НДП "Плодоовочевий сад" відкрив двері для учнів МАН України!

19 травня 2017 року
НДП "Плодоовочевий сад"

Департамент освіти і науки Київської облдержадміністрації для віншування переможців та призерів ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН України та їхніх наукових керівників у 2017 р. обрав наш університет. І це не випадково, адже НУБіП – дослідницький університет з великими потенційними науковими можливостями, з якими молодь може познайомитися безпосередньо в спеціалізованих лабораторіях.

  

Звертаючись до учнів, які завітали до університету, ректор Станіслав Ніколаєнко говорив про історію і традиції університету, підкреслив, що кадровий потенціал колективу здатний забезпечити якісне навчання і, відповідно, перспективи кар’єрного зростання своїх випускників.

 Після нагородження цьогорічних переможців та урочистої частини, яка відбувалась у ошатній актовій залі третього корпусу, учні відділення екології та аграрних наук (секції агрономія і селекція та генетика) на чолі з деканом агробіологічного факультету Віктором Забалуєвим та у супроводі доцента кафедри садівництва Юрія Андрусика перемістилися на територію навчально-дослідного поля “Плодоовочевий сад”. Тут на площі більше 6 га представлено навчальні об'єкти: споруди закритого ґрунту, інтенсивні насадженння плодових і ягідних культур, виноградник, розсадник, багата колекція сортів овочевих та плодових рослин, ділянка багаторічних овочевих рослин та ін. Також на базі саду виконуються дипломні бакалаврські, магістерські та кандидатські роботи.

Увагу юних науковців, а це були учні 8—10 класів загальноосвітніх навчальних закладів з Володарки, Фастова, Переяслав-Хмельницького та інших населених пунктів Київщини, привернули доглянуті ділянки, на яких проходять практичні заняття, а також навчальні і предметні практики з профільних дисциплін трьох кафедр: садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, овочівництва та закритого ґрунту. Особливо цікаво слухачам було дізнатися про основні напрями науково-дослідної роботи структурних підрозділів агробіологічного факультету:

кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка — створення сортів плодових, ягідних та малопоширених культур, дослідження їх господарсько-біологічних особливостей та розробка технологій вирощування;

кафедра закритого ґрунту вдосконалення технологій вирощування овочевих рослин, грибів та квітів у спорудах закритого ґрунту, селекцію та насінництво сортів і гібридів основних тепличних культур, розробку енергоощадних технологій отримання продукції у міжсезонний період.

  

кафедра овочівництва вивчення впливу нетканих синтетичних матеріалів (агроволокна) різної щільності на скоростиглість та урожайність овочевих культур, розробка технологій вирощування та маркетингове впровадження малопоширених овочевих культур (бобові, бамія, гарбузові та інші), розробка стандартизованих технологій вирощування овочевих культур для різних напрямів переробки.

Позитивно спийняли інформацію про те, що залучення студентської молоді до науково-дослідної роботи в університеті починається з 2-го курсу шляхом закріплення їх за кафедрами для написання дипломних робіт. Найактивніші з них беруть участь у роботі студентських наукових гуртків, які є на кожній кафедрі факультету, а загалом по університету їх налічується 262. Наголошено гостям було і наукових здобутках нинішнього студентства, особливо приємно учням було почути про те, що наші студенти два роки поспіль: Олександра Крохіна (2016) та Олена Василенко (2017) є переможцями Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Садівництво та виноградарство».

 

 Зацікавленість юних дослідників викликала метеостанція, яка знаходиться в НДП "Плодоовочевий сад". Даний програмно-апаратний комплекс Метеотректм працює автономно за допомогою сонячної батареї та забезпечує можливість цілодобового контролю за метеопоказниками: температура і вологість повітря, температура грунту, атмосферний тиск, кількість опадів, сила і напрям вітру, інтенсивність сонячного випромінювання. За допомогою каналів цифрофого звязку стандарту GPRS інформація передається на сервер і зберігається там. На основі отриманих данних співробітники саду можуть планувати поливи, прогнозувати розвиток збудників хвороб і шкідників та проводити необхідні захисні заходи.

 

 Маємо сподівання, що наша зустріч не остання і отримана інформація значною мірою вплине на вибір професії та майбутнього місця навчання.

Доцент кафедри садівництва

Юрій Андрусик

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook