Молоді науковці агробіологи до ювілею університету представили свої доробки

26 березня 2018 року

На агробіологічному факультеті пройшла 71 Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Молоді науковці агробіологи – ювілею університету» присвячена 120-річчю з дня заснування Університету. Конференція зібрала велику кількість учасників – студентів агробіологічного факультету НУБіП України, а також гостей з Харківського НАУ ім. В.В. Докучаєва та ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж».

На пленарному засіданні з вітальним словом виступив декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв, зазначивши, що там де формуються засади спеціальності «Агрономія» і «Садівництво та виноградарство» поряд з навчальним процесом повинна бути практична складова, без експериментів в агрономії не можливо – це є обов’язковою складовою формування висококваліфікованого фахівця. Декан побажав успішної та  плідної роботи на конференції.

З привітанням до присутніх звернулася директор НДІ рослинництва і ґрунтознавства Ганна Ковалишина, яка відмітила, що приємно те, що наші студенти хочуть працювати і пізнавати ази науки, побажала всім успіхів, досягнень у науковій ниві, а також слухати і переймати досвід, брати активну участь в обговоренні отриманих результатів досліджень.


Далі учасники конференції мали змогу послухати актуальну та цікаву доповідь завідувача кафедри генетики, селекції та насінництва Віталія Жемойди на тему: «Проблеми і перспективи селекції кукурудзи в Україні». Доповідач відмітив актуальність культури не тільки як зернової, кормової а й біоенергетичної культури в світі, цінність використання практично всіх частин рослини як замінника щодо біопластиків, виходу олії, виробництва біопалива, біодизеля. Визначив напрями ведення селекції кукурудзи у зв’язку із зміною клімату у більш північних регіонах України.

Про своє бачення щодо сорту та гібриду як об’єкта сільськогосподарського виробництва, їхнє значення для диктату технологій, виступив випускник факультету 1994 року, перший директор Українського інституту експертизи сортів рослин Олександр Гончар. Доповідач також акцентував увагу присутніх на місці молодого спеціаліста на ринку праці, ступені його підготовки на студентській лаві для майбутнього працевлаштування. Виступ спонукав до запитань та обговорення як досвідчених науковців так і студентів.

Згідно рішення організаторів конференції на пленарному засіданні було заслухано 5 доповідей від кожної секції. Студентські доповіді розпочав магістр 2 року навчання Матей Бігун, який проаналізував мікробіологічний стан агроценозу кукурудзи за сучасних систем обробітку грунту в умовах ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» і зумів своїм виступом зацікавити аудиторію.



Магістр 1 року навчання Валерія Смірнова доповіла про створення генетичних конструкцій для ініціації сайт-специфічної гомологічної рекомбінації на модельному об’єкті Arabitopsis thaliana.

В’ячеслав Чоботар, студент 2 курсу в своїй доповіді змістовно проінформував про оцінку ризику впливу наночастинок срібла на біоту водних екосистем.


Наукова доповідь магістра 2 року навчання Анни Образцової була присвячена сучасним методам розмноження смородини чорної.

Олександр Дерев’янко, студент 4 курсу представив результати досліджень гумусного стану чорнозему типового за застосування ґрунтозахисних технологій.

        Другого дня розпочалась робота секцій «Садівництво та виноградарство», «Селекція і генетика», «Агрономія», «Агрохімія і ґрунтознавство» та «Хімія», участь у яких взяли студенти залежно від напрямів їхніх наукових досліджень. Урочистим підсумком роботи конференції стало нагородження її переможців грамотами, дипломами та подарунковими науковими виданнями, які були вручені за найзмістовніші доповіді та найцікавіші дослідження.

В секції «Садівництво та виноградарство» виступило 15 студентів. Переможцями стали: 1 місце Анна Образцова, магістр 2-го року навчання; 2 місце Назар Коропецький та В’ячеслав Логвиненко, студенти 4-го курсу; 3 місце Данило Гуменний, Дмитро Тинькевич – студенти 4-го курсу та Олександр Виговський – студент 3-го курсу, Немішаєвського агротехнічного коледжу.

У секції «Селекція і генетика» було заслухано 11 доповідей. Диплом за перше місце одержала Валерія Смірнова, студентка магістратури 1 року навчання. Дипломи за друге місце одержали: Ярослав Марценюк, магістр 1-го року навчання, Аліна Пузь, магістр 2-го року навчання. Дипломи за третє місце одержали: Олександр Борейко, студент 3-го курсу відділення «Аграрний бізнес» ОС «Молодший спеціаліст», Володимир Горний, Роман Спряжка  магістри 2-го року навчання.

В секційному засіданні «Агрохімія і грунтознавство» виступило 18 доповідачів. Переможцями стали: І місцеОлександр Дерев’янко, студент 4-го курсу; ІІ місцеАндрій Лагойко, студент 1-го курсу та Василь Дем’янів, магістр 1 року навчання; ІІІ місцеЄвгеній Остапенко і Валентин Згуровський, магістри 1 року навчання та Марія Шемерда, студентка 3-го курсу.

За результатами роботи секції «Агрономія» призові місця вибороли студенти: диплом І ступенюМатей Бігун, магістр 2 року навчання; дипломи ІІ ступенюАнна Кравченко, студентка 4-го курсу та Михайло Яструб, магістр 1 року навчання; дипломи ІІІ ступенюТетяна Ястремська, Катерина Запорожан – магістри 1 року навчання та Ірина Стеценко, магістр 2 року навчання.

За результатами доповідей найкращими науковими роботами, а відповідно і переможцями секції «Хімія» стали: І місцеВладислав Чоботар, студент IІ курсу агробіологічного факультету; ІІ місцеЮлія Жмихова, студентка 4 курсу факультету захисту рослин, біотехнології та екології і Анастасія Лагойко, студентка 1 курсу захисту рослин, біотехнології та екології; ІІІ місцеЄвгеній Ільченко, студент I курсу факультету механіко-технологічного факультету, Юлія Шимко, студентка I курсу механіко-технологічного факультету та Луіза Недолуга, студентка 4 курсу захисту рослин, біотехнології та екології.

Усі виступи відрізнялися оригінальністю, були цікавими, інформативними. Студенти доклали чимало зусиль, щоб розкрити суть своїх наукових досліджень.

Потрібно відмітити організаторів конференції – кафедру генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського у підготовці та проведенні конференції на висому рівні, а також з виданням збірника тез конференції.

Щиру подяку за підтримку у проведенні конференції організатори висловлюють фірмі Монсанто та працівникам бібліотеки, які сприяли в організації виставки наукових робіт викладачів агробіологічного факультету.

 Віра Кутовенко,
доцент 
кафедри овочівництва та закритого грунту

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook