Бібліотека кафедри фармакології та токсикології володіє унікальним фондом книг

29 січня 2018 року

Історія бібліотеки кафедри фармакології та токсикології тісно пов’язана з розвитком та становленням самої кафедри як структурного підрозділу факультету ветеринарної медицини та, в свою чергу, з «частиною біографії» й університету вцілому.
Початок діяльності кафедри фармакології датується 1922 роком у підпорядкуванні  Київського ветеринарного інституту. Першими викладачами дисциплін ветеринарної фармакології , ветеринарної токсикології були медичні фармакологи, професори Шкавера Г.Л., Родіонов П.В. та фахівці інших профілів − професори Ярослав С.Ю., Вашетко М.П. Після евакуації інституту у 1941 р. у місто Свердловськ завідувачем самостійних кафедр фармакології та токсикології став старший викладач, пізніше кандидат ветеринарних наук Баженов Сергій Васильович. Після повернення до Києва була створена кафедра фармакології і токсикології, яку очолив доцент Баженов С.В. У свій час відбувалися різні реорганізації кафедр, зміни назв, але завідувачем залишався професор С.В. Баженов.
Саме завдяки цій людині нині кафедра фармакології та токсикології має унікальний фонд бібліотечних екземплярів. Професор С.В. Баженов високо цінив рівень освіченості і дбав про розвиток як своєї особистості, так і колег-педагогів, студентів, науковців. Вчений глибоко розумів, що основною функцією бібліотеки є забезпечення літературою та інформацією потреб навчально-виховного процесу і науково розвитку читачів.
Римляни говорили "Habent sua fata libelli", що означає "у кожної книги своя доля", а доля багатьох книжок особистої бібліотеки професора Баженова С.В. привела їх до бібліотеки кафедри фармакології та токсикології. У свій час вчений зробив такий подарунок. Зараз вони є  раритетами нашого унікального фонду.
У 1979 р. за пропозицією професора Баженова С.В. завідувачем кафедри фармакології і токсикології було обрано доцента Хмельницького Г.О., нині доктора ветеринарних наук, професора, академіка НААН України, Заслуженого діяча науки і техніки України. З 2006 по 2010 р. кафедру очолював учень С.В. Баженова доцент Панько М.Ф. Учні Сергія Васильовича продовжували справу свого вчителя − сприяли розвитку бібліотеки кафедри.
Нині бібліотечний фонд нараховує понад 500 екземплярів бібліотечних одиниць минулого століття. Найстарішими виданнями є «Основы фармакологии» (1880), «Лекции фармакологии для врачей и студентовь» (1887), «Repetitorium по фармакологии» (1889) тощо. А чого варті підписані власне авторами книги С.В. Баженова, відомих фармакологів Мозгова І.Ю., Черв’якова Д.К., Кравкова М.П., Говорова М.П., Сошественського М.О., Вашетка М.П. та чимало інших. Є багато видань на іноземній мові. Наскільки цінною є, наприклад, «The Pharmacopeia of the US of America» (1960). Завдяки міжкафедральній співпраці з кафедрою анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад В.Г. Касяненка професором О.П. Мельником було люб’язно передано до фонду нашої бібліотеки ще ряд раритетних видань минулого та позаминулого століть.


Також в асортименті бібліотечних одиниць є  автореферати кандидатів та докторів наук, журнали, а також твори художньої літератури. Фонд комплектується матеріалами, які відповідають профілю кафедри, а також інших галузей ветеринарної медицини, сільського та лісового господарства, економіки, техніки та суміжних наук.
У 2010 р. завідувачем кафедри фармакології і токсикології було обрано професора Духницького Володимира Богдановича, який постійно слідкує за укомплектованістю бібліотеки. Ведеться спеціальний журнал, де постійно фіксується книгообіг.
Сьогодні, коли на кафедрі забезпечується підготовка фахівців ветеринарної медицини ОС «Бакалавр» та «Магістр», здійснюється підвищення кваліфікації завідувачів та хіміків-токсикологів хіміко-токсикологічних відділів лабораторій ветеринарної медицини різних рівнів, завідувачів та співробітників аптек ветеринарної медицини, а також готуються наукові кадри – бібліотека кафедри фармакології та токсикології повністю забезпечує реалізацію потреб користувачів. Нині це сучасний науковий, культурно-освітній та інформаційний центр, завданням якого є здійснення повного і якісного бібліотечно-бібліографічного обслуговування всіх категорій читачів згідно з їх інформаційними запитами.

І.М. Деркач


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook