90 років із дня народження МЕРТЕНСА ВОЛОДИМИРА ПЕТРОВИЧА –талановитого педагога й одного з найвідомішіх економістів-аграрників

14 травня 2018 року

   Місяць травень багатий на всіма знані події. Цьогорічний травень знаменний ще й тим, що виповнюється 90 років із дня народження Мертенса Володимира Петровича – доктора економічних наук, професора, завідувача кафедрою економіки сільського господарства Української сільськогосподарської академії. Нині має нову назву кафедра – економіки підприємства ім. проф. І.Н. Романенка, має нову назву й навчальний заклад – Національний університет біоресурсів і природокористування України. Проте пам'ять про видатного науковця, як і завжди, жива й незмінна.

   Володимир Петрович Мертенс був не просто талановитий педагог і один із найвідоміших економістів-аграрників, а без будь-якого перебільшення − особистість у найповнішому розумінні. Сучасники зазначають, що сильний духом і розумом Володимир Петрович наполегливо йшов нелегким шляхом науки. Особливо складно здобував докторський ступінь, адже позапартійному науковцю пробитися до когорти докторів наук із питань економіки було надзвичайно важко. Але й тут він вийшов переможцем.

   За словами тих, кому довелося з ним працювати, йому вдавалося все, за що б він не брався, він завжди досягав поставленої мети. Володимир Петрович задовго до обрання його завідувачем кафедри став неформальним лідером усього викладацького колективу, а на це спроможний не кожен. Але в нього все виходило легко, природно, нібито без надмірних зусиль.

   Мертенс В.П. опублікував ряд підручників і понад 120 наукових праць з економіки сільського господарства, що й досі допомагають студентам і не тільки в навчанні. Також він підготував понад 30 докторів і кандидатів наук, які завжди будуть йому вдячні. Сумлінна праця, невпинний науковий пошук, педагогічний хист принесли йому високий авторитет і повагу товаришів по роботі, організаторів сільськогосподарського виробництва, студентів. Багаторічна плідна робота професора В.П. Мертенса відзначена грамотами й відзнаками, зокрема, в 1990 р. його було нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради України.

   Володимир Петрович був справжнім, у глибокому сенсі цього слова, українцем, який завжди вболівав за долю рідної землі, рідного народу. 
   Про таких своїх синів Україна завжди має пам’ятати!

Доцент Мірзоєва Т.В. 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook