Семінар «Розроблення та імплементація освітніх програм відповідно до Національної рамки кваліфікацій ESG та стандартів вищої освіти України»

10 липня 2017, 20:52

Одним із пріоритетних напрямів діяльності нашого університету є забезпечення його інтеграції в міжнародну університетську спільноту, здобуття додаткових можливостей щодо прискореного розвитку в межах Болонського процесу і європейської інтеграції? підвищення якості підготовки компетентних фахівців, створення умов для посилення мобільності.

7 липня 2017 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся семінар «Розроблення та імплементація освітніх програм відповідно до Національної рамки кваліфікацій, ESG та стандартів вищої освіти України». Ключовими напрямами Програми ЕРАЗМУС+ у сфері вищої освіти є кредитна та ступенева мобільність (спільні магістерські програми), розвиток потенціалу вищої освіти, розвиток Стратегічного партнерства, формування Національної команди експертів з реформування вищої освіти, побудова дієвого діалогу між Європейською Комісією та Україною. Організаторами виступили Національний Еразмус+ офіс в Україні (проект ЄС) і Національна команда з реформування вищої освіти, спільно з Міністерством освіти і науки України у тісній співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні та за підтримки проекту технічної допомоги Національним командам експертів (TAM) Виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури.

Серед учасників заходу – ректора вищих навчальних заходів, декани факультетів та завідувачі кафедр, викладачі, керівники і співробітники відділів міжнародних зв’язків, співробітники підрозділів, відповідальних за інноваційний розвиток та науково-технічний потенціал українських ВНЗ, зацікавлених у модернізації вищої освіти України.

Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли доц. кафедри філософії Кравченко А.Г., доц. кафедри філософії Савицька І.М., доц. кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Ковтун О.А.

Під час семінару було проведено зустрічі з заступником Міністра освіти і науки України Юрієм Рашкевичем, Директором Департаменту вищої освіти Олегом Шаровим, експертом ТАМ проф. Волкером Гемліхом (Німеччина), першим віце-президентом НАПН України Володимиром Луговим та іншими представниками урядових та наукових інституцій, вищих навчальних закладів, громадських організацій.


Учасники семінару обговорили процедуру реєстрації потенційних учасників програми Еразмус+ на Порталі учасників, можливість отримання ECAS і PIC, яке полегшить учасникам доступ до інформаційних порталів ЄС на момент оголошення конкурсу. Також було презентовано перспективи та можливості для України в рамках програми Еразмус+.

З доповіддю про модернізацію освітніх програм відповідно до Національної рамки кваліфікацій (НРК) та національних стандартів вищої освіти виступив Юрій РАШКЕВИЧ, заступник Міністра освіти і науки України. Директор Департаменту вищої освіти Олег Шаров у своїй доповіді визначив сучасний стан та основні перспективи забезпечення якості в Україні згідно з Законом України «Про вищу освіту», Національної рамки кваліфікацій, про ліцензування та акредитація освітніх програм, Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система (ЄКТС), стандарти вищої освіти тощо. Цікавою була презентація Володимира Лугового про розроблення освітніх програм відповідно до Національної рамки кваліфікацій ESG та стандартів вищої освіти України. Проф. Волкер Гемліх розповів про розроблення та імплементацію освітніх програм відповідно до Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти (QF EHEA), Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя (EQF LLL), Європейських рекомендацій та стандартів із забезпечення якості (ESG), Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ECTS) та визначення головних викликів для України в сучасних умовах реформування вищої освіти.

Цікавою та корисною була робота у групах, де учасники семінару працювали над визначенням компетентностей та результатів навчання відповідно до НРК та стандартів вищої освіти, проблем підготовки студентів до здійснення професійної діяльності на рівні світових стандартів, визначенням ролі студентів та роботодавців у розробленні та модернізації освітніх програм, їх акредитації.

На закінчення семінару, після обговорень та жвавих дискусій, учасниками було надано рекомендації щодо впровадження нових підходів до розробки освітніх програм відповідно до Національної рамки кваліфікацій та нових стандартів вищої освіти, визначення результатів навчання, компетентностей тощо; розглянуто профіль освітніх програм та їх визнання відповідно до Європейського простору вищої освіти.
Після закінчення семінару його учасникам були вручені сертифікати .

Доц. Інна Савицька, Алла Кравченко, Олена Ковтун

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook