У навчально-дослідних господарствах завершується збирання пізніх зернових, технічних, кормових культур та посів озимих під урожай 2019 року

30 вересня 2018 року

     Одним з питань, піднятих на розширеному ректораті цього тижня, було стан збирання пізніх зернових, технічних та кормових культур та посів озимих під урожай 2019 року. Доповідь з цього питання зробив начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики професор Василь Туринський. Він підкреслив, що після завершення збирання ранніх зернових культур, яке НДГ завершили з позитивними результатами, а саме, по НУБіП України зібрано ранніх зернових 8876 тонн зерна з урожайністю 46,4 ц/га, що більше, ніж у 2017 році, на 2122 тонни та 11,5 ц/га, господарства перейшли до збирання пізніх зернових культур.

     На сьогодні завершено збирання соняшнику у Великоснітинському НДГ та Агрономічній дослідній станції. Всього з площі 508 га зібрано 1640 тонн соняшнику, що на 583 тонни більше, ніж минулого року. Загальна урожайність по Університету збільшилась на 5 ц/га і становить 32,3 ц/га. Зазначимо, що за даними державних органів статистики урожайність соняшнику по Васильківському району становить 24,3 ц/га, а по Київській області – 29,7 ц/га. Отже, результати діяльності НДГ в цьому році вищі.

     Значних результатів досягла Агрономічна дослідна станція: урожайність соняшнику підвищилась порівняно з 2017 роком на 1 тонну з кожного гектару посівів, валовий збір збільшився приблизно на 200 тонн.
     В Агрономічній дослідній станції завершено збирання сої. Всього з площі біля 26 га зібрано більше 70 тонн зерна з середньою урожайністю 28 ц/га, що на 10,5 ц/га перевищує урожайність цієї культури минулого року: господарські посіви показали урожайність 32 ц/га, Демополе Євраліс - 36 ц/га, ННВП Дослідне поле – біля 25 ц/га. Загальна урожайність по Васильківщині 24,7 ц/га, а по Київській області 25 ц/га. Тобто і тут отримані господарством показники виявилися кращими.
     До збирання в НДГ НУБіП України залишилося ще 643 га кукурудзи на зерно, біля 2 га сорго. Види на урожай позитивні. Планується зібрати в середньому 80 ц/га зерна кукурудзи. А Великоснітинське НДГ та Агрономічна дослідна станція ставлять планку 100 ц/га. Прогнозовано зібрати у 2018 році зерна кукурудзи на 1000 тонн більше, ніж у 2017 році. Для цього є всі об’єктивні умови. Сорго – нова для Агрономічної дослідної станції культура, яку фірма Євраліс представила тут в цьому році на Демополі. Всього 6 сортів. Прогнози на урожай – в середньому 80 ц/га, а це додатково для господарства 20 тонн зерна.

     Важливим для господарств НУБіП України є заготівля високоякісних кормів. Так, по господарствам НУБіП сіна в цьому році заготовлено на 747 тонн більше, ніж минулоріч. Особливо відзначились Великоснітинське НДГ ім. О.В.Музиченка, що заготовило цього поживного корму практично на 500 тонн більше, ніж минулого року та Немішаєвський агроколедж, де порівняно з минулим роком сіна заготовлено в 5 раз більше. В 2 рази більше до минулого року заготовлено сіна у Агрономічній дослідній станції. Кукурудзяного силосу по господарствам НУБіП України заготовлено більше, ніж 5000 тонн у порівнянні з 2017 роком: у Великоснітинському НДГ – на 2800 тонн, Немішаєвському коледжі – на 1131 тонну. А з урахуванням раннього силосу господарства НУБіП України збільшили заготівлю силосу на 8523 тонни до 2017 року, зокрема НДГ «Ворзель» - на 933 тонни (більш, ніж в 2 рази), Немішаєвький коледж – на 872 тонни (в 2 рази), Агрономічна дослідна станція – на 2115 тонни (на 70% більше), Великоснітинське НДГ – на 4190 тонн (на 60%). Силос заготовлений за всіма правилами з надійними консервантами і підготовлений до тривалого зберігання та використання.

     У вересні підійшли оптимальні строки посіву озимих зернових культур під урожай 2019 року. Всі господарства підійшли до посівної кампанії з максимальною концентрацією ресурсів та відповідальністю. Атже, посівна – це основа формування урожаю 2019. Посів відбувався практично цілодобово, щоб максимально використати оптимальні строки. На 26.09.2019 року господарствами НУБіП України посіяно 1637 га озимини з 1797 га запланованих до посіву, тобто 91%. Площа озимих зернових по НУБіП України порівняно з минулим роком збільшилась на 303 га, а саме у Великоснітинському НДГ ім. О.В.Музиченка на 200 га, Немішаєвському агроколеджі – на 118 га, у решти господарств посівні площі залишились практично на рівні минулого року. За сортовим складом 10% посіяно насінням еліти, 90% - І репродукції. Все насіння підготовлено до посіву, відкаліброване та протруєне. Посів здійснювався сучасними сівалками HORSCH, POTTINGER, сівалками точного висіву та власними сівалками господарств. Під посів в усіх господарствах були внесені комплексні добрива, в середньому по НУБіП 100 кг/га. В Агрономічній дослідній станції під посів було внесено 160 кг/га добрив. Після закінчення посіву до сходів в усіх НДГ планується внести добриво Екстракон (розробка кафедри екобіотехнологій та біорізноманіття під керівництвом професора Миколи Патики), для чого кафедрою вже підготовлено 1200 л препарату, що передається НДГ на безоплатній основі. Отже, зроблений хороший заділ для майбутнього урожаю.

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ
та навчально-виробничої практики 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook