В Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП обговорили запровадження вимог стандарту HACCP, ISO 22000 для суб’єктів аквакультури

9 серпня 2018 року

     6 серпня на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно з Державним агентством рибного господарства України та Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури» за підтримки Всесвітнього фонду природи, WWF відбувся черговий семінар «Запровадження вимог стандарту HACCP, ISO 22000 для суб’єктів аквакультури».

     У заході взяли участь директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Кобаль Б.І., співробітники БУ «Методично-технологічного центру з аквакультури» на чолі з директором Шарилом Ю.Є., міжнародний аудитор НАССР, ISO 22000, FSSC 22000, технічний експерт TÜV SÜD Остапюк М.П., директор ДУ «Іхтіопатологічна лабораторія» Олійник О.Б., президент асоціації «Українська аквакультурна спільнота» Мрук А.І., голова правління громадської організації «Українська Пест Контроль Асоціація» Кріводонов С.В., представники торгових компаній та виробників продукції аквакультури, експерти ФАО, представники профільних кафедр НУБіП України.

     Семінар відкрив директор УЛЯБП АПК Ушкалов В.О. У своєму виступі він зосередив увагу на необхідності поєднання зусиль усіх ланок забезпечення виробництва продукції аквакультури. Зокрема, висвітив аналітичні можливості супроводу виробництва УЛЯБА АПК та закликав до співпраці господарства, торгівельні компанії, що переходять на стандарти НАССР.

     Шарило Ю.Є. окреслив основні перспективи господарств галузі та наголосив, що ті виробники продукції аквакультури, що не перейдуть на стандарт НАССР, просто втратять свою частку ринку.

      Олійник О.Б. представила доповідь «Сучасний стан та передумови розвитку галузі аквакультури».
    Надзвичайно жваво обговорювалася доповідь Остапюк М.П. про основні вимоги до розробки, впровадження та підтримання дієвості стандарту НАССР. З точки зору діючого експерта було висвітлено основні труднощі та проблеми у запровадженні системи і наголошено на необхідності глибокого і комплексного підходу у вирішенні питання.

     Директор профільного департаменту Держпродспоживслужби Кобаль Б.І. глибоко і докладно зупинився на основних засадах здійснення контролю якості продукції аквакультури в світлі закону України №2042-VIII від 18.05. 2017 р.

     Гозак Н.О. представила доповідь «Проблеми ринку продукції осетрівництва та генетичний контроль, як шлях їх вирішення».

     Кріводонов С. В. виступив з інформацією про те, що в Україні в грудні 2015 року зареєстровано Європейський Стандарт ДСТУ EN 16636: 2015 «Послуги по боротьбі зі шкідниками. Вимоги та компетенції». Відповідно до стандарту, Українська Пест Контроль Асоціація розробила програму-передумов системи НАССР. Було запропоновано залучення науковців НУБіП та інших зацікавлених осіб до спільного проведення навчання з Пест Контролю та Пест Менеджменту, згідно із Європейським Стандартом ДСТУ EN 16636:2015 для спеціалістів НУБіП та інших працівників в галузі сільського, лісового, садово-паркового й рибного господарства та у сфері зберігання, транспортування й переробки сільськогосподарської, харчової та біотехнологічної продукції, а також задіяних в транспортуванні, зберіганні, застосуванні і торгівлі пестицидів та агрохімікатів.

     Після обідньої перерви відбулось засідання круглого сталу, на якому виступали представники від присутніх експертів, виробничники, члени асоціації та співробітники методичного центру. На завершення вручено відповідні дипломи учасника семінару.

Данчук В.В.,
заступник директора УЛЯБП АПК
Малишева О.О.,
завідувач сектору аквакультури

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook