НУБіП має один з найбільших обсягів державного замовлення в Україні - відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук

2 липня 2018 року

     У переддень вступної кампанії прес-служба університету поцікавилася, з чим ми готові зустрічати вступників, які маємо переваги і позиції в національних і міжнародних рейтингах. Наш співрозмовник – відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук.

  – Минулорічна вступна кампанія вкотре засвідчила: НУБіП серед лідерів вищої освіти України. Що запропонуємо вступникам цього року? Яке державне замовлення очікуємо?

     – Незважаючи на низку викликів для університету, вищої освіти України минулого року НУБіП не тільки зберіг контингент, а й збільшив число студентів. Маємо державне замовлення одне з найбільших в Україні. Більше сотні державних місць на спеціальності агрономія, агроінженерія, ветеринарна медицина, лісове господарство, технологія виробництва та переробки продукції тваринництва, харчові технології та інші. До прикладу, в 2017 році на бакалаврат для випускників шкіл – 1375 місць, для молодших спеціалістів – 467, до магістратури – 1382. Але у минулому році мали й конкурс на контрактну форму навчання. До речі, кількість контрактників була такою ж, як і на бюджет. Такий попит зумовлений вартістю навчання, яка є привабливою серед інших вишів.

    У пріоритеті вступників – спеціальності агробіологічного та інженерного профілю: агрономія, агроінженерія, галузеве машинобудування, будівництво, лісове господарство, ветеринарна медицина, гуманітарного циклу – професійна освіта, педагогіка вищої школи, міжнародні відносини, психологія, філологія та ІТ-спеціальності.

     Що ж до вступу-2018, то максимальний обсяг державних місць значно збільшено. Переконаний, що реальні показники будуть не менше минулорічних, а за деякими спеціальностями – збільшаться.

- Якщо вже торкнулися питання вартості навчання, то якою вона буде для вступників 2018 року?

    - НУБіП - це університет дослідницького типу і у нас більшість спеціальностей "важкі", які потребують гарних знань з математики, фізики, хімії. Тому для нас важливо, щоб вступники на належному рівні володіли цими предметами. Відповідно і у вступній кампанії акцент робимо на заповнення місць за державним замовленням. Проте існує й попит на контрактну форму навчання. Скажу відверто: за навчання ми беремо менше половини собівартості. До прикладу, на факультеті ветеринарної медицини собівартість підготовки 60 тисяч гривень на рік. Якщо для порівняння взяти інші університети, то вартість навчання в НУБіП нижча. Чому так? Бо ми розуміємо, що у дітей з села немає таких грошей. 

– Які позиції НУБіП у міжнародних і всеукраїнських рейтингах?

     – Маємо свіжі дані «ТОП-200 України». Ми у десятці кращих: серед 300 вишів поліпшили рейтинг на дві позиції і тепер – шості. Хочу нагадати, що ще чотири роки назад посідали 14 місце. Поступаємося на долі сотих відсотка лише через кількість іноземних студентів. Але у цьому році очікуємо і їхнє суттєве збільшення, адже запроваджуємо набір на повністю англомовні магістерські програми, які мають значний попит серед іноземних громадян.
     Також у цьому році НУБіП почав ранжуватися у міжнародному рейтингу QS. Серед дванадцяти тисяч університетів Східної Європи та Азії ми поки що знаходимося на 151 місці. Триває опитування роботодавців і академічної спільноти, тому і ці показники значно поліпшаться. Традиційно високі позиції мають університет і наші викладачі та науковці в різноманітних рейтингах публікацій у міжнародних наукометричних базах, індексів цитування.

– Які, на вашу думку, переваги навчання в НУБіП можуть зацікавити вступників?

     – По-перше, ми маємо високу якість підготовки фахівців. Про це свідчать результати участі наших студентів у всеукраїнських студентських олімпіадах: 43 переможці і призових місця, входимо за цим показником до трійки кращих університетів. По-друге, це відсутність корупції. Протягом останніх років це явище в університеті зникло. Навчання, складання заліків та іспитів відбувається лише за знаннями. По-третє, НУБіП співпрацює зі 153 установами і вишами світу. Діють програми подвійних дипломів, щорічно більше півтори тисячі студентів проходять стажування, навчання, практики за кордоном. По-четверте, університет має потужний кадровий потенціал. У нас викладають 36 академіків, 240 професорів, докторів наук, 750 кандидатів наук. До того ж, у НУБіП постійно оновлюється навчальна і дослідницька база, ремонтуються навчальні корпуси і гуртожитки, маємо унікальні розташування і природу в центрі Києва – Голосієві. В університеті на високому рівні культурне і спортивне життя, маємо найкращі колективи і спортсменів не тільки України, а й визнані у світі. 

     Побачити, переконатися і здобути якісну вищу освіту можна лише тут, у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

     Вся детальна інформація розміщена на офіційному сайті в розділі Вступнику.

Розмовляв Валентин Обрамбальський

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook