Лабораторія фітовірусології і біотехнології факультету захисту рослин, екології та біотехнологій: опановуйте біотехнології на новітньому обладнанні

27 червня 2017 року

     Триває наше знайомство з унікальними підрозділами університету. Сьогодні нас запрошено до науково-дослідної лабораторії фітовірусології і біотехнології факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Її унікальність, насамперед, в комплексності: тут є можливість вивчати дуже різні біологічні об’єкти різного рівня – від амінокислот і аж до живих біосистем, наприклад, поля.

 

  

     Причиною її створення став стрімкий розвиток цього напрямку у світі: зараз людство вже розкрило всю структуру генетичних апаратів майже всіх відомих вірусів, близько 300 бактерій, оголошено про завершення розшифрування генному людини. І вже активно освоюють шляхи створення нових організмів, які матимуть бажані властивості, говорячи, що за біотехнологіями майбутнє. А методи, які вони відкривають, впевнено стають одним з трендів сучасного землеробства та рослинництва.

  

     Зрозуміти всю ширину можливостей сучасної вірусології і біотехнології і опанувати сучасні методи досліджень навчать у цій лабораторії університету. Тут студенти під час лабораторних робіт вивчають фітовіруси з тим, аби вміти оцінити стан рослини та покращити ці показники на виробництві. Опановують найсучасніші методи – мікроклонального розмноження, молекулярно-біологічний, світлову і електронну мікроскопію, навчаються вести моніторинг та діагностику захворювань рослин, проводити ДНК-паспортизацію рослини. Остання, наприклад, потрібна для того, аби визначити гени, за якими можна диференціювати сорти рослин. До речі, є у лабораторії і власний банк рослин, який нараховує 40 видів, що представляють понад 160 сортів.  

     Сучасний біотехнолог – фахівець майбутнього, адже методи, які він розробляє, покликані захистити людство. Тому затребуваність його на сучасному ринку праці тільки зростатиме. Тож, шановні вступники, долучайтеся до науки майбутнього та приходьте навчатися на факультет захисту рослин, біотехнологій та екології.

Ірина Білоус

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook