Співпраця фахівців з аквакультури та ветеринарної медицини – запорука успіху

24 жовтня 2018 року

   Світова аквакультура давно успішно вирішує питання забезпечення суспільства такими важливими продуктами харчування як риба, ікра, молюски, водорості тощо. Навіть в Україні за останні роки, незважаючи на непрості економічні обставини, значно збільшилась кількість підприємств з вирощування риби, серед яких більшість використовує ресурсозберігаючі технології, для яких характерний найвищий рівень продуктивності, а отже і рентабельності. Переважно – це системи замкнутого водозабезпечення. Об`єкти вирощування в них – цінні та перспективні види гідробіонтів, такі як осетрові, лососеві риби, сомові, пелядь, тіляпія, ракоподібні, молюски.
    Основою для ефективного розвитку аквакультури в Україні є наявність значної площі водойм, відпрацьовані технології штучного відтворення та культивування гідробіонтів, кваліфікованих спеціалістів у рибогосподарській галузі та підготовка майбутніх фахівців з водних біоресурсів та аквакультури.
   Важливою проблемою сучасної аквакультури є підвищення ефективності відтворення та вирощування рибних об’єктів, збереження рибної продукції. Це торкається як ставових господарств, так і рибних господарств індустріального типу на усіх ланках рибоводного процесу – від отримання статевих продуктів, інкубації ікри, підрощування личинок до вирощування товарної риби. Постійний контроль за станом здоров'я риби, чисельністю збудників хвороб, умовами вирощування, оперативне проведення дій щодо локалізації та ліквідації епізоотій, розробка ефективних заходів профілактики можливо здійснювати тільки за співпраці фахівців ветеринарної медицини, рибництва, паразитології, гідрохімії, гідробіології.
    В зв’язку з цим Держпродспоживслужбою України та центральною лабораторією ветеринарної медицини було організовано всеукраїнський науково-практичний семінар «Актуальні питання діагностики, боротьби та профілактики захворювань риби», який проходив 10–11 жовтня у м. Кам`янецьк-Подільский. Учасники семінару (начальники протиепізоотичних відділів, відповідальні за проведення протиепізоотичних заходів Головних управлінь Держпродспоживслужби областей та м. Києва, директори регіональних державних лабораторій ветеринарної медицини, фахівці державних лабораторій ветеринарної медицини, що здійснюють дослідження риби, представники наукових установ та виробничих підприємств) відвідали Спеціалізовану лабораторію з діагностики хвороб прісноводних риб і інших гідробіонтів (м. Хмельницький) та ознайомилися з її структурою, матеріально-технічним забезпеченням, організацією іхтіопатологічних досліджень.


Фото. Знайомство з метаріально-технічною базою лібораторії 

     У роботі семінару прийняла участь завідувач кафедри аквакультури факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України професор Надія Вовк з доповіддю «Іхтіопатологічні дослідження – важлива ланка технологічного процесу вирощування риби та місце дисципліни «Іхтіопатологія» у підготовці майбутніх фахівців з водних біоресурсів та аквакультури».

 

Фото. Спільне фото учасників семінару     

      Хочеться висловити подяку організаторам даного семінару за проведення та надання можливості стати учасником такого пізнавального та цікавого заходу.

Завідувач кафедри аквакультури,

професор Надія Вовк

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook