ВИЇЗНЕ ЗАНЯТТЯ МАГІСТРІВ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ЯКІСТЬ, СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ З УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ НА ОСНОВІ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИХ МЕТОДІВ

2 листопада 2017 року
м. Київ, вул. Салютна, 2-Б, "КиївЕкспоПлаза"

 

2 листопада 2017 р. в рамках Міжнародної виставки ефективних рішень для агробізнесу «АгроКомплекс 2017» програмою ділових заходів було передбачено семінар «ЕКОtransformation: АПК». Законодавчі зміни, технології. Кращий досвід». Такою нагодою не могли не скористатись викладачі кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції та магістри другого року навчання спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Було прийняте рішення провести на базі семінару виїзне заняття на тему «Методи та методики забезпечення та управління якістю на основі ризик-менеджменту: оцінювання екологічного ризику, аналіз впливу на діяльність».

ї

 

Метою теми виїзного заняття було формування у фахівців з якості знань стосовно принципів та методів стосовно вибору і застосування систематичних методик оцінювання екологічних ризиків. Особлива увага зверталась на забезпечення отримання інформації та проведення аналізу на доказовій основі для прийняття обґрунтованих рішень про те, як обробляти екологічні ризики і як здійснювати вибір серед можливих варіантів рішень.

 

Значення заняття полягає у формуванні знань та вмінь у студентів щодо практичного застосування методів оцінювання екологічних ризиків та аналізу впливу на діяльність організації. 

Головним завданням заняття було:

− засвоїти теоретичні засади методик оцінювання екологічних ризиків;

− ознайомити студентів із практичним досвідом організацій у застосування методів кваліметрії, статистики та методів оцінювання екологічних ризиків керуючись законодавчими вимогами, сучасним станом технологій та кращими практиками;

− вміти самостійно аналізувати складні виробничі ситуації та ідентифікувати екологічні ризики, приймати й обґрунтовувати ефективні рішення у сфері управління виробництвом.

 

Так, як визначення контексту організації та застосування методів аналізу екологічних ризиків повинні базуватись на доказовій базі, то надзвичайно важливо володіти інформацією, щодо сучасного стану законодавчих та нормативних вимог в сфері екології, сучасних технологій зменшення впливу екологічних ризиків на діяльність підприємств АПК. В рамках семінару розглядалися питання законодавства, оподаткування, інноваційних рішень, енергоефективних технологій, утилізації відходів та інше. Відходи агрокомплексів. Типові порушення та наслідки. Сучасні українські енергоефективні технології утилізації відходів тваринництва та птахівництва. Крім того, аналізувались питання пріоритетності економічної ефективності чи екологічної та соціальної ефективності.

 

Враховуючи вищезазначене, надзвичайно актуальною була доповідь Миколи Мороза, директора Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України на тему «Органічний» законопроект. Закон №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Михайло Малков, міжнародний консультант продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), доповів про Міжнародну співпрацю України у галузі АПК. Іван Паламарчук, заслужений природоохоронець України, практик-еколог, член редакційної ради журналу “Екологія підприємства“ в доповіді розповів про основні шляхи вирішення екологічних проблем, екологічні конфлікти.

 

Після перерви студенти мали можливість ознайомитись зі станом керуванням одним із актуальніших джерел екологічних ризиків - відходами агросфери, а також оцінити екологічні наслідки від утворення, накопичення та відсутності належної утилізації та захоронення.

 

Після закінчення семінару магістри отримали завдання: керуючись сучасним станом законодавчої та нормативної бази, кращими практиками та інноваційними технологіями застосувати метод оцінювання екологічного ризику в умовах підприємств на базі яких виконується магістерська робота та представити результати на наступних практичних заняттях.

В перервах та після закінчення програми семінару магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація» мали можливість ознайомитись з експонатами міжнародної виставки «АгроКомплекс 2017» та оцінити сучасний стан ресурсного та інтелектуального забезпечення в сфері АПК.

 

Юлія Слива ,

доцент кафедри стандартизації 

та сертифікації сільськогосподарської продукції

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook