Пест-контроль: виклики для України в умовах глобалізазації

2 жовтня 2018 року

     В університеті пройшов Всеукраїнський круглий стіл з міжнародною участю «Пест-контроль: виклики для України в умовах глобалізазації», який зібрав понад сто учасників.

     На жаль, термін пест-контроль не такий розповсюджений в Україні і багато хто навіть не знає, що ж за ним стоїть. А він слугує для означення надзвичайно важливої для національної безпеки країни проблеми: зниження ризиків у життєвому циклі людини в результаті шкідливої діяльності небезпечних та особливо небезпечних організмів та інфекційних захворювань контролю, зокрема, дезінфекції, дезінсекції, дератизації тощо. Завдання пест-контролю це – управління ризиками медичного значення відносно людини, протиоепізоотичного – для домашніх і сільськогосподарських тварин, та фітосанітарного – для рослин.

     Від ректорату учасників вітав начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, який зазначив, що головна мета зібрання: привернути увагу громадських організацій, органів державної влади, бізнесу і суспільства в цілому до надважливого питання біобезпеки. Те, що НУБіП бере активну участь у цьому круглому столі не випадковість, адже з громадською організацією «Українська пест-контроль асоціація», яка була основним організатором зустрічі, підписано меморандум про співпрацю. І таке співробітництво показало себе настільки ефективним, що вже є плани створити на базі Наукового парку НУБіП України «Стале природокористування та якість життя» національний центр з управління біоризиками.

    Голова правління ГО «Українська пест контроль асоціація» Сергій Кріводонов відмітив: питання пест-контролю виходять за межі України і стосуються всієї земної кулі. Ми ж такими зібраннями і ініціативами маємо продемонструвати, що наша країни у питаннях біобезпеки в жодному разі не стоїть осторонь, а є учасником глобального руху.

     Що стосується викликів для України: це ідентифікація небезпек, вибір критичних контрольних точок, розробка моніторингових процедур і розробка документації. Саме для врегулювання цих моментів існує Європейський Стандарт ДСТУ EN 16636:2015 «Послуги по боротьбі з шкідниками. Вимоги та компетенції».
    У розрізі проблем наявності хвороботворних організмів і їх переносників на підприємствах, розроблено програму-передумов системи НАССР для підприємств, яка передбачає набір інструментів правильного використання даного стандарту по боротьбі з шкідниками. Про що учасників детально поінформував Сергій Кріводонов.

     Дискусії передували доповіді, які стосувалися запровадження програм пест-контролю як складової системи управління безпечністю харчових продуктів, особливостей використання геоінформаційних технологій захисту сільськогосподарських культур, ресурсоощадних технологій захисту сільськогосподарських культур в розрізі пест-контролю, новітніх технологій переробки відходів в альтернативному біопаливі і керованих наночасточок.

 

     По закінченню обговорення учасники прийняли резолюцію.

Ірина Білоус

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook