Нішеві культури в Україні: перспективи і технології вирощування спаржи та шафрану – тренінг для студентів
Питання, які були розглянуті на семінарі:
- спаржа та шафран – це «нішеві культури» чи перспектива українського фермера!?
- площі вирощування шафрану та спаржі в світі та Україні;
- з чого розпочинати;
- технологія вирощування спаржі та шафрану, від підготовки поля до готової продукції для покупців;
- доробка та переробка продукції. Додана вартість для бізнесу;
- рецепти приготування спаржі та шафрану;
- інвестиції на одиницю площі;
- державні програми та підтримка по розвитку спаржі та шафрану.
«Сьогодні однією із важливих передумов розвитку сільськогосподарської продукції в Україні, є популяризація «нішевих» культур. «Нішева» культура – це агрокультура, ніша якої ще не зайнята в Україні. Причини впровадження нових рослин – зміна клімату та ринку збуту. Тож конкурентну перевагу буде мати той, хто першим зайде на продаж з новим товаром та консолідує навколо себе однодумців. Але треба бути готовим взяти на себе відповідальність ризиків, що пов’язані з новизною культури. Не всі фермери готові до змін, вирощувати, наприклад, батат, амарант, аспарагус чи нут» – зазначив Віталій Шакало.
Близько 70 майбутніх аграріїв не лише прослухали унікальну лекцію, поспілкуватися з досвідченими професіоналами, а й поставили собі за мету перейняти досвід успішних колег. Приємним також було те, що магістри проявили серйозну зацікавленість до культур та виявили бажання спробувати свої сили у написанні дипломних проектів щодо особливостей вирощування та обробітку даних культур.
Спікери навели приклади економічної ефективності вирощування та реалізації зазначених нішевих культур, окрім того слухачі мали можливість ознайомитись з рецептурними технологіями приготування кулінарних страв зі спаржі та шафрану.
Віталій Коваленко,
заступник декана АБФ, доцент