«Жнива» вступної кампанії 2018: факультет землевпорядкування підсумовує результати!

16 серпня 2018 року

     Вже оприлюднені останні результати вступної кампанії 2018. Останніми роками розподіл бюджетних місць проводиться за широким конкурсом, така собі лотерея. Цьогоріч на спеціальність «Геодезія та землеустрій» обсяг державного замовлення для випускників шкіл становив 445 місць денної та 20 місць заочної форми навчання. Ще 18 місць фіксованого замовлення отримали ВНЗ Донецької та Луганської областей. Щодо обсягу державного замовлення для випускників коледжів, то він склав 225 місць, при цьому МОН України передбачало їх виключно для вступників на денну форму навчання. Таким чином, у 2018 році сумарний обсяг державного замовлення на підготовку бакалаврів становив 688 місць. Для порівняння у 2015 їх було 855, а 2012 – 1136 місць. Фактично, за останні 6 років обсяг держзамовлення на підготовку бакалаврів з геодезії та землеустрою зменшився майже вдвічі. Враховуючи, що вже близько 50 закладів вищої освіти взялися готувати фахівців у цій галузі, конкуренція між ними постійно посилюється. Але не дивлячись на це, факультет землевпорядкування справився із завданням вступної кампанії.

     Про складнощі і хвилювання, успіхи, секрети профорієнтаційної роботи і популярності факультету землевпорядкування НУБіП України, наша розмова з деканом Тарасом Євсюковим.

 

  – Тарасе Олексійовичу, враховуючи найнижчу кількість випускників шкіл, який цьогорічний результат за кількістю вступників, є чому радіти?

     По-перше, розпочну з того, що найважливіші висновки з підготовки та організації проведення вступної кампанії ми зробили ще два роки тому. З того часу, трудовий колектив факультету кардинально змінив підходи до профорієнтаційної роботи. І вже за підсумками вступної кампанії 2017 до нас «зайшло» 40 бюджетних місць з числа випускників шкіл. Цього року (враховуючи демографічні проблеми в країні, жорстку конкуренцію та агресивну профорієнтаційну політику зарубіжних університетів) перед факультетом стояло непросте завдання. Скажу відверто, десь у глибині серця були побоювання. Завдання мінімум – утримати і покращити планку 2017. Колектив з цим справився, ми це зробили. Було складно, але 396 електронних заяв, найбільше по Україні!, надійшло саме до НУБіП (370 – КНУБА, 365 – «Львівська Політехніка», 363 – НАУ, 277 – КНУ ім. Тараса Шевченка). При чому загалом до державних ВНЗ було подано 5674 заяви від вступників. Наголошу, що за результатами адресного розміщення державного замовлення для випускників шкіл, найбільшу кількість місць отримали майбутні землевпорядники та геодезисти знову ж таки у НУБіП (46). До п'ятірки лідерів увійшли КНУ ім. Тараса Шевченка (42), Національний університет водного господарства та природокористування (38), Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (27) та Національний університет «Львівська політехніка» (25).
     По-друге, хочу акцентувати, що ми працювали планомірно. Протягом усього навчального року робота проводилася персонально і з кожним потенційним вступником, запрошуючи його для участі в олімпіадах, на підготовчі курси, дні відкритих дверей тощо. Координували кожен його крок від створення електронного кабінету до подачі оригіналів документів у приймальну комісію. Результат – 54% вступників з першим пріоритетом, 20% – з другим. Практично 75% вступників усвідомлено йшли до нас.
     По-третє, наші абітурієнти були з високими балами ЗНО, що й дало змогу отримати 41 бюджетне місце для школярів і 5 для заочників. Також 16 місць державного замовлення було виділено випускникам коледжів. Гарних студентів набрали. Вони вже встигли стати переможцями шахового турніру, який проводився в рамках «Школи першокурсника», добре проявили себе і в інших сферах. Разом з контрактниками, маємо 80 першокурсників.

– З бюджетними місцями зрозуміло, а за умов договору?

     Тут складніше, адже багато закладів свідомо занижують ціну за навчання. Тому переконуємо, доводимо, наголошуємо про якість освітнього процесу, а не його імітацію, про покращення матеріально-технічної бази, про тісну співпрацю з роботодавцями, про можливість працевлаштування за професією. Результат непогані – із 80 першокурсників 26 контрактників (або 33%), на рівні минулого року, але хотіли кращих. Тим паче, ліцензійний обсяг це дозволяє.

– Що із заочною формою навчання?

     Як на мене, така форма навчання дедалі продовжує втрачати актуальність. На базі школи вступ також за результатами ЗНО, випускників мало і вони надають перевагу денній формі. А в коледжах зараз дуже складні часи, що позначилося і на кількості вступників. Раніше ми набирали дві повні групи, тепер одну. Скільки їх буде цього року, побачимо, адже зарахування ще триває.

– Яка ситуація з набором у магістратуру?

     Магістратура у нас йде стабільно, на рівні попередніх років. Збільшується число вступників з інших закладів вищої освіти, чим ми пишаємося. Адже, це школярі ще розгублені у своєму виборі, а бакалаври вже обізнані, вони чують, вони бачать, знають і обирають з перспективою. Того року таких вступників було 25%, цього року ще більше, особливо на заочній формі навчання.

– Вже можна зробити певні висновки у роботі колективу, який Ви очолюєте, задоволені?

     Про це буду говорити відкрито, не повністю задоволений, навіть незважаючи на позитивний результат. Поясню чому. Вже два роки поспіль наш ректор Станіслав Ніколаєнко ставить задачу «прокинутися», перестати «існувати», бути мобільним, сучасним і рухатися вперед. Випускників нині в рази менше, конкуренція – значно більша. Хто зрозумів цю просту істину, той залишиться на плаву. Як очільник факультету, про це наголошую колегам постійно. На жаль, є такі, які імітують роботу, відсиджуючи робочі години. У червні це підтвердило й анонімне опитування випускників про якість викладання дисциплін НПП факультету. Перша десятка – незмінна. Зрозуміло, що не можна скрізь бути кращими: хтось очолює наукову ланку (Іван Ковальчук, Ольга Дорош, Андрій Мартин та ін.), хтось удосконалює навчальну роботу, виховну, організаційну, практичну підготовку тощо. Але є й такі співробітники, які взагалі відірвані від сьогоднішньої ситуації у вищій освіті. До них будуть вжиті відповідні заходи, часу для адаптації було достатньо. Не змогли. Навіть у профорієнтації абітурієнтів себе не проявили. Хоча вступник – це наші навчальні години і робочі місця. Саме це мене найбільше і дивує. Чому не розуміють???
     Проте радий, що поряд маю і потужну команду однодумців. Людей, з якими мислимо в одному напрямку. Адже самому все не зробити, і успіхи ні в якому разі не приписую собі, це спільна злагоджена командна робота.

– Як покращуєте матеріально-технічну базу? Адже держава виділяє кошти лише на заробітну плату і стипендію. Чи користуєтеся тим, що є?

     Звісно що ні, старенькі Т-30, які ще були у користуванні 5 років тому вже займуть місце у музеї геодезії та землеустрою, до речі якраз його облаштовуємо в одній із аудиторій. На зміну закупили нові. Продовжуємо це робити постійно. Дякуємо факультетській Раді роботодавців (Ігор Яцук, Олег Цвях, Анатолій Полтавець, Олександр Меншун, Олексій Куценко та інші), які «опікуються» нашими студентами, і дарують, закупляють, надають знижки на сучасні геодезичні прилади. Університет теж не стоїть осторонь покращення матеріальної бази. Проведено утеплення покрівлі і даху навчального корпусу, за останні два роки на факультеті оновили повністю 2 з 4 комп’ютерні класи, третій оновлюємо своїми силами. Також за кошти університету придбано мультимедійні дошки та проектори (забезпечені усі лекційні аудиторії і кафедри). Тому лекції читаються не з листочка, а кожен викладач має власні розроблені мультимедійні презентації. Також оновлюється геодезичний парк за рахунок науково-дослідної тематики, маємо 2 наукові теми на кафедрі геодезії та картографії.
     Ремонтні роботи в аудиторіях проводимо власними силами, спільно з роботодавцями. Вже другий рік поспіль, намагаємося не лише косметично, а й повністю оновлювати меблі. Поки все вдається.
     Але 2018-2019 навчальний рік оголошуємо роком гуртожитку. Там роботи – непочатий край. Є певні плани, керівництво університету надало підтримку, будемо шукати і залучати спонсорів.

– Чим займаєтеся зараз, літня відпустка?

     У декого можливо і відпустка, але не в декана факультету. Завершуємо роботу по вступній кампанії, ремонтні роботи, складаємо плани на наступний навчальний рік. Вже готую доповідь на вчену раду факультету, яка відбудеться 30 серпня. На ній підведемо підсумки роботи за рік, кожному співробітнику і структурним підрозділам будуть поставлені чергові завдання. Тому, підсумовуючи вище сказане, райдужною її не назву. Є багато робочих моментів, закриваємо перевідні накази, стипендії, тощо. Проводимо літню школу із геодезії та землеустрою, готуємося до Дня Знань. Відпочивати не на часі.

– Так, щільний графік, нажаль не до відпочинку…

     Я б сказав – на щастя, що не до відпочинку! Є для кого працювати, є з ким працювати, а значить розвиватися і вдосконалюватися. Завжди поряд з молоддю, там і беремо натхнення!

Марія Рабодзей,
голова інформаційного відділу СО
факультету землевпорядкування 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook