Як відкрити для себе навчання за програмами подвійних дипломів студентам-магістрам кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД!

24 квітня 2018 року
Факультет аграрного менеджменту

Закінчуючи своє навчання у 2017 році, на бакалавраті за спеціальністю «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», ми почали роздумувати над подальшою долею навчання на магістратурі, тому відвідали зустріч в НУБіПі з деканом факультету Економіки та менеджменту Словацького аграрного університету Elena Horska. Завдяки підтримці декана факультету Аграрного менеджменту Анатолія Остапчука та доцента кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Олени Ковтун, ми отримали можливість навчання за кордоном, а саме, у Словаччині, в єдиному в країні аграрному університеті, що знаходиться у м. Нітра.

Завдяки погодженим навчальним планам між НУБіП та Словацького аграрного університету в м.Нітра, ми отримали можливість навчатись в Словаччині за програмою Business Economics and Management на факультеті економіки та менеджменту. Навчання відбувається англійською мовою, але якщо студент вільно володіє словацькою, то має можливість навчатися безкоштовно. Навчання в нас відбувається одночасно і в університеті НУБіП України, і в SPU (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre), викладачі в обох країнах з розумінням ставляться до деяких труднощів, які можуть виникати у процесі навчання і йдуть назустріч студентам.
Календарно навчання у Словаччині розпочинається пізніше, ніж в Україні, приблизно на третій тиждень вересня, але нас запросили за тиждень до початку лекцій, щоб ми мали змогу адаптуватись до нового місця, до нової країни, і вирішити всі організаційні питання. З перших днів у Нітрі, нам допомагала владнати всі наші справи заступник декана факультету Iveta Ubrežiová.
Перші декілька тижнів ми щодня знайомилися з українцями, які вже не перший рік навчаються тут, і дізнавались багато корисних речей, які допомагали нам в майбутньому.

Система навчання у Словаччині дещо відрізняється від української. Наприклад, в нашому університеті існує єдина інформаційна система, в якій знаходиться все: від розкладу, до реквізитів на оплату гуртожитку. В ній викладачі надсилають завдання, а ми розташовуємо наші виконані роботи; через систему ми отримуємо повідомлення про заходи, які відбудуться; платимо за гуртожиток; можемо подивитися які предмети в нас будуть наступного семестру; відстежити навчальні успіхи. В системі ми самі реєструємося на іспити, і, що є дуже цікавим і незвичним, – студенти самі обирають зручну для себе дату іспиту, а також маємо три спроби скласти іспит, і це велика перевага перед українськими університетами. Такі новації мотивують до певної самоорганізації.
Розклад занять також дещо відрізняється від українського, тому можна побачити студентів на лекціях вже о 7:00 ранку. Але за свої «страждання» маємо винагороду у вигляді трьох вихідних – з п’ятниці до понеділка.

В минулому зимовому семестрі в нас було шість обов’язкових предметів і словацька мова за вибором. Ще одна перевага цього університету, що закордонним студентам надається можливість безкоштовно вивчати словацьку мову. В літньому семестрі маємо лише 4 предмети, плюс словацька. Бонусом для студентів магістратури, є те, що залишається достатньо часу для написання магістерської роботи.
Всі викладачі університету бездоганно володіють англійською мовою, тому розуміємося без перешкод. В будь-який момент лекції студент може зупинити викладача, задати питання, якщо йому щось незрозуміло, і викладач із задоволенням відповість та вступить в дискусію. При знайомстві, на перших парах, викладачі самі пропонують студентам не соромитися і запитувати, обговорювати, якщо тема неоднозначна, навіть, сперечатися.

Одним із приємних відкриттів для нас було те, що в університеті велику увагу приділяють роботі у командах. Тобто, всі завдання ми виконуємо командами по 2, 3 і навіть 5-6 чоловік. І завдяки цьому результат набагато краще, тому що під час роботи над проектом відбувається, так званий, brain storm, кожен висуває свої припущення, ідеї, які команда обговорює і потім колективно приймає рішення.
Найбільше нам запам’ятався предмет Управління якістю - Quality Management, в якому фінальним завданням було обрати продукт, провести його дегустацію, оцінити його за певними показниками та ознаками, зробити висновки як зі сторони споживача, так і зі сторони виробника. Наша українська команда обрала досить нестандартний продукт – солоні огірки, тому це був безмежно цікавий досвід і для нас, і для викладача. Ми підготували цікаву інтерактивну презентацію англійською мовою, і кожен з команди міг виступити і продемонструвати свої знання та креативність з питань управління якістю.
 

Щодо одногрупників, то маємо дуже багато цікавої молоді з різних країн: Словаччина, Польща, Молдова, Італія, Колумбія, Румунія, Іспанія, Ель-Сальвадор. Така багатонаціональна група дозволяє покращувати свій рівень англійської мови, дізнаватись безліч цікавих речей про культури різних країн, яких не знайти в жодному путівнику.

З предмету Business Economic викладач організував нам екскурсію до міжнародної компанії OSRAM - однієї з провідних світових виробників освітлення з історією більш ніж 100 років.

По всьому світу OSRAM має більше 24 000 співробітників і обсяг продажів майже 3800 млн. євро у 2017 році, на зустрічі ми спілкувалися із топ-менеджерами, які поділились своїм досвідом управління, як правильно керувати такою великою компанією, давали поради як розпочати успішну кар’єру та показали зсередини процес виробництва.
У вільний від навчання час ми відкривали для себе красу міста, в якому живемо.
  

  

Оскільки Словаччина дуже маленька країна, порівняно з Україною (населення приблизно 5,5 млн. осіб), а м.Нітра досить невелике містечко, порівняно з Києвом (приблизно 80 тис. осіб), то вже через 2 місяці навчання, ми вирішили почати відкривати для себе сусідні європейські країни. Завдяки словацькому студентському квитку ми можемо подорожувати потягами по Словаччині безкоштовно, а в автобусах діє студентська знижка. Тому, у вільний від занять час, ми відвідали Прагу, Відень, Будапешт, і, звісно, столицю Словаччини – Братиславу.
  

  

  

Повертаючись у період, коли ми закінчували навчання на бакалавраті, і зробили свій вибір здобувати далі вже вищу освіту за кордоном, беручи до уваги увесь отриманий досвід вже сьогодні, хочемо сказати студентам-випускникам бакалаврату, які подумують чи варто міняти щось у своєму житті і їхати вчиться закордон - безумовно ТАК. І факультет аграрного менеджменту НУБіП України дає такі можливості – поєднання навчання в двох університетах з отриманням подвійних дипломів.
Не варто боятися, всі зміни тільки на краще, а навчаючись за кордоном ви вийдете зі своєї зони комфорту, отримаєте безцінний досвід, знання, які зможете застосувати відкривши свій бізнес повернувшись в Україну, або працюючи в міжнародній компанії, будете мати величезну кількість друзів з різних куточків планети. Головне - не лінуватися вчитися, удосконалювати іноземну мову, і чим більше мов ви знаєте - тим найкраще.
На останок, дякуємо своєму найкращому НУБіПу, усім викладачам за їх непросту працю –зробити з нас професіоналів своєї справи. Ми не підведемо!

Єлизавета Синецька,
студентка магістратури
факультету аграрного менеджменту,
магістерська програма
«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook