Академічна доброчесність і бібліотеки

21 червня 2018, 11:16

 З 11 по 15 червня 2018 р. заступник директора з інформаційних технологій наукової бібліотеки Лариса Мельничук пройшла курси підвищення кваліфікації бібліотечних працівників за програмою курсу «Академічна доброчесність та бібліотеки», що проходив на базі Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського та Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ імені Тараса Шевченка.

 Приємно відзначити, що до цього заходу долучилися бібліотекарі та наукові співробітники більш, ніж 15-ти українських закладів вищої освіти.
 
 
  У Законі України “Про освіту” від 05.09.2017 р. у статті 42 сказано, що академічна доброчесність – це етичні принципи та правила, яких мають дотримуватися всі учасники освітнього процесу аби забезпечити довіру до результатів навчання. 
   Тож Міністерством освіти і науки України спільно з Американськими радами з міжнародної освіти розпочали Проект сприяння академічній доброчесності в Україні. Адже лише сприйняття суспільством, усіма учасниками освітнього та наукового процесів принципів академічної доброчесності як глибинних цінностей є запорукою того, що українська освіта та наука позбудуться імітації, народжуватимуть нові ідеї та знання і будуть рівноправно включені у світовий процес наукової комунікації. 
   Бібліотеки ж, як зазначає Українська бібліотечна асоціація (УБА), можуть відіграти у цьому ключову роль та стати центрами просвітництва та формування культури академічної доброчесності. Саме з цією метою і був започаткований УБА  освітній курс «Академічна доброчесність та бібліотеки», що спрямований на включення бібліотек різних типів, видів, підпорядкування у процес формування в суспільстві культури академічної доброчесності, запобігання проявам шахрайства, плагіату, корупції у сфері освіти та науки, зокрема, в школах і університетах. Програма курсу передбачала вивчення різноманітних тем, зокрема методики навчання користувачів і персоналу бібліотеки основам академічної доброчесності; оформлення посилань і цитувань в освітніх та наукових роботах; знайомство із системами для перевірки текстів на ознаки плагіату.
 
 
 
   Слід відзначити, що з квітня 2018 р. в нашому університету започатковано перевірку навчальних та наукових видань, що готуються до друку, на плагіат. Працівники бібліотеки здійснюють перевірку навчальних видань (підручників і навчальних посібників) на плагіат з використанням бази даних компанії Strikeplagiarism.com. До речі, саме з цією компанією МОН підписало меморандум про співпрацю у лютому 2018 р. з метою запобігання порушенню принципів академічної доброчесності.
   За останні 3 місяці здійснено перевірку 30 навчальних видань, з них 6 підручників, 23 навчальних посібники, 1 словник.
   За підсумками перевірки 23 видання рекомендовані до затвердження навчально-методичною та вченою радами університету, 7 видань передані авторам на доопрацювання.
Кіщак Тетяна, 
директор наукової бібліотеки
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook