Викладачі кафедри фінансів на Міжнародному конгресі запропонували свої пропозиції для прибуткового свинарства

16 червня 2018 року

     Минулого тижня відбулася одна з наймаштабніших галузевих подій не лише в Україні а і за її межами Х Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство», який об’єднав 650 учасників, серед яких близько 400 – власники та керівники сільськогосподарських підприємств з усіх областей.

     До участі в даному заході долучилися представники посольств, міжнародних організацій та бізнесу, комерційних компаній, галузевих об’єднань та фінансових установ. Участь у обговоренні ключових питань взяли викладачі кафедри фінансів Надія Давиденко, Аліна Буряк, Ольга Данилевська-Жугунісова та Зоя Тітенко.

    Конгрес «Прибуткове свинарство» став майданчиком для відвертої розмови між виробниками, провідними міжнародними та вітчизняними експертами та владою про все, що стосується галузі свинарства. Державна підтримка галузі й оподаткування, проблеми та перспетиви розвитку, прозоре формування цін на живець – лише незначна частина тем, які були охоплені на заході.

     За структурою конгресс був розподілений на три секції. В ході бізнес-секції учасники поговорили про проблеми державної підтримки галузі тваринництва. В ході інтерактивного голосування з’ясувалось, що жоден сільськогосподарський виробник не підтримує затверджені урядом програми на 2018 рік. Натомість 60% респондентів виступили за відміну дотацій на користь зменшення ставки ПДВ на сільськогосподарську продукцію.

 

     Після предметної дискусії про державну політику свинарі обговорили проблеми забезпечення та контролю епізоотичного благополуччя в Україні. Учасники дискусії охопили теми про спільні зусилля компетентного органу та виробників для покращення ситуації та перевірки свиногосподарств в умовах відсутності мораторію.

     Наступна дискусія булла присвячена механізмам захисту внутрішнього ринку свинини в умовах участі України в СОТ. У цьому обговоренні взяли участь радник прем’єр-міністра України Валерій П’ятницький, незалежний консультант із питань розвитку м’ясного бізнесу Євген Шатохін, а також Артур Лоза та Віталій Башинський. В рамках даної дискусії, 61,5% респондентів відмітили, що відчувають потребу у захисті внутрішнього ринку свинини від імпорту.

  

     В рамках даного заходу була проведена церемонія нагородження «Лідер галузі». За вагомі здобутки нагороди отримали ТОВ «Нива Переясловщини», ТОВ «Гудвелі України», ТОВ «Марлен-КД», ПАП «Агропродсервіс», ТОВ «Глобенський свинокомплекс» та інші.

     Під час конгресу викладачі кафедри мали можливість поспілкуватися з визнаними експертами та долучитися до важливих дискусій. Серед актуальних аспектів про які йшла мова – впровадження європейських вимог до ведення бізнесу в Україні. Звісно цей процес не простий і як відмітила під час дискусії Аліна Буряк потребує значних фінансових інвестицій і було б добре щоб держава підтримала цей напрямок роботи.

     Викладачам кафедри вдалося поспілкуватися з Віктором Робейко керівником виробництва ТОВ «Гудвелі України», який поділився досвідом інноваційної моделі розвитку вітчизняного свинарства, а також підвищенням безпечності та якості продукції. До нашої розмови також долучилася Дарія Петрова ТОВ «Алан», яка занепокоєна браком державної підтримки галузі, оскільки зараз у секторі переломні часи – поширення АЧС, імпорт сумнівної якості продукції та провадження європейських вимог ведення бізнесу.

     Дані заходи є корисними для співпраці практиків аграрного бізнесу та науковців з метою налагодження партнерських зв’язків.

С. Онишко,
доцент кафедри фінансів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook