У Бережанському агротехнічному інституті економлять електрику і гроші та встановлюють сонячні фотоелектричні модулі

27 червня 2018 року

    Світлодіодне зовнішнє освітлення на сьогодні є прогресивним напрямком у сфері облагороджування територій населених пунктів, вулиць, виробничих, навчальних корпусів та автомобільних трас за їх межами. Вуличне світлодіодне освітлення базується на застосуванні світлодіода як джерела світла.

     Нещодавно у ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» ми з колегами – викладачами кафедри енергетики і автоматики розпочали монтажні роботи з встановлення сонячних фотоелектричних модулів для освітлення території навчального корпусу №2.
     Вже встановлено дві сонячні батареї потужністю 265 Вт кожна. Крім того, студенти-енергетики виготовили лабораторне робоче місце для дослідження фотоелектричних модулів в лабораторії енергозбереження АПК, де використовуються різні типи освітлювальних приладів, визначається світловий потік цих ламп та проводиться випробування схеми із використанням сонячної енергії.

     Освітлення навчального корпусу виконано за допомогою світлодіодних ламп потужністю 20 Вт кожна.

     У порівнянні з іншими пристроями штучного світла, освітлення навчального корпусу за допомогою LED-світильників має ряд переваг, головною з яких є економія споживаної електроенергії при високій світловій віддачі. Саме завдяки світлодіодним світильникам вуличне освітлення стає більш ефективним і надійним. Нагадаємо, світлодіоди забезпечують високу рівномірність параметрів освітлення та яскравості дорожнього покриття і це їх головна перевага з точки зору якості освітлення на території. За коефіцієнтом потужності вони зменшують витрати електроенергії в лініях електропередач, збільшують пропускну здатність мереж живлення та зменшують витрати на оплату реактивної потужності. LED-світильники мають більший індекс передачі кольору в порівнянні з іншими світильниками, хоч цей показник і не є пріоритетним при освітленні доріг, але при більшому його значенні збільшується розпізнання сторонніх предметів і об’єктів. Для світлодіодів характерна висока механічна міцність, надійність, вібростійкість, а також достатня простота конструкції і невеликі габарити. І це далеко не всі переваги такого освітлення, яке використовуємо і ми в Бережанському агротехнічному інституті, воно є актуальним з точки зору економії енергоспоживання, тому впровадження такої системи з виробництва електричної енергії буде практикуватись і надалі.

 

В. Бунько,
заступник декана факультету агроінженерії та енергетики

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook