Дорадники України підвищують свою кваліфікацію в НУБіП

9 квітня 2018 року

      У ННІ післядипломної освіти, кафедра аграрного консалтингу і туризму провела чергове підвищення кваліфікації дорадників та експертів-дорадників (26.03 - 06.04.2018 р.) для їх подальшої сертифікації. Для дорадників настає гаряча пора. В цьому році Держава виділила гроші для надання дорадчих послуг сертифікованими (наявність діючого кваліфікаційного свідоцтва) дорадниками та експертами дорадниками. В навчанні прийняли участь слухачі із різних областей України у яких дія кваліфікаційного свідоцтва (п’ять років) вже закінчилась і його треба продовжити та такі, що готові професійно надавати дорадчі послуги і потребують сертифікації.

     Привітав учасників програми Віктор Пабат, заступник директора ННІ післядипломної освіти, який наголосив на важливості формування кадрового потенціалу в дорадництві, його професійної підготовки.
     Цікавою була лекція Юрія Бакуна, виконавчого директора Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, який зупинився на сучасному стані розвитку дорадництва в Україні та особливостях його державної підтримки.

     Про історичні віхи розвитку дорадництва та його глибокі українські коріння, що сягають у середину XVIII століття, говорила Тетяна Кальна-Дубінюк, завідувач кафедри аграрного консалтингу і туризму. Вона показала, що вже тоді, український селянин мав допомогу від досвідчених агрономів, ветеринарів, вчителів та іншої інтелігенції які не тільки надавали фахові консультації і поради, а і організовували екскурсії до зразкових господарств для оглядин їх діяльності, передачі їх досвіду іншим. Ось де знаходиться програма дій для наших дорадників!

     Слухачі отримала багато корисної інформації і від інших фахівців, викладачів кафедри, доцентів Вікторії Самсонової – етика в дорадництві, Ірини Кудінової – навчання дорослих, Лілії Рибак – планування дорадчих програм, Олени Локутової – особливості розвитку сільського зеленого туризму та його дорадча підтримка, яка організувала цікаву екскурсію на пасіку університету.

     Слухачі отримали знання з особливостей ведення сучасного органічного виробництва, юридичних питань та розвитку сільських територій – Роман Корінець, к.е.н., екс-президент НАСДСУ.
     Сергій Саяпін ознайомив із сучасними ІТ-технологіями та їх застосуванням в дорадництві, показав дію розробленої в НУБіП України електронної системи дорадництва (е-Дорада), що є не замінимою в сучасних економічних умовах з її call–центром «запитай експерта» та товариствами фахівців за видом діяльності, що почали успішно створюватись на її електронній платформі.

     Навчання дорадників з підвищення їх кваліфікації успішно закінчилось врученням свідоцтв державного зразка.

     Тепер на них чекає іспит для отримання кваліфікаційного свідоцтва, що засвідчить їх сертифікацію. Бажаємо успіхів нашим дорадникам та експертам дорадника на благодатній українській ниві!

Нана Харазишвілі,
завідувач лабораторії аграрного консалтингу і туризму
ННІ післядипломної освіти НУБіП


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook