Ректорат: якість навчального процесу, перебудова профорієнтаційної роботи, підвищення кваліфікації викладачів та системність виховної роботи

10 квітня 2018 року

     10 квітня 2018 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося чергове засідання ректорату. Очільник університету зазначив, що навчальний семестр наразі у розпалі – тривають практичні і лабораторні заняття. Тому особливу увагу необхідно приділяти їхній якості. Окрім того, в центрі діяльності викладачів, кафедр і факультетів повинен бути навчальний процес. Недопустимими є проведення різноманітних культурно-масових, господарських заходів, а також наукових конференцій із залученням студентства, під час занять. Всі вони повинні бути сплановані таким чином, аби не відволікати від основного – навчання.

     Друге, на чому спинився ректор, необхідна радикальна перебудова профорієнтаційної роботи. ННІ та факультети, кафедри повинні мати закріплені школи, з ними укладені угоди про співробітництво і, починаючи з 8-9 класу, учнів потрібно зацікавлювати в продовженні навчання в нашому університеті. Але не звичайною рекламою, а творчою і практичною співпрацею – організовувати клуби за інтересами, проводити інтелектуальні змагання, робити виїзні наукові виставки та запрошувати відвідати лабораторії університету тощо. Тобто в профорієнтацію вкладати глибший зміст, аніж просто розповідь про ту чи іншу спеціальність.

 

     Ще один важливий стратегічний напрямок роботи – підготовка кадрів. По-перше, на факультетах має бути запроваджено підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників. І акцент зробити на практичній складовій, на знайомстві з передовим виробництвом, сучасними технологіями, а також методиками навчання і педагогіки. По-друге, ретельно проаналізувати підготовку аспірантів. Запрошувати до аспірантури кращих випускників магістратури, поєднати навчання там з практикою, відійти від суто теоретичних досліджень.
     Серйозного професійного підходу потребує формування системи виховної роботи. Традиційними мають стати щотижневі зустрічі кураторів зі студентами академічної групи, щомісячні – завідувачів кафедр, заступників деканів зі старостами, щоквартальні – деканів, проректорів зі студентським активом, щосеместрові – ректора зі старостами та керівниками студсамоврядування. Всі означені питання будуть детально пропрацьовані та представлені загалу на відповідних нарадах, засіданнях вченої ради, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша доповів про збори колективу агробіологічного факультету, де були обговорені завдання, поставлені на останньому засіданні вченої ради. Під керівництвом виконуючої обов’язки декана Оксани Тонхи готується програма розвитку факультету, яку розгляне ректорат. Також у травні спільно з радою роботодавців планується провести аукціон вакансій, де провідні компанії запрошуватимуть на роботу кращих студентів і випускників.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко проінформував про хід ремонту частини гуртожитку №12, де розміщений готель. Будівельники приступають до капітального ремонту фасаду навчального корпусу №4. Для поліпшення побуту студентів і викладачів, що мешкають в гуртожитку №11, закуповуються сучасні електричні індукційні плити, які будуть встановлені в найближчий час.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін зупинився на проходженні рецензування виконаних та перехідних наукових проектів, що зараз відбувається в Міністерстві освіти і науки. В центрі уваги – весняні польові роботи в навчально-дослідних господарствах.

    Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко дав ряд доручень. Сергію Кваші, Валерію Іщенку, Вадиму Ткачуку – контролювати стан підготовки об’єктів до відзначення 120-річчя університету. Сергію Кваші – організувати проведення Дня відкритих дверей для випускників шкіл Київщини та інших областей, який відбудеться 11 квітня, забезпечити належні умови проведення і участь у ІІ етапі всеукраїнських студентських олімпіад, проводити регулярні перевірки гуртожитків на дотримання санітарно-гігієнічних норм та виконання договорів на проживання, не допускати пропусків навчальних занять мешканців гуртожитків, організувати систему заходів щодо підтримки здорового способу життя для жителів кампусу.

 

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook