Спадщина професора Костянтина Євлампійовича Нікітіна: наукова школа лісової таксації та розробки, перевірені десятиліттями

12 грудня 2018 року

     У Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми розвитку лісової таксації, лісовпорядкування та інвентаризації лісів», присвячена 110-річчю від народження фундатора наукової школи лісової таксації, доктора сільськогосподарських наук, професора Нікітіна Костянтина Євлампійовича (1908-1987).

     Майже півстоліття тому, у далекому 1969 році кафедру лісової таксації очолив професор Костянтин Нікітін і разом з вченими кафедри зробив фундаментальний внесок у розвиток теорії і практики комплексного обліку лісосировинних ресурсів та організував масштабну дослідну роботу для забезпечення лісового господарства лісотаксаційними нормативами. У 1980 році керівництво кафедрою лісової таксації проф. К.Є. Нікітін передав проф. А.З. Швиденку, який зміцнив і примножив науковий доробок лісотаксаційної наукової школи. Науковий шлях К.Є. Нікітіна запровадив цілу систему принципово нових, на той час, методів і технічних рішень обробки лісогосподарської інформації. Детальний опис життя і наукової діяльності Костянтина Євлампійовича Нікітіна наведено у брошурі та презентації.

     Для участі у науковій конференції свої матеріали представили вчені з Австрії, Білорусі, Польщі, Японії та з багатьох установ України, зокрема з Національного лісотехнічного університету України (м. Львів), Українського ордена «Знак Пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького (м. Харків), Житомирського національного агроекологічного університету (м. Житомир), ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» (м. Бережани) та ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» (м. Боярка). Виробничі установи були представлені провідними співробітниками ВО «Укрдержліспроект», ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» та лісогосподарських підприємств.

     Велика когорта вчених зібралася на конференцію для вшанування пам’яті видатного вченого та з метою обговорення поточних проблем лісової галузі та шляхів їх вирішення.

      Спогадами про видатного вченого поділилися проф. П.І. Лакида, проф. О.І. Пилипенко, проф. В.Ю. Юхновський, проф. В.М. Маурер та М.І. Швець, який захистив кандидатську дисертацію під керівництвом К.Є. Нікітіна.

     Особисті роздуми та спогади розповів син К.Є. Нікітіна Олександр Костянтинович, який зауважив унікальну самовідданість дослідженням та надзвичайно високу організованість і принциповість Костянтина Євлампійовича у питаннях вирішення наукових проблем.

     Наукові доповіді учасників конференції були зосереджені на проблемі реалізації інвентаризації лісів, створення й запровадження дистанційних методів та технологій для таксації лісів, функціонування системи електронного обліку деревини, розвитку лісовпорядкування з урахуванням вимог лісової сертифікації та удосконалення протипожежного впорядкування лісів.

 

     Досвід наукових доповідей підвищували аспіранти і студенти на спеціальній тематичній секції, де молоді дослідники презентували результати оригінальних досліджень у галузі лісової таксації, сертифікації лісів, оцінювання енергетичного потенціалу лісових насаджень, моніторингу пожеж та інших актуальних питань.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook