молока з кожної дійки ( для видалення бактеріального корка та стимуляції виділення окситоцину), третя – підключає доїльний апарат, четверта – обробляє дійки після доїння.
Студенти переконалися, що всі сили направлені саме на профілактику захворювань, а не лікування. Комфорт корів у даному господарстві на першому місці, що справило значне враження на студентів. Також ТОВ «Кищенці» планує збільшити поголів’я тварин у три рази упродовж 2-3 років. Враховуючи усе зазначене вище, можна бути переконаними, що господарство досягне цієї мети і стабільно отримуватиме продукцію високого рівня.
«Спочатку я думала, що пошкодую, коли прийняла рішення поїхати на ферму у таку спеку, ще й у вихідний день. Але, побачивши це господарство, не маю більше сумнівів: день пройшов не дарма! Ферма дуже класна», - поділилась враженнями одна зі студенток.

Доцент Мазур В.М.


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook