Профорієнтаційна робота серед вихованців шкільних лісництв та співпраця з лісівниками: Фастівщина

27 січня 2018 року

     Науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій прагнуть максимально ефективно використати час до початку весняно-літнього навчального семестру. Поряд із удосконаленням навчально-методичного забезпечення дисциплін, підготовкою наукових статей, поліпшенням матеріальної бази, важливим напрямком діяльності кафедри є проведення профорієнтаційної роботи.
     Завдяки налагодженому співробітництву кафедри з передовими державними підприємствами лісового господарства, науково-педагогічні працівники мають можливість не лише проводити наукові дослідження та удосконалювати виробничий процес на їх базі, але і відвідувати загальноосвітні навчальні заклади, що територіально знаходяться поруч із такими підрозділами. Прикладом цього може слугувати візит делегації кафедри у складі завідувача, професора В.М. Маурера, доцентів С.М. Дударця, І.В. Іванюка та О.Ю. Кайдика до ДП «Фастівське лісове господарство».

     Мета поїздки до підприємства полягала у вирішенні ряду завдань: проведенні профорієнтаційної роботи серед вихованців чотирьох шкільних лісництв; ознайомленні учнів із порядком підготовки та подачі науково-дослідних робіт до Малої академії наук; робочої наради-семінару із керівництвом, інженерно-технічними працівниками лісничими та помічниками лісничих підприємства з проблем, шляхів їх вирішення та питань щодо удосконалення технологічних процесів та підвищення ефективності проведення лісокультурних робіт.

     Необхідно зазначити, що керівництво Фастівського лісгоспу приділяло і приділяє непересічне значення вихованню у підростаючого покоління розуміння важливості обачного ставлення до природних ресурсів, зокрема до відтворення та збереження лісів. Тож недаремно підприємство опікується 4 шкільними лісництвами – Веприківським, Дорогинським, Снітинським і Дмитрівським. Учні цих шкільних лісництв отримують практичні навики – приймають безпосередню участь у садінні лісових культур та догляді за ними,отримують навички з генеративного та вегетативного розмноження різних видів деревних рослин, упорядковують сквери біля контор лісництв тощо. Паралельно з цим вони займаються дослідницькою роботою лісівничого та екологічного спрямування, приймають участь у різних конкурсах, акціях, природоохоронних заходах і мають неабиякі досягнення. Свідченням цього є перемоги та отримані призові місця на обласних етапах захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук та захисту екологічних проектів. Завдяки такій роботі багато учнів вже на цьому етапі визначають для себе обрання майбутньої професії та до якого навчального закладу вступати.

     Під час зустрічі з випускниками, які з’їхалися з усіх шкільних лісництв підприємства, їх керівниками і директором Фастівського районного еколого-етнографічного центру С.В. Остапчук, доцентом кафедри С.М. Дударцем було представлено презентацію про Університет та його структурні підрозділи, ознайомлено із переліком спеціальностей та правилами прийому на 2018 рік, запропоновано прийняти участь у підготовчих курсах до зовнішнього незалежного оцінювання знань та в Олімпіаді НУБіП України, показано фільм про університет, роздано інформативні та рекламні матеріали. Враховуючи специфіку діяльності шкільних лісництв та інтереси їх учнів особлива увага приділялася умовам підготовки в університеті фахівців за спеціальностями «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Деревообробні та меблеві технології». Також було відмічено ряд переваг навчання в НУБіП порівняно із іншими вищими закладами освіти: високий рейтинг університету в країні і світовому освітянському просторі, наявність сучасної матеріально-технічної бази, висококваліфікований науково-педагогічний персонал, можливість виробничого стажування в країнах Європи та реалізувати свої здібності в науці, спортивному та культурному напрямках, функціонування військової кафедри, компактне розміщення навчальних корпусів та гуртожитків у мальовничому Голосієві тощо.

 

     З урахуванням важливості наукової компоненти у становленні висококваліфікованих фахівців, доцент кафедри І.В. Іванюк у своєму виступі акцентував увагу учнів шкільних лісництв на важливості учнівської дослідницької роботи, особливостях участі в конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України. При цьому він зазначив, що згідно положення переможці та призери, нагороджені дипломами І-ІІІ ступенів III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт при вступі отримують додатково 10 балів.

     Співробітники кафедри та працівники ДП «Фастівське лісове господарство» домовилися про співпрацю та надання наукових консультацій школярам-лісівникам з боку науковців кафедри та інституту відповідно до обраних тематик наукових робіт, а лісівники підприємства пообіцяли всебічно сприяти проведенню їх наукових досліджень на території господарства.

     Проведена зустріч та надана інформація засвідчила про зацікавленість учнів випускних класів до навчання в Університеті, а деякі з них повідомили, що вже обрали спеціальності саме в нашому закладі першим пріоритетом під час вступу. Тож сподіваємося, що такі зустрічі із випускниками шкіл нададуть їм можливості не лише отримати необхідну інформацію, але і здійснити правильний вибір свого майбутнього фаху та стати студентом НУБіП України.
     У другій половині дня лісівники підприємства разом з науково-педагогічними працівниками кафедри провели нараду-семінар, на якому розглянули низку питань щодо сучасного стану, проблем і викликів сьогодення, головних завдань та шляхів удосконалення відтворення лісів в Україні загалом та підприємстві зокрема. Участь у ньому від підприємства прийняли директор, в минулому дипломник кафедри, О.Ю. Чемерський, головний лісничий, кандидат с.-г. наук (аспірант кафедри) Л.Н. Прокопюк, інженери відділу лісового господарства, лісничі, помічники лісничих, старші майстри всіх лісництв (більшість їх закінчило або навчається у нашому закладі).

 

 

     Із змістовними презентаціями з питань програми семінару виступили професор В.М. Маурер та доцент О.Ю. Кайдик. При цьому фахівці кафедри не обійшли стороною і питання, що стосуються етіології та патогенезу масового всихання дерев і насаджень сосни звичайної, яке нині особливо бентежить лісівників, та запровадження нових підходів і технологій відтворення лісів.
     Зустріч завершилася оглядом розсадницького комплексу підприємства та прийняттям плану робіт з подальшої співпраці.

С.М. Дударець, І.В. Іванюк,

доценти кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook