60 років студентській спартакіаді: якщо молода людина сильна духом і фізично – вона готова до всіх випробувань

7 вересня 2017 року

     В університеті пройшло спортивне свято до Дня фізичної культури і спорту, присвячене 60-річчю спартакіади серед студентів і 120-річчя НУБіП.

     Це унікальна подія – святкувати 60 років спартакіади серед студентства. Ми маємо чим пишатися, зазначив ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Людина повинна бути різнобічно розвиненою і ось вже скільки років в університеті прививають молоді любов до спорту. Адже якщо молода людина сильна духом і фізично – вона готова до всіх випробувань. На сьогодні більше 4 тисяч студентів НУБіП займаються спортом, більше 1,5 тисяч – взяли участь у ювілейній, 60-й, спартакіаді, виховано не один десяток чемпіонів України, Європи і навіть світу.
     А розпочалося все далекого тепер 1957 року, коли за ініціативи тодішнього завідувача кафедри фізичного виховання УСГА Василя Шибакіна була організована та проведена перша студентська спартакіада, програма якої включала 10 видів спорту. За архівними даними найзапекліша боротьба за перемогу в ній велася тоді між спортсменами факультетів механізації, електрифікації та економічного. Того ж року були організовані і спортивні секції для молоді, які сьогодні відвідує більше тисячі наших студентів.

     У 1970-х за звання кращих спортсменів боролися представники зооінженерного (який навіть жартома називали заочним інститутом фізкультури), агрономічного і економічного факультетів, а у 1980-х – знову ж таки агрономічного, механізації і лісогосподарського факультетів. До речі, у цих же роках спортсмени УСГА вибороли перемогу у ХV Всесоюзних студентських спортивних змаганнях.

     Розпочалася нова ера. Але незмінними лишилися лідери спартакіади. 1990-х роках – це знову агрономи, лісники і механіки. До яких у 2000-х приєдналися спортсмени факультету ветеринарної медицини.
     І ось цього року у НУБіП пройшла ювілейна 60-та спартакіада серед студентів вже з 13 видів спорту. Перемогу у ній виборов агробіологічний факультет, а другу і третю сходинку посіли інженерні факультети: механіко-технологічний і конструювання та дизайну. Кубки переможців Станіслав Ніколаєнко вручив їх деканам.

     З нагоди свята пам’ятні дипломи за високі спортивні досягнення отримали студенти Михайло Сятиня (агробіологічний факультет) і Андрій Меженський (факультет ветеринарної медицини). А президента футбольного клубу «Любомир» Леоніда Джужика було відзначено за вагомий особистий внесок у розвиток і пропаганду фізичної культури і спорту серед молоді.

     Цього дня ФК «Любомир» і НУБіП започаткували новий футбольний проект. Наш клуб дуже довго йшов до цього, сказав Леонід Джужик. У нас займаються сільські діти, і моєю метою було дати їм можливість. Тепер вона в них є: вони мають всі шанси навчатися у одному з кращих вишів країни і продовжувати професійно займатися спортом. Він подякував керівництву вишу за підтримку і подарував Станіславу Ніколаєнко і проректору з навчальної і виховної роботи Сергію Кваші спортивну форму ФК «Любомир».

     Крім студентських спартакіад проводяться аналогічні змагання і серед науково-педагогічних працівників і співробітників університету – спартакіада «Здоров’я». Цього року вона пройшла вже у 17-те. І трійка лідерів виглядає так: 1-ше місце – агробіологічний факультет, 2-ге – факультет аграрного менеджменту, 3-тє – конструювання та дизайну. І тут не обійшло без сюрпризу: мішок найкращої гречки від хліборобів Баришівського району переможцям вручив Андрій Коротков.

     Те, що в університеті прививають любов до спорту студентам, які згодом приходять на виробництво і пропагують здоровий спосіб життя – це великий внесок у здоров’я нації, зазначив голова Центральної ради ФСТ «Колос» Олександр Мендусь. Він вручив подарунки ветеранам кафедри фізичного виховання професору Валерію Краснову, Володимиру Кийку, Риммі Дубовик, Ренаті Соколовій, Віталію Сірману, Геннадію Самойлову, Наталії Федориній, Григорію Березі, спортивний інвентар кафедрі, а ректорату – пам’ятний спортивний кубок. Адже, як влучно зазначив Олександр Мендусь: спортивний ректор – спортивний ректорат.

     А представник ДУ «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» Олександр Мироненко відзначив кращих спортсменів серед викладачів: Сергія Квашу, начальника навчальної частини Оксану Зазимко, завідувача кафедри військової підготовки Анатолія Есаулова, доцентів Валентину Володимиренко, Павла Кропа, Михайла Садка, Віктора Артиша, старшого викладача Олексія Сиротіна. Та зазначив: приємно, що в системі аграрної освіти вже стільки років існує традиція проводити спартакіаду «Здоров’я». І викладачі НУБіП у ній не тільки активні учасники, а часто – переможці. От і цього року кубок за 1-ше місце у командному заліку Олександр Мироненко привіз до нашого університету.

     Спортивних викладачів університету подяками відзначило і Міністерство молоді та спорту України. Серед нагороджених Сергій Вербицький, Ярослав Михайлович, Зіновій Ружило, Тарас Євсюков, Віктор Артиш, Олексій Бешун, Юрій Слепцов, Віктор Маурер, Віктор Каленський, Іраїда Владимирова. До речі, Іраїда Володимирівна отримала ще одну нагороду – пам’ятний кубок від агробіологічного факультету за роботу з пропаганди спорту в його колективі.

 

     Але свято спорту, то не лише подяки і дипломи. Насамперед, це самі спортивні виступи. І розпочали їх вже на нагородженні показові виступи з кіокушин карате. А продовжили на стадіоні. Так, силою у перетягуванні канату помірялися збірні студентів і викладачів. Справжнім ексклюзивом стала презентація американського футболу, а завершив свято міні-футбол: першокурсники ризикнули вийти проти збірної НУБіП.

 

 

Ірина Білоус


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook