Днем знань університет розпочав свій ювілейний, вже 120-й навчальний рік

1 вересня 2017 року

1 вересня у НУБіП стартував ювілейний, вже 120-й навчальний рік. І розпочало його яскраве святкування Дня знань.

Відкрили його народна артистка України Наталія Шелепницька разом із творчими колективами вишу. Естафету дійства підхопив парад першокурсників, який очолив ансамбль барабанщиць «Літаври» Ірпінського економічного коледжу. Під звучання Державного Гімну України першокурсник факультету тваринництва та водних біоресурсів Давид Калістий підняв жовтно-блакитний стяг.

 

А вже після церемонії посвяти першокурсників (яку традиційно проводять керівники факультетів, інститутів та відокремлених підрозділів), що супроводжувалася виконанням студентського гімну – Гаудеамусу, новоспечені студенти урочисто склали Присягу студента НУБіП.

 

Винуватців свята, їхніх батьків, викладачів, гостей вітав ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Нинішній навчальний рік є особливим для нас, підкреслив він, адже у 120-й раз наш славетний університет відкриває двері перед юнаками та дівчатами. Нашу альма-матер завжди прославляли і прославляють її випускники. За ці роки підготовлено більше 175 тисяч фахівців, виховано тисячі відомих учених і науковців, політиків, керівників держави, народних депутатів, знаних організаторів аграрного сектору, талановитих підприємців, фермерів, справжніх патріотів України. Наш університет динамічно розвивається, зміцнює свої позиції в загальнодержавних рейтингах і входить до когорти кращих вишів України. А про його визнання у світі свідчать широкі міжнародні зв’язки та співпраця зі 151 установою з багатьох країн світу. Ось і цього року на наше свято завітали гості з Університету штату Айова (США), Варшавського університету наук про життя.

Університет впевнено рухається до наміченої цілі – увійти у п’ятірку кращих в Україні, на серпневій вченій раді проголошено новий освітній і науковий курс розвитку, аби якісно змінити освітню і наукову роботу, посилюючи силу кафедр і відповідальність кожного викладача. Відтепер всі зусилля спрямовуємо на підготовку не найманих працівників, а фахівців, які ці робочі місця створюватимуть.

У продовження святкування Станіслав Ніколаєнко вручив першокурсникам символічний Ключ знань, а студентський квиток та залікову книжку вони отримали з рук першого проректора Ігоря Ібатулліна та проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші.

Чашу знань під звуки Гімну університету запалили випускник агробіологічного факультету Михайло Сятиня та студентка ННІ лісового і садово-паркового господарства Діана Степова.

Свої вітання учасникам святкового дійства адресували й імениті гості. Голова Верховної Ради України двох скликань Олександр Мороз закликав першокурсників пишатися тим, що навчаються у кращому дослідницькому виші країни. І кому як не йому, теж випускнику нашого університету, про це знати. Не втрачайте дорогоцінного часу, навчайтеся. А після завершення навчання - залишайтеся працювати у своїй країні та розвивати її, робити такою, якою її хочете бачити самі, звернувся він до молоді.

Голова наглядової ради університету Микола Томенко зазначив, що вже втретє присутній на відкритті навчального року і вважає себе складовою колективу університету. І звернувся до першокурсників і магістрів, які цього року приєдналися до сім’ї НУБіП висловив три побажання. Перше: бути патріотами свого вишу, єдиного університету, який динамічно розвивається. Друге: бути киянами і допомогти корінним киянам згадати, що вони українці та повинні говорити державною мовою. І останнє, але не менш важливе, - не забувати, що всі ми є українцями.

Заступниця міністра аграрної політики та продовольства України, випускниця НУБіП Ольга Трофимцева звернулася до першокурсників, почуття яких чудово розуміє, адже і сама стояла на їхньому місці 1994 року. А тепер завітала до університету як почесний гість і приклад того, що мрії збуваються. Ви – це сьогодення не лише України, а й Європи і світу, звернулася вона до нового поповнення університету. Сьогодні вступила в повну силу угода між Україно і ЄC. Це історичний момент, адже означає не лише безвіз чи вільну торгівлю, вона про нову філософію життя, ментальність. І підтверджувати європейський вибір нашої країни доведеться молоді. Світ дуже швидко змінюється, стає глобальним. Але не слід боятися ризиків, помилок і непевних кроків. Будьте мрійниками і уникайте шаблонів, побажала студентству Ольга Трофимцева.

Від комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин колектив університету привітав народний депутат, член наглядової ради НУБіП Вадим Івченко наголосив: ми завжди відкриті для талановитої молоді – тож приносьте свої пропозиції, пропонуйте ідеї. Та нагадав, що майбутнє за фермерським рухом. Це світова тенденція. Тому гарною перспективою для сьогоднішньої молоді є започаткування власної справи.

Ще один випускник університету, голова Аграрної партії Віталій Скоцик зазначив, що НУБіП має все, аби не лише увійти до п’ятірки кращих, а й очолити її. Для цього він має все: потужну аграрну галузь, для якої готує фахівців, досвідчених викладачів, потужну матеріально-технічну базу. Саме з цих стін з великою ймовірністю вийде новий керівник галузі, а з часом, можливо, і перший президент-аграрій, чого ще не було.

Не забули цього святково дня і про тих, хто віддав життя за свободу і незалежність України: до університетського меморіалу пам’яті лягла гірлянда та квіти.

Від мистецького гурту колектив і гостей привітали народний артист України Вадим Крищенко, який подарував глядачам вірш «Благослови», та його молодший товариш, теж вихованець університету, а нині заслужений артист України Дмитро Андрієць.

Своє вітання професор Університету штату Айова Даглас Кінеллі розпочав з дуже приємних слів: вже 24 роки я співпрацюю з вашим університетом і тому теж вважаю себе трішечки українцем. Він зачитав вітального листа від президента Айовського університету з нагоди Дня знань.

Вітання від міністра освіти і науки України Лілії Гриневич передав голова Державної інспекції навчальних закладів України Руслан Гурак, який закликав студентів своїм бажанням вчитися допомогти своїм викладачам гарно розпочати новий навчальний рік.

Ще одна традиція Дня знань в університеті – відзначати своїх друзів, які допомагають у його розбудові. Сьогодні диплом почесного професора НУБіП Станіслав Ніколаєнко вручив декану факультету інженерії продукції Варшавського університету наук про життя Томашу Нуреку, який подякував за таке високе визнання та висловив надію на подальшу співпрацю.

Все різноманіття естетичних вподобань молоді університету показали виступи його художніх колективів. І бальні танці від «Чарівності», і народні від учасників «Колосу», і хіп-хоп від «Сузір’я DANCE», театралізовані естрадні номери, пісенні композиції у виконанні Романа Рудого, Ярослава Михайловича, дуету Любові Шкварун та Ірини Войтюк. А великий вибір видів спорту, якими можна успішно займатися у НУБіП, демонстрували кращі спортсмени – учасники збірних університету з волейболу, баскетболу, спортивної аеробіки, перетягування канату, гирьового спорту, кіукушин карате. Справжнісіньким же ексклюзивом став воркаут у виконанні команди Ірпінського економічного коледжу. Віншував же це дійство під назвою «День знань у НУБіП» традиційний «Голосіївський вальс» першокурсників.

 

   

 

Бо не хлібом єдиним живе людина, дякуючи цим колективам за підготовку і організацію святкового дійства, сказав Станіслав Ніколаєнко. Ми не лише готуємо фахівця, а й виховуємо особистість і патріота.

Ірина Білоус,
Ольга Наконечна,
фото Геннадія Кушанова і Тараса Малаховського


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook