Студенти університету обговорили роль молоді у розвитку АПК

20 квітня 2017, 15:41

   9 квітня факультети аграрного менеджменту та гуманітарно-педагогічний зібрали талановиту молодь на Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Роль молоді у розвитку АПК України». Привітала учасників зібрання завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Лідія Шинкарук. Вона подякувала всім, хто знайшов можливість долучитися до обговорення актуальних проблем та запросила до слова президію.

   Привітав із початком конференції голова наглядової ради університету Микола Томенко. Він зазначив, що саме з аналогічних університетських заходів розпочиналося свого часу його активне наукове життя, і саме там висловлював свою позицію з того чи іншого питання. Чого й побажав студентам-учасникам конференції. Микола Володимирович озвучив кілька ідей до сьогоднішньої наукової дискусії. Одна з них – реалізація творчих ідей молоді через проекти. Щодо підтримки, то гість запевнив, що вона буде і з боку роботодавців, і від адміністрації університету. До речі, саме у такий спосіб, через проект «Сім чудес України» він популяризував і пропагував нашу державу. Тож Микола Томенко побажав учасникам під час конференції і не тільки бути більш практичними і пропонувати конкретні ідеї для реалізації. Гість також порушив питання діяльності агрохолдингів. На його думку, поки що доктрина діяльності цих форм господарювання не перемогла, а, отже, ще маємо шанс врятувати українське село.

   Те, що сьогодні проекти необхідні, підкреслила також Лідія Шинкарук. Розуміючи це, на факультеті аграрного менеджменту вперше запроваджено магістерську програму подвійних дипломів «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами». Йдеться про професійну підготовку фахівців, які писатимуть інвестиційні проекти. Можливості, які чекають на слухачів магістратури за цією спеціальністю дуже широкі: від участі у роботі державних інституцій, бізнесових структур, паралельного навчання у Польщі – до високооплачуваних робочих місць.

   Феномен молоді, молодості, за словами начальника науково-дослідної частини Володимира Отченашка, є предметом дослідження багатьох наук. І саме більшістю молодих людей віком до сорока років представлені лауреати нобелівських премій і видатні винахідники, наголосив він. Перед сучасною молоддю, продовжив Володимир Отченашко, відкриваються безліч можливостей, хоча б ті ж міжнародні освітні і наукові проекти. Тематика сьогоднішньої конференції – специфічна, адже стосується розвитку агарного сектору економіки. А хто ж його розвиватиме, відроджуватиме українське село, як не ті молоді люди, що зібралися сьогодні у цій аудиторії, звертаючись до студентів, зазначив він. Та закликав молодь просуватися уперед і не боятися помилок. У свою чергу викладачі і керівництво допомагатиме і за потреби підставить своє плече кожному.

   Вітаючи загал, доктор економічних наук з Нідерландів Хенк Доннерс закликав студентство керуватися у своєму житті таким девізом: роби те, що кажеш, а не говори про те, що робитимеш. То що ж повинен робити кожен студент? На думку гостя, – навчатися, брати активну участь у громадських заходах і займатися спортом. Особливо важливою є остання річ, адже спорт вчить бути командним гравцем, а, отже, гарним менеджером у майбутньому. Ще дуже важливо правильно організувати свій час. І, звичайно, всі, хто хочуть мати гарну роботу та самореалізуватися, повинні вчити англійську мову. Якщо все це виконаєте, підкреслив Хенк Доннерс, – матимете гарне майбутнє.

   Позитивний приклад про те, як практично з нічого в Україні створена галузь виробництва олійних культур, що нині є предметом гордості для всіх, продемонстрував генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук. Він, знаний виробничник, зазначив, що за 18 років відбулося зростання потужностей у сім разів з переробки олійних і виробництва соняшнику. Зараз в Україні виробляється 30 кілограмів на людину, а споживається максимум 10-12 кілограм. Крім того, зростання виробництва відбулося у 13,3 рази, експорту – у 24,7 раза. Аналогів успішності цьому немає. Україна – №1 з виробництва та експорту. І про це свідчить наступний факт: кожна друга пляшка соняшникової олії – родом з України. Експорт цього продукту представлений 116 країнами світу. Завдяки виробництву шротів, можна і треба відновити тваринництво. Щоб кожен присутній в цій аудиторії студент зміг успішно розвивати галузь АПК, він повинен наслідувати наступне: знати, вміти і хотіти, підкреслив Степан Капшук.

   Менеджер відділу навчання департаменту людських ресурсів АШАН Україна Гіпермаркет Ася Савченко представила можливості, що їх дає студентам торгівельна мережа, яку вона представляє. Мова йшла про оплачувану практику, починаючи з другого курсу, зокрема, на керівних посадах. А ще гостя радила кожному задатися питанням «Що я люблю робити?». Бо, на її думку, тільки за умови любові до своєї професії і роботи, можна досягти в ній успіху. Не менш важливими для майбутніх менеджерів є особистісні якості, серед яких вона назвала лідерство, чесність, прагнення досягнути поставленої мети.

   Потому перейшли до студентських доповідей. І як зазначила завідувач кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті Леся Вікторова, освіта сьогодні набула міжнародного характеру. Приємно, що українські виші обирають для навчання дедалі більше молодих людей з різних країн. Тож запросила до слова групу іноземних студентів, яка завітала на конференцію з Київського торговельно-економічного університету. Під керівництвом доцента Олени Коротун, яка ними опікується, Аджока Хонлан Езешьєль, Джоб Джой Ловет, Ісмаілов Хіджан Камран Гизи презентували доповіді, присвячені інтернаціоналізації сучасного освітнього середовища та поділилися досвідом вивчення української мови.

   Ролі студентства в академічному підприємництві, у сучасному агробізнесі, зарубіжному стажуванню як засобу мобільності майбутніх фахівців аграрного профілю, соціально-профілактичній роботі серед сільської молоді, баченню партнерства бізнесу і університету в підготовці студентів, соціальній відповідальності були присвячені наукові доповіді студентів Анастасії Богнат, Ірини Ткаченко, Дмитра Куценка, Марини Шульги, Анастасії Казімір, Олени Нікітіної, Каріне Подолян, які лунали українською, англійською, німецькою, французькою мовами.

   Завершилося пленарне засідання концертною програмою у виконанні художніх колективів кафедри культурології.

Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook