Науковий гурток «Інновації у процесах харчових виробництв»

м. Київ, НУБіП України, навчальний корпус №11 аудиторія №359

 Науковий керівник гуртка «Інновації у процесах харчових виробництв»
Бурова Зінаїда Андріївна,
к.т.н., доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК

 

наказ № 1160 від 15.10.2024 р.

Про оптимізацію роботи студентських наукових гуртків 

(перейменування гуртка) 

 

План – графік роботи наукового гуртка 2024-2025 н.р. 

 План – графік роботи наукового гуртка 2023-2024 н.р.  

Звіт роботи наукового гуртка 2023-2024

 

НАУКОВІ ПІДСУМКИ 2025 РОКУ - робота секції «Процесів і обладнання виробництва та переробки продукції АПК на ХIII-ій Міжнародній науково-практичній конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства»

    10-11 квітня 2025 р. секція «Процесів і обладнання виробництва та переробки продукції АПК» об'єднала гуртківців та всіх зацікавлених сучасними тенденціями розвитку науки з НУБП України та з Національного університету харчових технологій. На секції було задекларовано 106 тез доповідей. І тому звичайно всі прослухати не вдалося, прийшлося частину винести як стендові доповіді.
    На початку засідання секції виступив завідувач кафедри Володимир Василів, який привітав учасників конференції та доповів присутнім, що цьогорічна конференція буде вже тринадцятою за рахунком. Тож святковий настрій панував від самого початку роботи секції, де відбулися виступи як початківців-науковців, так і досвідчених студентів бакалаврату та магістратури, аспірантів які не вперше виступають з цікавими доповідями.


Потім голова секції, доцент Михайло Муштрук довів до всіх учасників регламент виступів, і почалося занурення в науковий світ. А світ цей був різноманітним і надзвичайно цікавим. Студенти 1 курсу скороченого терміну навчання Руслана Дейнека та Валерія Кочетова під керівництвом професора Ірини Берник доповіли про сублімаційне сушіння та ефективне використання енергії на харчових підприємствах. Надія Сватова, студентка 2 курсу скороченого терміну навчання, показала розроблені під керівництвом професора Ігоря Паламарчука математичні моделі для оцінки якості ковбасних виробів.

Студенти 2 курсу спеціальності «Харчові технології» Андрій Потемський, Вероніка Бочарнікова, Вікторія Макарчук та Анна Галушка під керівництвом доцента Марії Жеплінської представили свої роботи, які присвячені технологічному обладнанню для нарізання, сушіння, консервування, що використовуються вже не тільки на теренах Європи, але й на кафедрі. Студенти не тільки донесли тезисно свої пропозиції і можливості використання апаратів для виробництва різноманітної харчової продукції, вони ще  своїм прикладом надихнули подальших учасників для активної роботи і обговорення результатів.

Студент 3 курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Руслан Шевчук під керівництвом доцента Максима Гудзенка дослідив комп’ютерну обробку даних при аналізі сезонного вітамінного дефіциту.

Студентка 4 курсу Марія Батіг під керівництвом доцента Марії Жеплінської продемонструвала свої експериментальні дослідження з отримання барвника з темних сортів винограду, а під керівництвом доцента Максима Гудзенка зробила ще одну доповідь, в якій оцінила якість пресованої соняшникової олії та суміші пресованої і екстраційної. Ще одна студентка 4 курсу Марина Борщ, яка як і Марія Батіг, вже третій рік поспіль доповідає, цьогоріч звернула свою увагу до сублімаційних продуктів, які надзвичайно корисні і можуть застосовуватися передусім при виробництві страв для військових сухпайків та використанні в космонавтиці.

Студент 4 курсу механіко-технологічного факультету Арсеній Мотузюк під керівництвом доцента Віктора Сарани представив багатокритеріальну оцінку перознімальних машин і в майбутньому планує винайти ідеальний варіант такого обладнання на основі розглянутих п’яти видів обладнання.

Студентки-біотехнологині Катерина Шепеля та Вікторія Лук’янова (науковий керівник, доцент Зінаїда Бурова) представили роботу щодо процесів виробництва альтернативних харчових продуктів тваринного походження. А Захар Луб’янко, здобувач магістратури, детально проаналізував переробку жировмісних відходів АПК для отримання екологічного біопалива під керівництвом доцента Михайла Муштрука.
    Ще один магістрант Марк Вайсфельд (науковий керівник, доцент Володимир Василів) доповів про свої експериментальні результати щодо застосування електроіскрового способу в цукровому виробництві. Павло Паламарчук, третій представник магістратури, мав за честь розповісти всім присутнім про порівняльну оцінку якості китайських ковбас за вмістом мінеральних компонентів. Досвід наукового керівника Ігоря Паламарчука здобувачу магістратури неабияк здався.
     А ще були виступи наших гостей – студентів Національного університету харчових технологій, які під керівництвом доцента кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Романа Мукоїда, розповіли про процеси трансформації житнього солоду, представили зразки ферментованого і неферментованого жита, крафтове пиво, яке продегустували бажаючі учасники зібрання. Доповідь студента-винороба 4 курсу М. Поліщука (керівник – доцент Ірина Бабич) про пет-нат з вишень викликала, як і інші, жваве обговорення, бо всім захотілося в домашніх умовах приготувати такий напій, технологія якого передбачає розлив молодих вин до завершення їх бродіння. Процес ферментації триває в пляшці, природним чином утворюючи вуглекислий газ.
    Всі виступи супроводжувалися запитаннями-відповідями, тому сумувати не приходилося. Лише позитивні враження і нові напрями роботи, гарний настрій, приємна обстановка завдяки силам оборони та віра в нашу якнайшвидшу перемогу над російським агресором. 

 

 

ПЕРЕМОГА СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКИ
на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

15 травня 2024 року в нашому Університеті відбувся ІІ етап ХІІІ Фестивалю студентської науки-2024, спрямований на згуртування обдарованої молоді навколо актуальних питань сучасної науки та традиційно присвячений річниці Університету та відзначенню Дня науки в Україні.

         Цьогоріч представляти факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК випала честь науковому студентському гуртку «Інноваційні технології у харчовій промисловості», який плідно функціонує на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК з 2012 р. під керівництвом завідувача кафедри Володимира ВАСИЛІВА та доцента Зінаїди БУРОВОЇ. Звіт представила староста гуртка Марія БАТІГ, студентка 3 курсу, яка разом з командою гуртківців активно поєднує навчання в університеті з дослідницькою діяльністю, виступами на конференціях та участю у просвітницьких заходах, майстер-класах, екскурсіях на профільні виставки та виробництва крафтової харчової продукції.

      Питання сушіння плодоовочевої продукції зацікавило членів комісії Фестивалю як перспективне для потреб української армії та забезпечення наших захисників натуральними вітамінізованими продуктами тривалого зберігання. 
     За результатами оцінювання гуртків комісія у складі представників ради молодих вчених університету присудила нашому гуртку почесне ІІ місце. Пишаємось нашими здобутками та прагнемо більшого! Вітаємо всіх учасників Фестивалю, адже як вірно зазначила у вітальному слові проректорка з науково-педагогічної роботи Оксана ТОНХА, ми всі вже є переможцями!
     Стратегія розвитку та плани майбутнє наукового гуртка включають подальший розвиток наукових тематик, зокрема сушіння, вібропроцесів, дослідження технологічних процесів виробництва корисних снеків та вітамінних концентратів для потреб ЗСУ та представлення результатів на науково-практичних конференціях, і звичайно, залучення нових учасників та популяризація науки серед студентів факультету.
      З вірою в студентську молодь, сучасну науку, нашу Перемогу та мирне майбутнє! З Україною в серці!

  

З роботою гуртка можна ознайомитись за посиланнями: 

 Документація        ФОТОАЛЬБОМ

 

ШАНОВНІ ВІДВІДУВАЧІ!

        На кафедрі ПіОПП АПК працює студентський науковий гурток «Інноваційні технології в харчовій промисловості».

     Переробна промисловість є однією з основних ланок агропромислового сектору. Її розвиток передбачає впровадження новітніх технологій переробки сировини із застосуванням сучасного високопродуктивного обладнання, нових способів обробки, зокрема нанотехнологій, електрофізичних способів, вібропроцесів тощо.

 Саме тому основними завданнями нашого гуртка є:

  • ознайомлення з сучасними технологіями, обладнанням та процесами переробки сільськогосподарської сировини та

  • новітні заходи з ресурсо- та енергозбереження на підприємствах АПК.

Робота гуртка включає наступні заходи:

  • планові засідання;

  • тематичні обговорення та круглі столи;

  • участь гуртківців у наукових конференціях;

  • екскурсії на виробництво та інші освітньо-пізнавальні заходи.

     3 2016 р. керівником гуртка є доцент кафедри Зінаїда Бурова. Кількість активних членів гуртка складає від 16 до 20 чоловік. Засідання проводяться як очно, так і в он-лайн форматі

     На планових засіданнях викладачі кафедри знайомлять зацікавлених студентів із своїми науковими здобутками, проводять заняття в лабораторіях кафедри. 

 

 

 За результатами дослідницької роботи наші гуртківці роблять доповіді на міжнародних конференціях.

 

 

 

Наше життя поза аудиторіями цікаве і різноманітне! 

 

Поточна робота гуртка висвітлюється на сторінці кафедри.

Звіти про роботу гуртка виставляються на конкурс в рамках щорічного фестивалю студентської науки.

 

 
    

                     Детальніше                                                      Детальніше 

 

                  Детальніше                                                    Детальніше

    

                         Детальніше                                                             Детальніше


Фотозвіт про роботу гуртка та відеофайли збираються у тематичному веб-альбомі.

З роботою гуртка можна ознайомитись за посиланнями:

 WEB Сторінка гуртка        Фотоальбом

 

З повагою, 

керівник гуртка,

доцент кафедри ПіОПП АПК , к.т.н.
Бурова Зінаїда Андріївна

e-mail : [email protected][email protected]

тел.: (067) 295 – 11 – 56

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook