Відбудеться Всесвітній день боротьби зі сказом (WRD)

28 вересня 2018, 9:00

Щорічно, 28 вересня з ініціативи благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центру контролю хвороб» (CDC, Атланта, США) та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день боротьби зі сказом (WRD).
Це єдиний захід, що сприяє обізнанності громадян щодо запобігання сказу та дає можливіть об’єднатись представникам медичних та ветеринарних установ з метою обміну досвідом.
Темою WRD 2018 є «СКАЗ: поділись знаннями. Збережи життя», що відображає глобальну мету та завдання для досягнення нульової смертності людей від сказу до 2030 року. Основною місією конференції є вирішення однієї з найважливіших проблем – потреби підвищення інформативності щодо актуальності проблеми сказу в Україні, його  поширення серед диких і домашніх тварин, наслідки при зараженні для людей і тварин, а також підняття проблем моніторингу на основ геоінформаційних систем та діагностики  і профілактики сказу на сучасному рівні.

В цьому році, як і щорічно, WRD проводить на базі  Національного університету біоресурсів і природокористування України. Організатором даного заходу є кафедра епізоотології та організації ветеринарної справи на чолі з д. вет. н., професором Недосєковим Віталієм Володимировичем, національним експертом щодо сказу, який є одним з провідних рабіологів світу.
Основне завдання організаторів – привернути увагу до проблем поширення сказу, а також до його фатальних наслідків, проблем діагностики та профілактики. Вирішуючи ці завдання, до роботи конференції були залучені епідеміологи, представники МОЗ, епізоотологи, науковці міжнародного рівня та голови Держпромспоживслужб з усієї України.
Зважаючи на те, що Україна є неблагополучною щодо сказу, а за останні 17 років, лідируючі позиції серед домашніх м'ясоїдних у захворюванні на сказ очолили коти, інформування населення є вкрай важливим. Саме тому організатори планують провести відкриті уроки для учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів з метою поширення інформації щодо сказу серед дітей шкільного віку, як однієї з груп ризику. Також будуть проведені відкриті лекції для студентів та лікарів ветеринарної медицини.
З метою профілактики поширення сказу серед домашніх тварин в рамках WRD на базі клініки ветеринарної медицини Ветмедсервіс буде проведена акція з безкоштовної вакцинації дрібних домашніх тварин від сказу за підтримки ТОВ «Евровет».

Максим Жуковський

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook