Наукова дискусія вчених НУБіП: як відтворювати ліси

17 березня 2018 року

В Національному еколого-натуралістичному центрі пройшов перший день Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом», співорганізатором якої виступив Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Національний університет біоресурсів і природокористування України представили директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, який виступив з вітальним словом та побажав всім учасникам успішної роботи на пленарному і секційному засіданнях, а також старші викладачі Василь Гуменюк, Андрій Чурілов та Валентин Білоус.

На пленарному засіданні представники інституту виступили з цікавими доповідями на актуальні теми. Зокрема, Андрій Чурілов представив доповідь на тему «Раритетні види рослин та їх угрупування» в якій було розглянуто поняття «раритетний вид» та історію його виникнення, наведено основне нормативно-правове забезпечення природоохоронної діяльності, проаналізовано підходи щодо охорони рослинного світу в Україні та за її межами; подано стислу характеристику раритетних видів рослин та угруповань рівнинних лісів України на прикладі південної частини Київського Полісся й проаналізовано практичні заходи щодо забезпечення охорони і відтворення раритетного фіторізноманіття лісів у цьому регіоні.

Валентин Білоус представив доповідь на тему «Стан мисливського господарства в Україні та переспективи підготовки фахівців», в якій представив актуальну інформацію щодо сучасного стану та переспектив розвитку мисливського господарства в Україні, а також особливості підготовки кваліфікованих фахівців мисливствознавців.

Василь Гуменюк представив доповідь на тему «Лісова пірологія – наука про управління пожежами», в якій було детально  розглянуто ключові елементи управління пожежами, зокрема поняття природи, поведінки, прогнозування та моніторингу, профілактики та боротьби з пожежами, а також вивчення їх наслідків.

Загалом під час конференції розглянуто ряд актуальних питань щодо реформування лісового господарства, проблем всихання соснових лісів в Україні, інноваційних науково-освітніх та лісогосподарських основ організації діяльності учнівських лісництв, а також стану і перспектив наукових досліджень у лісовій галузі.

Другий день Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом» пройшов на теренах Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Вітальне слово для учасників висловив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який, зокрема, зазначив важливість проведення спільних з Національним еколого-натуралістичним центром заходів, спрямованих на виховання екологічно орієнтованої молоді та залучення інтелектуально та творчо обдарованих учнів до науково-дослідницької, експериментальної, пошукової та винахідницької діяльності.

Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України представив у своїй доповіді заступник директора Віктор Свинчук, який детально ознайомив учасників конференції з історією та сучасністю нашого інституту.

Проблематиці сучасного стану  та пошукам шляхів вдосконалення відтворення лісів була присвячена доповідь завідувача кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктора Маурера, яка викликала неабияку дискусію та бурхливе обговорення в залі. Доповідач зазначив, що науково-обгрунтованими напрямками адаптування аборигенних видів до змін клімату та унеможливлення можливих втрат і проблем є: використання для створення культур садивного матеріалу вирощеного з насіння зібраного  з дерев південних екотипів (ЕГК); більш широке запровадження  в практику відтворення лісів деревно-тіньового і особливо деревно-чагарникового типу (дозволяє зріджувати намет і не допускати змін ЖНГП); збільшення частки природного поновлення та культур, створених посівом і садивним матеріалом із закритою (нетравмованою) кореневою системою в загальних обсягах відтворення лісів; при створенні культур орієнтуватися передусім на тип лісу з урахуванням його динамічних змін, особливо гігротопу, у звязку з глобальним потеплінням клімату.

Костянтин Маєвський, доцент кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП України доповів про дендрофлору України в умовах змін клімату, зокрема наголосив про більш широке використання посухостійких деревних рослин інтродуцентів в лісовідновленні та садово-парковому господарстві, меліоративні заходи, а саме іригацію земель та створення нових лісомеліоративних насаджень, а також створення та випробування генетично модифікованих деревних рослин в лісовому господарстві.

Після обговорення виступів робота продовжилася в навчальних лабораторіях ННІ Лісового та  садово-паркового господарства НУБіП України проведенням семінарів-практикумів на тему: «Ботанічні сади – осередки охорони та відтворення біорізноманіття» (модератор Станіслав Слюсар) та «Примінення інтродуцентів для стійкості лісів в умовах змін клімату» (модератор Костянтин Маєвський).

Підводячи підсумки директор НЕНЦ Володимир Вербицький зазначив, що Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України – сучасний провідний заклад позашкільної освіти координує діяльність 543 учнівських лісництв, які на сьогодні стали однією з важливих форм організації трудового навчання і виховання та охоплюють понад 18 тис. учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти;  формують свідоме ставлення до праці, охорони природи, використання та відтворення лісових ресурсів рідного краю, вибору майбутньої професії. Юні лісівники активні учасники Всеукраїнських трудових акцій «Ліси для нащадків», «Юннатівський зеленбуд», «Майбутнє лісу в твоїх руках» та конкурсів «Парки-легені міст і сіл», «Юні дослідники МАН».

Також було внесено пропозиції щодо створення курсів підвищення кваліфікації учителів – керівників шкільних лісництв, спільної розробки навчально-науково-методичного забезпечення НЕНЦ та створення спільної з ННІ лісового і садово-паркового господарства   лабораторії наукових досліджень та досягнень в галузі Forest Laboratory.

Всі учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом» отримали відповідні сертифікати.

 

Василь Гуменюк,

Наталія Пузріна

 


 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook