Викладачі кафедри фармакології та токсикології долучилися до обговорення державної стратегії боротьби з антибіотикорезистентністю

13 лютого 2018 року

  7-9 лютого в Києві пройшли Перші національні консультації з розробки та реалізації національного плану дій щодо стримування антибіотикорезистентності. Захід проводився Всесвітньою організацією охорони здоров’я в тісній співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я. До консультацій долучені також ключові партнери з Міністерства аграрної політики та продовольства, продовольчої сільськогосподарської організації ООН (ФАО), національних академій медичних наук та аграрних наук.

      Мета національних консультацій – обговорення проекту розробленої державної стратегії боротьби з антибіотикорезистентністю.

     Наприкінці січня 2018 року ВООЗ опублікувала перші дані епіднагляду про стійкість до протимікробних препаратів, які свідчать про високий рівень стійкості до антибіотиків ряду серйозних бактеріальних інфекцій в країнах як з високим, так і з низьким рівнем доходів. Згідно з даними нової Глобальної системи з нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів (GLASS) ВООЗ, близько 500 000 осіб з підозрою на бактеріальну інфекцію у 22 країнах зіткнулися зі стійкістю до антибіотиків. Україна не є винятком із загальносвітових тенденцій.

     До участі у національних консультаціях був запрошений і доцент кафедри фармакології та токсикології Вадим Іщенко, оскільки проблема антибіотикорезистентності значно мірою стосується і проблеми застосування антибіотиків у ветеринарній медицині, про що наголосив у своїй доповіді заступник директора Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок Віктор Музика. В свою чергу присутні на консультаціях представники МЕБ вказували на необхідність висвітлення проблеми антибіотикорезисентності у процесі навчання фахівців ветеринарної медицини.

   Усі напрацювання, що були зроблені у ході консультацій, будуть використані при формуванні Державної стратегії боротьби з антибіотикорезистентністю, яку планується затвердити у 2018 році.

Григорій Бойко,
доцент кафедри фармакології та токсикології

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook