На Вченій раді факультету ветеринарної медицини прозвітувала кафедра фармакології та токсикології

22 жовтня 2017 року

Вже свого роду традицією на засіданнях Вченої ради факультету ветеринарної медицини є звітність кафедр про стан та перспективи їх розвитку. Отож, на черговому засіданні 20-го жовтня було заслухано завідувача кафедри фармакології та токсикології, професора В.Б. Духницького.

Доповідач на високому рівні представив життєдіяльність та здобутки кафедри. Було презентовано інформацію про кадровий потенціал, який нині становить 6 науково-педагогічних працівників з науковими ступенями: 1 доктор наук, професор та 5 кандидатів наук, з яких 3 доценти та 2 старші викладачі. Допоміжний персонал складається з 2-х осіб: старшого лаборанта та лаборанта. Середній вік НПП кафедри – 44 роки.


Завідувач розповів про навчальні дисципліни, викладання яких для студентів ОС «Бакалавр» та «Магістр» професійно забезпечують колеги. Так, базовими з них є: «Ветеринарна фармакологія», «Ветеринарна токсикологія», «Лікарські рослини». Дисципліни магістерської підготовки – всі комплексні, а саме: «Фармакогнозія, фармацевтична та токсикологічна хімія», «Аптечна справа та фармацевтична технологія», «Доклінічні та клінічні дослідження лікарських засобів», «Клінічна фармакологія, клінічна фармація та ветеринарне і медичне товарознавство», «Фармакодинаміка та фармакокінетика лікарських засобів, що діють на нервову систему».
У порівняльному аспекті за останні роки, починаючи з 2012 року, було відзначено кількість годин педагогічного навантаження НПП, надано обґрунтування змінам.
Науково-інноваційну діяльність було представлено двома ініціативними тематиками, які виконуються на кафедрі: «Дослідити токсичну дію деяких мікотоксинів і нових пестицидів та запропонувати засоби зниження їх негативного впливу на організм тварин (керівник – проф. Духницький В.Б., термін виконання – 2013-2017 рр.) та «Оцінка ризику та прогноз поширення хвороби Тешена свиней» (керівник – ст. викл. Деркач І.М., термін виконання – 2015-2019 рр.). Також відзначено 2 захищені за останні 5 років кандидатські  дисертації Корзуненко В.В., Міластною А.Г., а також подану до захисту у спецраду наукову роботу Бойка Ю.В. За цей же період отримано 18 патентів.
Завідувач відзначив активізацію публікативної активності колег та відмітив високий потенціал колективу у науково-методичній роботі.
Було представлено роботу наукових лабораторій та студентських гуртків «Ветеринарна фармакологія та токсикологія» (керівник – ст. викл. Деркач І.М.) та «Ветеринарна токсикологія» (керівник доц. Бойко Г.В.) .
Усі викладачі кафедри є кураторами академічних груп та на належному рівні виконують свою виховну роботу.
Духницьким В.Б. відзначено тенденції позабюджетних надходжень за останні роки та успіхи у забезпеченні післядипломної освіти у НУБіП України завідувачів та хіміків-токсикологів лабораторій ветеринарної медицини районного та обласного рівнів. Комерційну післядипломну освіту для лікарів ветеринарної медицини приватної практики забезпечують майже усі співробітники кафедри.
Цієї осені профорієнтаційна робота НПП кафедри на високому рівні, що постійно  простежується у новинах кафедри та факультету. Відзначено, що серед учнів старших класів у школах та коледжі, де було проведено відповідну роботу, вже є  майбутні абітурієнти, які переконані, що перший пріоритет при поданні документів для вступу нададуть саме НУБІП України. Це вже результат! Також з такою ж метою постійно оновлюється нещодавно створена інформаційна сторінка на web-сторінці кафедри.
Наприкінці виступу в обговоренні звіту взяли участь члени Вченої Ради. Було поставлено чимало питань та справедливо відзначено і успіхи, і недопрацювання кафедри. Вцілому звіт кафедри було затверджено.

Ст. викл. кафедри фармакології та токсикології,
 к. вет н. Деркач І.М.


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook