Робота пленарного засідання VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства»

ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ!
VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства»
Збірник праць конфернеції 2017 р.
Програма конференції 2017 р.
Початок нашого наукового свята розпочався з реєстрації учасників, які приїхзали до нас із різних міст та країн світу, Болгарія, Польща, Білорусь, Молдова. Також велику зацікавленість виявили ВУЗи, які знаходяться у місті Києві. До нас приьбули учасники з Київського національного торгово-економіцчного університету, Національного університету харчових технологій та інших.
Наукові дискусії почались, як завжди, ще до початку офіціного відкриття конференції. Так член-кореспондент, професор Любомир Хомічак відразу склали диспут з професором Віктором Ємцевим в рамках питання енергозбереження та екологолізації технологічних виробництв, а в особливості що стосується цукрової галузі.
Професор, завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Юрій Сухенко, уважно вислуховує думку доцента Володимира Василіва з приводу обробки харчової сировини електричними струмами та їхнього впливу на вихід кінцевого продукту.
Завідувач кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції дискутували з доцентами Володимиром Шапошніком та Наталією Мєдвєдєвою з приводу соціальної відповідальності та її впливу на сталий розвиток будь-якого підприємства та України вцілому.
Розпочала пленарне засідання VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» з привітального слова до науковців, аспірантів, студентів декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, д.т.н., професор Лариса Баль-Прилипко.
Почесне право відкриття конференції було надано начальнику науково-дослідної частини університету, д.с.-г. наук, професору Володимиру Отченашку, який відкрив конференцію та виступив з привітальним словом наголосивши на важливості проведення таких наукових зыбрань Згідно зі звітом «Світовий індекс голоду», боротьба з голодом у світі досягла прогресу: з 2000-го року кількість людей, які страждають від недоїдання в країнах, що розвиваються, скоротилася на 27 % і це заслуга в тому числі і наших науковців. У десятку країн, які найбільше скоротили рівень недоїдання своїх громадян, входить Україна, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Хорватія, Киргизстан, Латвія, Монголія, Перу і Венесуела. Попри прогрес у боротьбі з голодом у світі, кількість людей, які потерпають від недоїдання, і надалі залишається величезною й сягає 795 млн.
Директор Науково-дослідного інституту технологій та якості продукції тваринництва Іван Чумаченко наголосив, що задля збільшення продовольчої безпеки в Україні і у світі необхідно змінити спосіб життя та мислення, слід розвивати сільське господарство найбідніших країн і збільшити обсяги інвестицій у інфраструктуру сільських районів у цих державах. Потрібно розглядати переробку сільськогосподарської сировини, як фундаментальний елемент продовольчої безпеки у світі, а наші вчені прикладають усіх зусиль для зміцнення цього фундаменту.
Потім відбулись нагородження студентів та викладачів за досягнення на щорічному фестивалі «Голосіївська весна». Серед нагороджених був і завідувач кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Владислав Сухенко, який отримав Диплом І ступеня в номінації «Відкриття фестивалю».
Ну і після приємного вручення нагород професор Лариса Баль-Прилипко надала слово доповідачам, згідно плану проведення засідання. Перший виступив Віктор Ємцев, професор кафедр технології м’ясних, рибних та морепродуктів НУБіП України та менеджменту та адміністрування НУХТ, доктор економічних наук з доповіддю: «Проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості України».
Естафету перехопив Любомир Хомічак, заступник директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НААН України із цікавою доповіддю про енергетичну ефективність на тему: «Екололізація харчових виробництв, як фактор енергонезалежності держави».
Підбила підсумки на пленарному засіданні Людмила Дерев’янко, професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів НУБіП України, доктор біологічних наук з доповіддю «Використання дієтичних добавок в оздоровчому харчуванні для підвищення опірності організму»
Після закінчення пленарного засідання за пропозицією декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК професора Лариси Баль-Прилипко учасники конференції розійшлись по секціям для продовження конференції за чотирма напрямками.
Секція 1 Стандартизація і сертифікація продукції АПК та технологій і засобів її виробництва
Секція 2 Актуальні проблеми виробництва продукції тваринництва і рибництва
Секція 3 Інноваційні технології переробки продовольчої сировини
Секція 4 Процеси і обладнання виробництва та переробки продукції АПК
Звіт по секціям буде найближчим часом, а учасникам бажаємо цікавих доповідей, вдалих відповідей і наукових звершень.
Наталя Мєдвєдєва, к.т.н., доцент
кафедри стандартизації та
сертифікації с.-г. продукції