Фотограмметрія - це сучасно і доступно

21 травня 2019 року
Кафедра управління земельними ресурсами

        Із сьогоднішніми темпами науково-технічного розвитку складно уявити якими будуть техніка та технології отримання інформації про наземні об`єкти фотограмметричними методами у найближчому майбутньому.

Цифровий аерофотознімок

 

     Історія розвитку фотограмметрії фактично розпочалась, ще у далекому  1839 році із винайдення фотографії та отримання першого аерофотознімка із повітряної кулі Г. Турнашон. А сьогодні із використанням відносно доступних БПЛА та програмних засобів можна оперативно отримувати інформацію про стан рослини, швидко провести аерофотозйомку необхідного об’єкта, отримати знімки високої роздільної здатності, фактично в автоматичному режимі отримати якісний планово-картографічний матеріал маючи БПЛА, «гаджет», ноутбук та базові навики роботи із спеціалізованими програмними засобами.

Аналоговий аерофотознімок, топографічне дешифрування

 

     Сьогодні використання фотограмметричних методів є доволі популярним у різних сферах суспільного розвитку. В тому числі завдяки стрімкому науково-технічному прогресу та здешевленню процесу отримання матеріалів аерофотозйомок. Наприклад найпоширенішого застосування БПЛА отримали у будівництві, геодезії та землеустрою, маркетингу, лісівництві, ліквідації надзвичайних ситуацій, природокористування, туризмі та інших сферах.

     При цьому спектр фотограмметричних методів широкий, він залежить від багатьох факторів, насамперед: завдання на проектування; особливостей об’єкту дослідження; оперативності отримання кінцевого продукту; доступних програмних засобів для обробки інформації; погодних умов; бази даних про дослідження аналогічних об’єктів; способу дослідження тощо.

      Прикладом застосування фотограмметричних методів наведемо результати аерофотозйомки та обробки матеріалів проведеного знімання навчального корпусу №6 НУБіП України, отриманих у результаті вивчення навчальної дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування» кафедри управління земельними ресурсами.

Завдання на аерофотознімання

 

Обробка матеріалів аерофотознімання із формуванням хмари точок

 

Ортофотоплан 2 D, цифрова модель місцевості

 

Стерео зображення

 

3 D модель

 

     За словами інноваційного революціонера XXIстоліття Ілона Маска про необхідність тісного взаємозв'язку навчання з практикою, тобто навчання має бути практичним, щоб студенти бачили конкретний результат своєї роботи, набувши при цьому ТОП навики сьогодення: здатність вирішувати складні задачі, самонавчання, креативний підхід, робота у команді, спрямованість на результат та інші.

         Насамкінець, варто зауважити, про неминучий подальший стрімкий розвиток техніки та технологій, й про все більшу популярність застосування фотограмметричних методів у всіх сферах суспільного розвитку, в тому числі державного управління. Зокрема, важливе значення вона має під час підготовки фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій».

доцент, к.е.н., Бутенко Є.В.,

старший викладач, к.е.н., Колісник Г.М.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook