Сьогодні урочисто відкрито відновлений музей історії НУБіП

1 вересня 2018 року

     Той, хто не знає своєї історії, приречений на забуття. Не ми це сказали – це досвід попередніх століть. Пам’ятаючи цю просту істину, в університеті запрацював відновлений музей історії НУБіП.

     Символічну червону стрічку під звуки військового оркестру 101-ї окремої бригади охорони Генерального Штабу Збройних Сил України перерізав ректор Станіслав Ніколаєнко і випускник університету, голова політичної партії «Правда і справедливість» Олександр Мороз.

 

     Попередня його експозиція внаслідок пожежі третього корпусу дуже постраждала. І ось, нарешті, у відновленому рік тому корпусі відкрито новий музей, до оновлення якого доклали сил всі – і господарники, і науковці, і пересічні громадяни, так чи інакше причетні до історії університету. Вагому допомогу надали колишні директори – Олег Мельник та Людмила Ланов’юк, колектив кафедри історії та політології (нині – міжнародних відносин). До тих експонатів, які вціліли, додалися нові.

     Сьогоднішній музей, на відміну від попереднього, показує становлення не лише університету, а й сільського господарства на теренах України – з доби неоліту, починаючи з трипільської культури, говорить вчений секретар музею Тетяна Чумак. Віхи становлення нашого вишу максимально відображає електронний «музейний гід» – сучасний відеоекран: один клік – і можна знайомитися з презентаціями всіх факультетів, ННІ, відокремлених підрозділів…

     А серед нових наочних експонатів – випускні фотоальбоми 30-х років минулого століття, надані головою Ради ветеранів Дмитром Войтюком, особисті речі фронтовика Другої світової Дмитра Салганського, передані його сім’єю, фрагмент університетського меморіалу – зменшена копія пам’ятника Миколі Скибі авторства Ігоря Белова і т.д. Багато документів часів перебування голосіївських вузів в евакуації надіслала Наталія Могильна. До речі, при розшуку паперів цієї пори працівники музею надіслали запити до Брянська, Єкатеринбургу (тодішнього Свердловська), Алма-Ати, але відповідь надійшла тільки з Казахстану.

     Серед експонатів з суто давніх часів варто згадати подарунок проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші – художній колаж із залишків домашнього посуду часів античної колонізації Північного Причорномор’я, стенд про історію Голосієва – від походження назви і голосіївської пасіки, яка дала початок кафедрі бджільництва Київського сільськогосподарського інституту.

     Окремий стенд присвячений подіям Революції гідності і нашим колегам, які брали участь в АТО, – герою Небесної сотні Устиму Голоднюку та викладачам і студентам – і живим, і полеглим на сході України. Тут представлені їхні особисті речі. Так, заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Ярослав Рудик подарував для експозиції свій бронежилет і каску. Щемно виглядає дитяча іграшка – оберіг-мотанка від маленької Софійки Антонової, батько якої загинув в АТО, а сім’ю у важку хвилину підтримав ректор Станіслав Ніколаєнко.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook