Газета "Голос України": Тваринник - нові грані професії

2 вересня 2018 року

     Наша зустріч відбулася на дослідних ділянках лікарських і медоносних рослин Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП).

     Без перебільшень, Вадим Кондратюк (на знімку) випромінював оптимізм. Чого б це? Адже не так давно, в телефонній розмові, він бідкався щодо можливих проблем вступної кампанії, зокрема скаржився на різке зменшення бюджетних квот, що цілком могло призвести до недобору на його факультет — тваринництва та водних біоресурсів.

     Добрий настрій декана пояснювався просто. Очікуваний «значний недобір» не стався. Уперше в історії університету, за його словами, зараховано рекордну кількість абітурієнтів, які виявили бажання навчатись, і не тільки на бюджеті. Вадим Миколайович переконаний, що такий стан справ не є випадковістю. Професія тваринника в найширшому розумінні цього слова останніми роками набуває дедалі більшої популярності серед молоді, якій стає відомо про невичерпані можливості в розвитку та користі такої галузі, як тваринництво. Без нього в будь-якому суспільстві не прожити.

     Майбутніх зоотехніків і працівників водних ресурсів та аквакультури приваблюють перспективи працювати після закінчення університету у великих агрохолдингах та малих агрофірмах з виробництва молока, яловичини, продукції вівчарства, козівництва, звірівництва та бджільництва, а також на кінних заводах, займатися вирощуванням та реалізацією риби. Частина випускників присвячує себе науці, зокрема племінно-селекційним проблемам, питанню генетики у тваринництві і рибництві, щороку майже 20 осіб здобувають ступінь кандидата та доктора наук. Багатьох приваблює і те, що під час навчання студенти старших курсів їздять на стажування до таких країн, як США, Польща, Німеччина, Франція, Чехія, Китай тощо, а також беруть участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, семінарах, виставках, олімпіадах з технології виробництва та переробки продукції тваринництва, рибництва, бджільництва.

     Наш факультет, каже декан, може пишатися своєю 100-річною історією. Все починалося з кафедри загальної зоотехнії сільськогосподарського відділення при Київському політехнічному інституті 1818 року, на основі якої вже 1921-го було засновано зоотехнічний факультет при Київському ветеринарному інституті. Минуло немало часу, поки не стала реальністю Українська сільськогосподарська академія з відповідним факультетом, а згодом і НУБіП. Попри певні побоювання, факультет 2018 року залишить за собою репутацію лідера серед 14 факультетів закладів вищої освіти аграрного профілю. Цього року 169 юнаків юнаків та дівчат з добрим настроєм і оптимізмом переступлять поріг аудиторії одного з найкращих факультетів України.

Володимир БІЛЕНКО,
член Національної спілки журналістів України,
зав. навчальної лабораторії «Музей лікарських рослин» НУБіП України,
заслужений працівник сільського господарства України, академік
За матеріалами
газети "Голос України" 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook