Першокурсники факультету землевпорядкування на лабораторному занятті опанували сучасні прилади для топографічного знімання

7 жовтня 2017 року

     Для студентів першого курсу факультету землевпорядкування перше лабораторне заняття з дисципліни «Топографія» вирішили провести незвично. Старші викладачі кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко та Іван Опенько зібрали студентів першого курсу, необхідне устаткування та… вирушили у Голосіївський ліс, аби на свідому повітрі, на непересічній місцевості навчитися використовувати сучасні електронні прилади при топографічному зніманні.

 

     Тема лабораторного заняття викладачі обрали невипадково, оскільки здобуті вміння та навички при роботі з таким обладнанням є базовим у подальшому навчанні. Особливо це стосується майбутніх фахівців у сфері геодезії, землеустрою, охорони земель, управління земельними ресурсами, геосистемного моніторингу навколишнього середовища та ведення державного земельного кадастру, геодезично-картографічного моделювання землекористування.

     На лабораторному занятті студенти не просто проводили знайомство з приладами, юстували його та налаштовували, а й вирішували практичні завдання з проведенням топографічного знімання. Поділившись на підгрупи вони відпрацювали методи визначення горизонтальних прокладень, висот, кутів та координат базових точок необхідних для створення топографічних карт або планів місцевості. Для тих, хто розуміється, назви приладів, які використовували студенти, скажуть самі за себе: електронні тахеометри Trimble M3, Leiсa TPS 1205 та електронний нівелір Sokkia SDL50.

     Ми не могли не запитати самих студентів, які їхні враження від такого лабораторного заняття. Федір Цюра, зазначив, що особисто для нього заняття допомогло зрозуміти, що на нього чекає цікава робота за фахом. Перш за все, вона не обмежуватиметься офісом, а будуть й польові вимірювання. Не хочеться просто перекладати папери, каже хлопець. А от Ольга Оцабера вражена приладдям: дуже добре, що для закріплення отриманих теоретичних знань, ми маємо можливість на місцевості, застосовуючи сучасні геодезичні прилади, закріпити свої вміння та навички, виконуючи різні практичні завдання, які будемо виконувати в майбутньому на виробництві.
     Отак, незвичайно і корисно, проходять лабораторні на факультеті землевпорядкування. І це для першокурсників. А старші курси – проходять практику на нашій сучасній базі в с. Дзвінкове поблизу Києва, де, до речі, нещодавно відкрили капітально відремонтований гуртожиток.

Денис Рудень


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook