Розширення наукових зв’язків селекціонерами НУБіПУ

17 серпня 2017, 16:00
Агрокорпорація "Степова"
    13-14 серпня на запрошення генерального директора агрокорпорації «Степова», що у Синельниківському районі Дніпропетровської області Рисіна Леоніда Михайловича та доручення ректора НУБіПУ Станіслава Миколайовича Ніколаєнка в агрокорпорації побували НПП кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського: завідувач Віталій Леонідович Жемойда та директор Немішаєвського агротехнічного коледжу, доцент цієї ж кафедри Володимир Ілліч Альохін.
     Агрокорпорація «Степова» одна з найбільших та ведучих компаній з багаторічним досвідом роботи в галузі селекції та насінництва. Дякуючи використанню сучасних виробничих потужностей продукція компанії має найкращу в Україні якість, відповідає європейським та світовим стандартам.
   Компанія обробляє біля 14 тис. га працює в наступних напрямках селекції та первинного насінництва: кукурудза, пшениця озима, тритикале озиме, ячмінь ярий. В господарстві сьогодні працює 409 працівників.
    Підприємство має всі необхідні умови для вирощування і повного циклу доробки насіння високої якості, що дозволяє йому бути лідером по поставках насіння на території України, Білорусі, Казахстану.
       В цьому гостей з НУБіПУ особисто переконав гендиректор корпорації Л. М. Рисін. Він ознайомив з матеріально-технічною базою корпорації, машинно-тракторним парком, який насичений надсучасною технікою, умовами проведення діагностики, комплектуванню та ремонту, як техніки, яка працює на полях так і селекційної.
     Величезну увагу Леонід Михайлович приділив (і сподівається на співпрацю з науковцями НУБіПУ) комплектуванню величезного комплексу лабораторії сучасних методів створення та ідентифікації сортів рослин, роботі лабораторій: контрольно-насіннєвої, молекулярної генетики та лабораторії гаплоїдів, що дасть можливість прискорення селекційного процесу. ЇЇ завідувач Юрій Гончаров сподівається, що у комплектуванні кадрами цієї лабораторії приймуть участь і випускники НУБіП України.
     Знайомство з насіннєвим заводом, який уже сьогодні проводить очистку та затарювання посівного матеріалу пшениці озимої розпочалося з огляду складів по зберіганню батьківських форм кукурудзи, де співробітник науково-дослідного інституту аграрного бізнесу Володимир Васильович Мороз продемонстрував весь цикл прийомки, доочистки, сушіння, обрушування, калібрування, затарювання та зберігання кукурудзи.
     Володимир Васильович побувавши в НУБіПУ на міжнародній науково-практичній конференції присвяченій 105-й річниці з дня народження М.О. Зеленського зробив висновок і проінформував керівництво господарства щодо якості підготовки спеціалістів агробіологічного факультету, зокрема селекціонерів.
     До речі кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського вже заключила госпдоговір зі «Степовою» по екологічному випробуванню гібридів кукурудзи на у ВП НУБіП України «АДС».
    Альохін В.І. та Жемойда В.Л. оглянули демонстраційні посіви культур з якими працює і репродукує їх насіння, ознайомились з побутовими умовами працівників агрокорпорації, були посвячені у плани Л.М. Рисіна, щодо підготовки, перепідготовки кадрів у даній установі, будівництво навчальних приміщень, гуртожитків для працюючих та студентів.
     В господарстві на сьогодні впроваджена і діє сучасна технологія обробітку ґрунту, зокрема використовується система No-till, система зрошення та економного використання води. Створюються всі сучасні умови для навчання, проходження практики, проживання молодих науковців та спеціалістів.
     При обговоренні питань співпраці в якому прийняли участь Альохін В.І. та Жемойда В.Л., генеральний директор агрокорпорації Рисін Л.М., наукові співробітники: Мороз В.В., Максимова Л.Г., Гончаров Ю.О. та головні спеціалісти агрокорпорації були намічені шляхи співробітництва НУБіПУ, кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, агробіологічного факультету, зокрема:
-         заключення договору про наукове співробітництво;
-    можливість створення на базі агрокорпорації «Степова» науково-навчального центру для проходження виробничої практики студентів агрономів, селекціонерів, ґрунтознавців;
-         проходження підвищення кваліфікації НПП НУБіПУ різних спеціалістів.
 
     Дякуючи проведеній зустрічі НУБіПУ уже замовив для посіву в господарствах університету насіння тритикале озимого Папсуєвська на кормові цілі.
     На думку науковців НУБіПУ співробітництво університету з такою потужною структурою, як агрокорпорація  «Степова» в умовах півдня України може зіграти важливу роль і в залученні перспективної сільської молоді для навчання в університеті.

        З детальною  інформацією про  агрокорпорацію «Степова» можна ознайомитися на офіційному сайті http://stepova-agro.com/ua 

В. Жемойда,
завідувач кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook